Onlinevis banner
03 oktober 2021 

Resistance band oefeningen voor een sterke rug

Resistance bands zijn echt een geweldig hulpmiddel om jouw sportieve doelen te behalen. Ze zijn namelijk makkelijk in gebruik en nemen heel weinig ruimte in. Daarom zijn resistance bands ideaal om thuis te gebruiken tijdens het sporten omdat ze dus helemaal niet snel in de weg liggen. Dit is namelijk wel snel het geval bij bijvoorbeeld een halterstang of een aantal setjes dumbbells. Daarnaast kun je met een setje van vijf resistance bands al het hele lichaam trainen. Alleen misschien heb je geen idee wat voor een oefeningen er allemaal gedaan kunnen worden met een resistance band. Daarom hebben wij een kijkje genomen in onze Kennistent om een aantal resistance band oefeningen voor de rug uit te lichten. Met deze oefeningen heb je dan een complete workout om sterke rugspieren te ontwikkelen met alleen resistance bands.

Resistance Band Deadlift


De eerste resistance band oefening die we behandelen voor de rug is de Resistance Band Deadlift. Deze compound oefening is qua uitvoering erg uitdagend en daarom doen we deze oefening als eerst wanneer we nog fris zijn. Dit komt een goede uitvoering ten goede. De Deadlift pakt alle spieren in de achterste keten aan. Daarnaast is het ook van belang om een sterke core te hebben zodat je de rug in een goede positie kan houden. Van de Resistance Band Deadlift doe je 4 sets van 8-12 herhalingen.

Resistance Band Bent Over Row


De oefening die je daarna doet is de Resistance Band Bent Over Row. Net als de Deadlift, is dit ook een compound oefening. Hierbij is het van belang dat je in de voorover gebogen houding een rechte rug kan houden. Hiermee zorg je ervoor dat de juiste spieren in de rug worden getraind en dat zijn vooral de dorsale rugspieren. Daarnaast krijgen de biceps in de armen ook een trainingsprikkel bij deze oefening. Voor de Resistance Band Bent Over Row staan 3 sets van 8-12 herhalingen voorgeschreven.

Omdat je bij deze 2 oefening veel spieren gebruikt, is het mogelijk dat een enkele resistance band niet genoeg is voor voldoende stimulans. Daarom is het handig om meerdere resistance bands te hebben van verschillende weerstanden. De Tunturi Power Band Set bestaat uit 5 resistance bands van oplopende weerstanden. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld 2 resistance bands gebruiken bij de Deadlift en Bent Over Row.

Resistance Band Pulldown


De volgende resistance band oefening voor de rug is de Resistance Band Pulldown. Hierbij train je de rugspieren in een andere hoek dan bij een row oefening omdat je iets van bovenaf naar je toe trekt. Door zowel row als pull oefeningen te doen, train je de rugspieren optimaal. Daarnaast train je met de Resistance Band Pulldown ook de biceps in de armen. Bij deze oefening maak je ook 3 sets en per set maak je 8-12 herhalingen.

Resistance Band 1 Arm Row


Om eventuele disbalansen tegen te gaan doen we ook nog een zogeheten unilaterale oefening. Hierbij train je telkens maar 1 kant van het lichaam. In het geval van de Resistance Band 1 Arm Row houdt je de resistance band eerst vast met je ene hand en de volgende set met je andere hand. Hiermee voorkom je dat de ene kant van het lichaam meer ontwikkelt dan de andere kant. Daarnaast voorkom je ook blessures doordat je lichaam minder uit balans is. Voor de Resistance Band 1 Arm Row doe je per arm 3 sets. Per set maak je dan 12-15 herhalingen.

Resistance Band Face Pull


De voorgaande oefeningen waren vooral gericht op de dorsale rugspieren. Deze laatste oefening is vooral gericht op de achterste kop van de schouderspier en de trapezius. Deze oefening is de Resistance Band Face Pull en hiermee worden ook deze spieren aan de rugzijde getraind. Voor deze resistance band oefening voor de rug is het aan te raden om een wat lichtere band te gebruiken. Hierdoor kun je goed focussen op een goede uitvoering van de oefening. Je maakt dan 3 sets van 12-15 herhalingen per set.

De rug trainen kan dus heel goed thuis met deze 5 resistance band oefeningen. Het enige wat je hier voor nodig hebt zijn een set resistance bands. Hiermee is het dus mogelijk om een complete workout voor je rug te realiseren. Daarnaast kun je met resistance bands nog veel meer oefeningen doen om zo het hele lichaam te trainen. Daarom is het handig om een set resistance bands te hebben van verschillende weerstanden om iedere spiergroep met de juiste belasting te stimuleren. Daarom gebruiken wij de VirtuFit Pro Power Band Set omdat deze bestaat uit 5 resistance bands met oplopende weerstanden. Benieuwd geworden naar de VirtuFit Pro Power Band Set? Klik dan hier voor meer info!

Reactie plaatsen