Onlinevis banner
02 juli 2022 

Reebok Legacy Lifter II review: De beste weightlifting schoen op de markt?

Wanneer je veel squat en de Olympische lifts doet zoals de Snatch en Clean & Jerk, dan mogen weightlifting schoenen niet ontbreken in jouw sporttas. Dit zijn namelijk speciaal ontworpen schoenen die jouw prestaties op deze lifts verbeteren. Daarom heb ik besloten om een paar weightlifting schoenen te kopen. En mijn keuze is gevallen op de Reebok Legacy Lifter II. Ik heb deze schoenen nu een paar maanden en daarom is het tijd om ze te beoordelen. Dan volgt hieronder het review van de Reebok Legacy Lifter II.

Wat zijn de Reebok Legacy Lifter II?

Allereerst hebben we het in dit review natuurlijk over wat de Reebok Legacy Lifter II nou eigenlijk zijn. Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn. De Reebok Legacy Lifter II zijn namelijk weightlifting schoenen. Deze schoenen worden vooral gebruikt tijdens het doen van de Olympische lifts zoals de Snatch en de Clean & Jerk, maar ze hebben ook hun waarde bij het uitvoeren van verschillende Squat variaties. Dit is trouwens de tweede versie van de Legacy Lifter. De mensen bij Reebok hebben de feedback van de eerste versie tot zich genomen en daarna verwerkt om de Legacy Lifter II veel beter te maken.

De Reebok Legacy Lifter II zijn dus speciaal ontworpen voor Olympisch gewichtheffen. Dit betekent dat de schoenen de hoge weerstanden moeten weerstaan van het gewicht wat gelift wordt. Daarom bestaan de schoenen uit stuggere materialen wat zorgt voor meer stevigheid. Daarnaast biedt dit ook extra stabiliteit omdat er minder ruimte is voor de voet om te bewegen. Een ander opvallend detail van weightlifting schoenen is de verhoogde hak. Dit zorgt er weer voor dat je betere posities met je lichaam kunt aannemen tijdens het uitvoeren van de lifts.

Waar dienen ze voor?

Door het dragen de Reebok Legacy Lifter II moet je een verbeterde stabiliteit en positie van het lichaam ervaren tijdens het uitvoeren van onder andere de Olympische lifts. Dit betekent dat deze weightlifting schoenen daarom een ondersteunende functie hebben.

Tijdens het uitvoeren van de Snatch en de Clean & Jerk verandert de hoeveelheid kracht en waar die geleverd moet worden, voortdurend. Daarom is het heel erg van belang om de juiste posities aan te nemen met het lichaam tijdens de oefeningen. Hierdoor lever je namelijk meer kracht en daardoor kun je meer gewicht omhoog rammen.

Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende stabiliteit is tijdens de lifts. De Olympische lifts zijn namelijk explosieve bewegingen waarbij je zowel in je lichaam als met je voeten op de grond stabiel moet zijn. Door het dragen van de Reebok Legacy Lifter II sta je veel stabieler op de grond en daardoor kun je meer kracht genereren. Dit komt onder andere door de verhoogde hak. Door de verhoogde hak neem je ook een betere positie aan met je lichaam waardoor je ook in je lichaam veel stabieler bent.

Uiteraard is het ook mogelijk om de Olympische lifts op gewone schoenen met platte zool uit te voeren. Alleen wanneer je echt betere resultaten bij de Olympische lifts wilt behalen, zijn de Reebok Legacy Lifter II een uitstekend hulpmiddel om dat te bereiken.

Review van de Reebok Legacy Lifter II

Zoals gezegd heb ik de Reebok Legacy Lifter II nu een tijdje in mijn bezit. Daarom is het nu tijd om mijn review over de Reebok Legacy Lifter II te geven. Dit heb ik opgedeeld in 3 onderdelen. Dit zijn het draagcomfort, wanneer te gebruiken en de effectiviteit van de schoenen.

Reebok Legacy Lifter review

Hoe zitten ze?

Als eerste bespreek ik hoe de schoenen zitten en het draagcomfort ervan. Daarbij valt op de ze erg ruim vallen. Bij mijn normale schoenen draag ik bijvoorbeeld maat 44,5, maar dat is niet het geval bij deze schoenen. Wanneer ik maat 44,5 draag bij de Reebok Legacy Lifter II, heb ik nog heel veel ruimte over en daardoor schuiven mijn voeten tijdens het liften, wat zorgt voor instabiliteit. Daarom draag ik maat 43 bij deze schoenen. Met deze maat zitten de schoenen goed strak om mijn voeten en heb ik ook nog een beetje ruimte over aan de voorkant.

Nadat ik de juiste maat Reebok Legacy Lifter II had, ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. Hierbij was het wel heel erg wennen met lopen aan het begin. Dit komt door de verhoogde hak. Hierdoor raak je namelijk eerder de grond met je hiel tijdens het lopen. En daar moet je dus even aan wennen wanneer je weightlifting schoenen voor het eerst draagt. Gelukkig zijn deze schoenen niet gemaakt voor lopen, maar voor liften!

En dat is te merken ook dat de Reebok Legacy Lifter II gemaakt zijn voor tijdens het liften. Aan het begin was het nog een beetje onwennig omdat ik natuurlijk met deze schoenen anders sta. Maar daar wende ik snel aan en daarna merkte dat ik echt als een huis stond wanneer ik een Snatch of Clean opving. Zo wiebelde ik heel veel wanneer ik en Clean opving op me schouders of een Snatch in de overhead positie. Dat is heel erg afgenomen sinds ik deze schoenen draag. Daarnaast sta ik ook veel stabieler wanneer ik de verschillende Squat variaties doe.

Het is trouwens wel van belang om de schoenen even in te lopen. Doordat de schoenen zo strak om je voeten zitten zijn ze niet heel comfortabel. De klittenband die over de schoen loopt zorgt er ook voor dat de schoen strak om de voet zit. Alleen hierdoor heb je wel een beetje het gevoel dat je voeten fijn geknepen worden. Maar ten opzichte van andere weightlifting schoenen zijn deze na het inlopen best comfortabel.

Wanneer gebruik ik ze?

Er is wel een onderscheid in wanneer ik de Reebok Legacy Lifter II wel en niet draag. Bij sommige oefeningen hebben ze namelijk wel nut en bij andere weer niet. Daarom draag ik deze weightlifting schoenen niet tijdens mijn gehele training.

Wanneer draag ik ze?

Ik programmeer de Olympische lifts en de Squats vooral aan het begin van mijn trainingen. Dan ben ik namelijk beter geconcentreerd en heb ik meer energie. Precies dat heb ik nodig tijdens het uitvoeren van deze complexe compound oefeningen. Daarom begin ik mijn trainingen altijd met het dragen van de Reebok Legacy Lifter II. Daarnaast wil ik ze ook wel eens dragen tijdens het uitvoeren van een staande Barbell Shoulder Press. Door de verbeterde stabiliteit is het namelijk mogelijk om ook bij die oefening meer gewicht te liften.

Wanneer draag ik ze niet?

Wanneer ik over de helft van mijn training ben en de eerder genoemde oefeningen heb gedaan, wissel ik van schoenen. In het latere gedeelte van mijn trainingen staan meestal body weight oefeningen zoals bijvoorbeeld Pull Ups. Daarbij heeft het dragen van weightlifting schoenen geen nut en daarom wissel ik naar comfortabelere sportschoenen. Ook bij de gewone Deadlift draag ik geen weightlifting schoenen. Door de verhoogde hak heb je een beetje een voorwaarts traject tijdens de Deadlift terwijl dit juist recht omhoog moet. Daarom draag ik geen schoenen tijdens de Deadlift.

Ook tijdens de workouts bij de CrossFit draag ik meestal geen weightlifting schoenen. De reden daarvoor is dat er tijdens een workout veel verschillende oefeningen moeten worden uitgevoerd. Daarom kies ik ervoor om tijdens zo’n workout een meer allround sportschoen te dragen. Daarmee kan ik namelijk wel hardlopen terwijl het ook nog mogelijk is om de Olympische lifts uit te voeren.

Werken de Reebok Legacy Lifter II?

Dan zijn we nu aangekomen bij de vraag of de Reebok Legacy Lifter II daadwerkelijk doen wat ze moeten doen. Zelf vind ik dat de schoenen inderdaad zorgen voor meer stevigheid en stabiliteit tijdens het liften. Daarnaast merk ik ook dat ik mijn lichaam in betere posities kan brengen tijdens de Snatch en de Clean & Jerk. Hierdoor voelen de lifts ook beter aan wanneer ik ze uitvoer.

Na een korte aanpassingsperiode begon ik ook progressie te merken tijdens de lifts. Zo merk ik dat de gewichten die ik eerst deed bij de Snatch en Clean & Jerk me steeds makkelijker afgaan. Daarnaast kan ik ook nu veel meer gewicht liften bij de Squat variaties. Na de aanpassingsperiode kon ik op zowel de Back, Front als Overhead Squat 5 tot 10 kilo meer liften dan voorheen. Dus ja ik vind dat de Reebok Legacy Lifter II werken!

Zijn de Reebok Legacy Lifter II de beste weightlifting schoenen?

Dan volgt nu de conclusie van het review van de Reebok Legacy Lifter II. Hierin beantwoord ik de vraag of deze schoenen de beste weightlifting schoenen zijn.

Zelf moest ik eerst even wennen aan het dragen van de schoenen, maar na verloop van tijd merkte ik echt een verschil. Tijdens de Olympische lifts sta ik echt als een huis wanneer ik de Clean op me schouders opvang of de Snatch in de overhead positie opvang. Daarnaast kan ik ook meer gewicht tillen de Squat variaties! Een ander voordeel van de Reebok Legacy Lifter II vind ik de pasvorm. Ze zitten namelijk echt als gegoten na een tijdje inlopen.

Wanneer we kijken naar andere weightlifting schoenen, zien we dat de Reebok Legacy Lifter II wel wat duurder zijn dan andere merken. Alleen er zijn wel wat verschillen in het ontwerp. Zo hebben de Reebok Legacy Lifter II een hogere hak waardoor deze beter geschikt zijn voor weightlifting dan bijvoorbeeld de Adidas Powerlift 4 of de Nike Savaleos. Door die hogere hak van de Reebok Legacy Lifter II ben je veel efficiënter tijdens het liften.

Wanneer we alles in beschouwing nemen, dan vind ik de Reebok Legacy Lifter II momenteel zeker de beste weightlifting schoenen op de markt! Ja, ze zijn wel wat duurder dan andere weightlifting schoenen, maar daar krijg je wel een schoen voor terug die daadwerkelijk doet waarvoor die is ontworpen. Daarnaast zitten ze ook nog heerlijk, terwijl comfort niet het belangrijkste is bij dit soort schoenen. Daarom vind ik de Reebok Legacy Lifter II de beste weightlifting schoenen. Wanneer je deze schoenen wilt kopen, denk er dan wel aan om een maat kleiner te nemen. Ze vallen namelijk best groot uit. Ben jij benieuwd geworden naar de Reebok Legacy Lifter II? Klik dan hieronder voor meer info en om ze te kopen!

Reactie plaatsen