Resistance Band Deadlift

De Deadlift is één van de drie oefeningen die bekend staan als “de grote drie”. De andere oefeningen zijn de Back Squat en de Bench Press. Deze oefeningen worden over het algemeen met een barbell uitgevoerd. Maar het is uiteraard ook mogelijk om ze uit te voeren met andere trainingsmaterialen. In de Deadlift variant hieronder maken we gebruik van een resistance band om zo een Resistance Band Deadlift uit te voeren. Een voordeel van deze variant is dat door de resistance band de rugspieren constant onder spanning staan. Hierdoor moeten de spieren gedurende de hele oefening kracht leveren, wat uiteindelijk resulteert in een betere spierontwikkeling.

Bij de Resistance Band Deadlift train je vooral de M. Erector Spinae. Deze lange rugspier loopt over de wervelkolom en één van de functies is om ervoor te zorgen dat de rug recht blijft. De andere grote rugspieren dragen bij deze oefening ook bij aan het recht houden van de rug, net zoals de core. Het is namelijk belangrijk om te voorkomen dat de rug bol trekt tijdens de oefening. Anders haal je de beweging te veel uit de onderrug en dat kan leiden tot vervelende blessures. Hieronder volgt daarom de correcte uitvoering van de Resistance Band Deadlift.Stap 1: Pak beide uiteinden van de resistance band stevig vast en leg daarna het gedeelte waar je op gaat staan op de grond terwijl je de band vast blijft houden.

Stap 2: Ga op de resistance band staan waarbij de voeten ongeveer op schouderbreedte staan. Neem vervolgens de houding voor de startpositie aan. Hiervoor zijn de knieën en heupen gebogen terwijl de rug recht is. Wanneer je dit hebt gedaan, kom je een klein beetje omhoog om de resistance band op spanning te brengen.

Stap 3: Start de oefening door rechtop te gaan staan. Dit doe je door de heupen en knieën weer te strekken. Naarmate je steeds meer rechtop komt, wordt de oefening zwaarder door de resistance band. Blijf daarom steeds je rug goed recht houden.

Stap 4: Wanneer je helemaal rechtop staat, houd je deze positie even vast voordat je weer naar de startpositie gaat. Hierbij beweeg je eerst de heupen naar achter en daarna buig je pas de knieën. Zorg ervoor dat er spanning op de resistance band blijft wanneer je weer in de startpositie bent.

Stap 5: Zodra je de startpositie hebt bereikt, ga je direct weer omhoog om de volgende herhaling te maken. Blijf tijdens de gehele beweging de core aangespannen houden. Dit draagt bij aan het recht houden van de rug.

Resistance bands zijn dus een geweldig hulpmiddel om jouw hele lichaam te trainen. Een groot pluspunt van resistance bands is namelijk dat ze allerlei oefeningen een stuk uitdagender kunnen maken. Naarmate je verder komt in de beweging wordt de weerstand van de resistance bands veel groter en daardoor moet je meer kracht leveren om de beweging af te maken. Dit kan je net dat extra zetje geven om bijvoorbeeld een trainingsplateau te doorbreken. Daarom zijn wij fan van resistance bands. Wel is het aan te raden om een set met verschillende weerstanden ervan te hebben. Dan heb je namelijk voor iedere oefening de juiste belasting. De VirtuFit Pro power band set is hier een voorbeeld van. Deze set bestaat uit 5 banden met oplopende weerstanden. Ben jij ook benieuwd geworden naar de VirtuFit Pro power band set? Klik dan hier voor meer info.

Reactie plaatsen