Resistance Band 1 Arm Row

Er is een manier bij de Resistance Band Row om ervoor te zorgen dat beide kanten van het lichaam even effectief getraind worden. Bij deze manier gebruik je maar 1 hand om de band vast te houden en naar je toe te trekken. Dit is de 1 Arm Resistance Band Row. Dit is een unilaterale oefening omdat je beide kanten van het lichaam los van elkaar traint met de resistance band. Hierdoor kun je een even grote trainingsprikkel aan beide kanten geven terwijl dat meestal niet het geval is als je bijvoorbeeld een Barbell Row doet.

Bij de 1 Arm Resistance Band Row train je dus voornamelijk de grote rugspieren en de biceps in de armen. Maar door je handpalm omhoog te draaien tijdens de concentrische fase van de oefening creëer je een grotere trainingsprikkel in de biceps. Dit stimuleert dan uiteindelijk meer spiergroei in de biceps. Maar de primair getrainde spieren blijven wel de grote rugspieren bij de 1 Arm Resistance Band Row. Hieronder vind je de uitleg van de 1 Arm Resistance Band Row.


Stap 1: Maak de resistance band vast aan een paal. Dit doe je door deze om een paal te doen en het ene uiteinde door het andere te steken. Wanneer de resistance band bevestigd is pak je deze met een hand vast en doe je vervolgens een paar stappen naar achter om spanning op de band te creëren. Laat hierbij de arm gestrekt waarmee je de band vast hebt gepakt. Zak een beetje door de knieën voordat je de oefening begint.

Stap 2: Begin de oefening door de resistance band naar je toe te trekken. Gebruik hierbij de grote rugspieren en de biceps van de arm waarmee je trekt. Trek goed door zodat de elleboog voorbij het lichaam komt, maar span de core goed aan om te voorkomen dat je gaat draaien met de romp.

Stap 3: Zorg ervoor dat je de eindpositie een poosje vast houdt. Daarna beweeg je de arm weer gecontroleerd terug naar de startpositie. Dit doe je totdat de arm weer volledig gestrekt is. Zodra de arm gestrekt is, begin je met de volgende herhaling.

Stap 4: Wanneer je het voorgeschreven aantal herhalingen hebt gedaan met de ene arm wissel je van arm. Als je dus met rechts bent begonnen, doe je nu de oefening met de linker arm. Zorg ervoor dat je met de zwakkere kant begint zodat je het aantal herhalingen per kant gelijk kan houden. Hiermee voorkom je disbalansen in het lichaam.

Unilaterale oefeningen zijn een geweldige manier om ervoor te zorgen dat beide kanten van het lichaam in balans zijn. Dit voorkomt onder andere blessures op de lange termijn. Een voorbeeld van een unilaterale oefening is dus de 1 Arm Resistance Band Row. Met deze oefening train je dus vooral de grote rugspieren met alleen een resistance band. Naarmate je sterker wordt zal je merken dat de een resistance band nodig hebt met meer weerstand. Daarom is het handig om meteen een set resistance bands te nemen. Ik raad hiervoor de VirtuFit Pro Power Band Set aan. Deze bestaat uit 5 resistance bands van oplopende weerstanden. Uitermate geschikt dus om alle spiergroepen te trainen! Benieuwd geworden naar de Power Band Set van VirtuFit? Klik dan hier voor meer info!

Reactie plaatsen