Onlinevis banner
06 juni 2021 

Top 5 gezonde snacks voor onderweg!

Het komt wel eens voor dat je ergens lang voor onderweg bent. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je lang moet reizen voor jouw werk of school, maar ook als je op vakantie gaat. Om dan toch de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen, is het handig om wat gezonde snacks te hebben voor onderweg. De meeste opties die je onderweg tegen komt, zijn namelijk helaas niet zo gezond. Deze opties bevatten namelijk vaak veel suikers en veel bewerkte ingrediënten die schadelijke gevolgen hebben voor jouw gezondheid.

Door zelf van te voren wat snacks voor onderweg voor te bereiden, weet je precies wat er in zit. Hierdoor is het makkelijker om een gezondere keuze te maken. Er zijn namelijk een aantal gezondheidsvoordelen wanneer je gezonde snacks voor onderweg meeneemt.

Voordelen van gezonde snacks

Gezonde snacks hebben dus veel voordelen ten opzichte van de ongezonde opties voor onderweg. De gezonde keuzes hebben namelijk een hoge voedingswaarde. Dit betekent dat ze rijk zijn aan goede voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en vitamines en mineralen. Terwijl de ongezonde snacks zoals chocoladerepen, chips en koekjes vaak veel suikers en ongezonde vetten bevatten. Hierdoor krijg je in een korte tijd veel energie binnen terwijl deze voedingsstoffen verder weinig voor jouw lichaam doen. Dit zijn dan ook de zogeheten “lege calorieën”. Deze gezonde snacks zijn veel rijker aan voedingsstoffen en kunnen ook veel meer voor jouw lichaam beteken, zoals:

  • Langer een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer gaat snacken
  • Rijk aan eiwitten en daardoor wordt het spierherstel ondersteund
  • Laag in calorieën en zijn daarom uitermate geschikt voor bij het afvallen
  • Rijk aan vitamines en mineralen wat een positief effect heeft op de weerstand
  • Verlagen het risico op allerlei lichamelijke aandoeningen

Er zitten dus veel gezondheidsvoordelen aan het eten van gezonde snacks. Dit geldt ook voor als je vaak onderweg bent. Daarom is het beter om de ongezonde opties zoals chips, koek en repen in de schappen te laten. Maar wat zijn dan wel gezonde snacks voor onderweg?

Gezonde snacks voor onderweg: Onze top 5!

Om toch onderweg de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen nemen wij vaak een gezonde snack mee. Deze snacks hebben een hoge voedingswaarde en zijn daarnaast ook heel makkelijk om te bereiden. Het is namelijk wel belangrijk dat de snacks snel en makkelijk te bereiden zijn waardoor je meer tijd overhoudt voor andere leuke dingen. Daarnaast zijn deze gezonde snacks voor onderweg ook makkelijk om te bewaren. Hierdoor blijven ze goed tot het moment dat je ze gaat opeten.

Het is trouwens helemaal niet erg als je eens een keer iets anders kiest dan een gezonde snack onderweg. Zolang het maar verantwoord blijft en binnen in jouw voedingspatroon past. Hierdoor houdt je een voedingspatroon beter vol als je af en toe voor de makkelijke keuze gaat. En dit helpt jou bij het behalen van jouw sportieve doeleinden. Dan volgen hieronder onze top 5 keuzes voor gezonde snacks voor onderweg.

Wraps

Een simpele manier om wat meer groenten binnen te krijgen is door ze in te rollen in wraps. Voeg er nog een eiwitbron aan toe zoals plakken gerookte zalm of kipfilet en je hebt heel snel een snack die rijk is aan eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel makkelijk om mee te nemen wanneer je ze in aluminiumfolie rolt.

Snack voor onderweg

Er zijn heel veel mogelijkheden als je wraps gaat maken. Zo kun je veel variëren met het beleg. De ene keer wil je bijvoorbeeld met zalm en daarna met kipfilet. Daarnaast heb je ook veel opties bij de groenten. Spinazie en verschillende soorten sla zijn een uitstekende keuze om in de wraps te rollen. Daarnaast kun je ook nog een dressing toevoegen voor een nieuwe smaak sensatie. Maar pas hiermee wel op aangezien er veel calorieën in een dressing zitten. Een wrap die wij vaak maken is een wrap met kipfilets spinazie en pesto.

Zelf gemaakte eiwitrepen

Er zijn heel veel soorten eiwitrepen op de markt en de ene is beter dan de andere. Alleen de repen die in de winkels verkrijgbaar zijn, zijn over het algemeen vrij duur. Daarom is het handig om ze bijvoorbeeld zelf te maken. Hierdoor weet je precies wat er in de eiwitrepen zit. In sommige gevallen worden er namelijk suikers en andere stoffen toegevoegd aan de repen in de winkel waardoor ze een stuk minder gezond zijn.

Snack voor onderweg eiwitreep

Deze zelfgemaakte eiwitrepen zijn een ideale snack voor als je onderweg bent aangezien ze je lang een verzadigd gevoel geven. Daarnaast ondersteunen ze ook het spierherstel doordat ze rijk zijn aan eiwitten. Zelf eiwitrepen maken is tevens heel makkelijk. Het bereiden neemt maar 10 minuten in beslag voordat de repen moeten uitharden in de koelkast. Er komt dus zelfs geen oven aan te pas. Daarom hebben wij een recept opgesteld om zelf eiwitrepen te maken.


Fruitsalade met Griekse yoghurt

Fruit is een heerlijke en makkelijke snack voor onderweg. Er hoeft namelijk nauwelijks wat aan gedaan te worden voordat je het kan eten. Daarnaast zit fruit bomvol met vitamines en mineralen. Hierdoor ondersteunt fruit de weerstand van het lichaam. En door dit te combineren met een bakje magere kwark of Griekse yoghurt, krijg je ook nog eens veel eiwitten binnen.

De fruitsoorten die onze voorkeur hebben bij een fruitsalade met Griekse yoghurt zijn vooral bessen zoals blauwe bessen, bramen en frambozen. Hier hoef je namelijk niks aan te snijden en kun je dus heel makkelijk mengen. Daarnaast zijn druiven ook heel geschikt voor een fruitsalade. Om er toch wat eiwitten bij binnen te krijgen, doen wij er vaak een klein bakje Griekse yoghurt bij.

Snack voor onderweg salade.

Beef jerky

Als je liever een wat taaiere snack wil onderweg, dan is beef jerky een uitstekende keuze. Dit zijn gedroogde en gekruide stukjes rundvlees met soms een extra smaakje zoals honing of sweet & hot. Beef jerky is rijk aan eiwitten. Per zakje zit er bijna 10 gram eiwitten in. Daarnaast zit er ook wel wat suiker in maar niet schokkend veel. Dus als sporter zijnde is dat bijna de ideale snack voor onderweg.

Beef jerky is heel makkelijk om mee te nemen aangezien ze per zakje worden verkocht. Het is dus heel makkelijk te doseren. Het nadeel ervan is alleen dat het relatief een dure snack is. Voor 1 zakje beef jerky van 25 gram betaal je al bijna 2 euro namelijk. Als je een beperkt budget hebt, is het daarom aangeraden om voor 1 van de andere opties te gaan. Desalniettemin is beef jerky een hele handige snack voor onderweg die ook nog eens rijk aan eiwitten is.

Groenten met humus dip

Een andere snack waar je veel mee kunt variëren zijn verschillende groenten. Wat soorten die je hiervoor kunt gebruiken zijn komkommer, courgette, paprika, wortel en bleekselderij. Wanneer je de groenten in repen snijd, kun je ze makkelijk in bijvoorbeeld een afsluitbare beker meenemen. Neem daarnaast ook nog een humus dip mee. Daarmee geef je net wat meer smaak aan jouw snackgroenten.

Deze snackgroenten zijn rijk aan allerlei vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze ook nog eens laag in calorieën waardoor ze uitstekend passen in een voedingspatroon wanneer je wilt afvallen. De humus die je erbij neemt, past hier trouwens heel goed bij. Humus is vooral gemaakt van kikkererwten en dat betekent dat het een bron is van eiwitten. Daarnaast is het een goede bron van vezels. Wanneer je humus in de supermarkt koopt, kies dan wel voor de naturel smaak. De humus spreads waar onder andere een smaakje aan is toegevoegd, is namelijk een stuk ongezonder.

Snack voor onderweg groente

Dit zijn onze 5 favoriete gezonde snacks voor onderweg. Probeer ze een keertje uit en laat ons weten wat je ervan vindt. Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde snacks voor onderweg. Dus als je zelf ook een gezonde snack kent, laat dan even een reactie achter zodat wij die snack ook kunnen uitproberen!

Reactie plaatsen