Onlinevis banner
20 april 2022 

Waarom te veel zitten op je werk niet goed voor je is

Tijdens de corona pandemie is het heel normaal geworden om thuis te werken wanneer je veel computer werk moest verrichten. Eigenlijk veranderde er namelijk niet zoveel op de omgeving na dan, aangezien de werkzaamheden gelijk bleven. Alleen nu de pandemie steeds meer op zijn einde komt en we steeds meer ons normale leven oppakken, blijft het te veel zitten tijdens werk wel hangen. Dit is een van de nadelige effecten op onze gezondheid van de pandemie. Wij mensen hebben ons ontwikkeld om te bewegen en daarom is het belangrijk om het zitten regelmatig te onderbreken. Waarom te veel zitten op het werk en daarbuiten niet goed voor je is vind je in dit artikel. Daarnaast vind je hier de beste manieren om het zitten te onderbreken.

Waarom is te veel zitten op het werk niet goed?

Om meteen met de deur in huis te vallen, te veel zitten is zelfs heel slecht voor je. Wij zijn gemaakt om te bewegen alleen de laatste jaren neemt de hoeveelheid tijd die we actief doorbrengen drastisch af. De corona pandemie heeft daar ook zeker niet bij geholpen. Nu snap ik ook wel dat wanneer je thuis komt van een lange werkdag dat je dan even wilt zitten en lekker wilt ontspannen. En daar is ook helemaal niks mis mee. Het probleem zit hem vooral in de 8 a 9 uur die je op je werk doorbrengt. Op het werk zitten we gemiddeld namelijk veel te veel. En dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je productiviteit.

Nadelen voor je gezondheid

Te veel zitten heeft dus een negatieve invloed op je gezondheid. Zo is er een verhoogd risico op vroegtijdig komen te overlijden. Dit komt doordat te veel zitten en te weinig beweging leidt tot een verhoogde kans op het oplopen van zogeheten welvaartsziektes. Enkele voorbeelden van deze niet-overdraagbare aandoeningen zijn hart- en vaatziektes, diabetes mellitus type II en verschillende vormen van kanker. Daarnaast heeft te veel zitten ook een negatieve invloed op het lichaamsgewicht van een persoon. Door te veel zitten kan er namelijk overgewicht of zelfs obesitas ontstaan.

Naast deze fysieke ongemakken, heeft te veel zitten ook negatieve gevolgen voor je mentale gezondheid. Gevoelens van angst en depressie kunnen door te veel zitten versterkt worden. Daarnaast kan het leiden tot een steeds negatiever zelfbeeld. Dit staat weer in verband met het ontstaan van overgewicht door te veel zitten.

Nadelen voor je productiviteit

Er zijn dus veel negatieve gevolgen voor je gezondheid wanneer je te veel zit, maar ook voor je productiviteit op het werk is te veel zitten nadelig. Als je te lang blijft zitten voor je werk zonder een pauze, ben je al snel geneigd om je concentratie te verliezen. Hierdoor werk je dus minder effectief. Na een onderbreking ben je weer meer gefocust en verhoog je dus je productiviteit. Hierdoor kun je problemen op je werk veel beter oplossen.

Een ander nadelig effect van te veel zitten op je werk is dat dit op den duur kan leiden tot een burn-out. Door jezelf te veel te richten op je werk zonder onderbrekingen, blijf je de hele tijd stress opbouwen. Wanneer je langdurig en steeds meer stress ervaart, krijg je daar steeds meer last van wat uiteindelijk kan leiden tot een mentale burn-out. Een burn-out is heel lastig om vanaf te komen en het kan soms echt maanden duren voordat je volledig ervan bent hersteld. Daarom is het van belang om het zitten regelmatig te onderbreken om zo onder andere een burn-out te voorkomen. Alleen wat zijn nou de beste manieren om dat te doen?

Veel zitten werk

De beste manieren om het zitten te onderbreken

Om veel zitten op je werk tegen te gaan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om dit te onderbreken. Deze manieren die hieronder volgen, zijn heel makkelijk toe te passen. Alleen bij sommigen is het natuurlijk leuker wanneer je dit met meerdere collega’s doet. Dan volgen nu hieronder de beste manieren om veel zitten op je werk te onderbreken.

Neem een fysieke onderbreking

Een van de beste manieren om het langdurig zitten op het werk te onderbreken is door iets fysieks te ondernemen. Door een pauze te nemen van je werk en fysieke activiteit te doen, ga je de negatieve effecten van te veel zitten al tegen. Deze pauze hoeft ook niet eens zo heel lang te duren. Hooguit 5 minuten is al voldoende om je hartslag te verhogen.

Op het werk zijn er een aantal mogelijkheden om aan lichamelijke beweging te komen. Zo kun je een aantal keer de trap op en neer om te bewegen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om buiten een rondje te lopen wanneer er genoeg tijd is. Een andere optie voor fysieke activiteit op het werk is door een aantal oefeningen in een circuitvorm uit te voeren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Squat, Push Up en Lunge.

Rekken en strekken

Een andere manier om veel zitten op je werk te onderbreken is door wat rek en strekoefeningen te doen. Wanneer je een zittend beroep hebt, zit je voor langere periodes steeds weer in dezelfde houding. Op den duur kunnen er dan ongemakken en pijntjes ontstaan. Tijdens het zitten staan namelijk de hele tijd dezelfde spieren aangespannen, wat niet goed is voor je natuurlijke houding. Om dit tegen te gaan is het van belang om de spieren weer op te rekken. Hiermee zorg je ervoor dat je het lichaam in de juiste natuurlijke houding kunt blijven houden.

Hieronder volgen een paar oefeningen om de spieren in het lichaam te rekken. Voer de oefeningen achter elkaar uit in een circuitvorm en maak per kant 10 herhalingen van de oefening. Met deze oefeningen ontspan je de spieren die tijdens het zitten de hele tijd belast werden. Na deze oefeningen voel je je meteen weer beter en kun je weer gefocust aan de slag met je werk.

  1. Active Samson: Vouw je vingers in elkaar en stap naar voren met een been om een Lunge te maken. Tegelijkertijd gaan de armen helemaal omhoog terwijl je de heupen naar voren duwt. Hierbij is het niet erg als je knie van het voorste been voorbij je tenen komt. Tijdens deze beweging voel je de stretch aan de voorkant van je heup van het achterste been. Houd deze houding even vast en daarna maak je een herhaling met je andere been naar voren.
  2. Spine Twist: Ga op je rug liggen en breng je knieën in een hoek van 90 graden waarbij je voeten op de grond blijven. Je armen heb je naar buiten. Vervolgens laat je de benen naar rechts vallen waarbij je zoveel mogelijk je schouders op de grond probeert te houden. Houd deze houding een paar tellen vast voordat je de knieën naar de andere kant brengt.
  3. Back Extension: Voor deze oefening neem je plaats op een stoel. Zit rechtop en breng vervolgens je handen achter je hoofd. Duw daarna je ellebogen naar achter en daarna buig je naar achter met je hoofd gevolgd door je nek en bovenrug. Na een paar tellen kom je weer rustig rechtop zitten.

Neem een drinkpauze

Als je lange tijd achter elkaar doorwerkt, heb je het waarschijnlijk niet eens in de gaten. Maar tijdens veel zitten op je werk achter bijvoorbeeld een computer vergeet je soms wel eens om voldoende water te drinken. Hierdoor kun je uitgedroogd raken en dat leidt tot vermoeidheid en concentratieverlies. Om je vochtbalans weer op peil te brengen is het handig om op vaste tijden een drinkpauze in te lassen. Gewoon kraanwater is natuurlijk erg saai. Zet daarom een wekker en loop wanneer die wekker afgaat, naar de keuken op je werk om een paar schijfjes citroen of een ander soort fruit te snijden en toe te voegen aan je water. Hiermee breng je je vochtbalans weer op peil en het is nog lekker ook!

Te veel zitten op je werk is dus helemaal niet goed voor je. Maar wanneer je deze 3 manieren toepast op de werkvloer wordt je niet alleen gezonder maar ook een stuk productiever!

Reactie plaatsen