Onlinevis banner
05 januari 2022 

Waarom heb je gewichthefschoenen nodig?

Wanneer je al een tijdje meegaat in de fitness wereld, heb je ze waarschijnlijk wel eens voorbij zien of horen komen. Dit hulpmiddel wat we steeds vaker zien, zijn namelijk gewichthefschoenen. Dit zijn speciaal ontworpen schoenen ter ondersteuning van het Olympisch gewichtheffen en de Squat variaties zoals de Back, Front en Overhead Squat. Daarom worden gewichthefschoenen ook wel eens Squat schoenen genoemd. Alleen wat zijn gewichthefschoenen en wat is het nut van het dragen ervan bij de bovenstaande oefeningen? En waarom zou je gewichthefschoenen nodig hebben? Daar ga jij achter komen na het lezen van dit artikel over gewichthefschoenen!

Wat zijn gewichthefschoenen?

Als eerste komt aan bod wat gewichthefschoenen nou eigenlijk zijn. Zoals eerder vermeld zijn gewichthefschoenen speciaal ontworpen om bij te dragen aan een goede prestatie bij het Olympisch gewichtheffen. Vandaar ook de naam, gewichthefschoenen. Door deze schoenen kunnen de atleten beter bepaalde posities aannemen tijdens de bewegingen van de Snatch en de Clean & Jerk. Hierdoor wordt de geproduceerde kracht van de atleet optimaal overgebracht op de barbell met het gewicht.

Dit komt allemaal door het ontwerp van de gewichthefschoenen. Dat verschilt namelijk heel erg van normale schoenen. Het eerste wat opvalt bij deze schoenen is de verhoogde hak. Deze verhoogde hak is ongeveer 2 centimeter hoog (verschilt per merk) en dit zorgt ervoor dat je rechterop blijft wanneer je bijvoorbeeld een Squat uitvoert.

Daarnaast staat alles in het teken van stabiliteit bij gewichthefschoenen. Over het algemeen worden er vooral wat stuggere materialen gebruikt. Hierdoor is er minder ruimte voor beweging in de voet en dit zorgt weer voor stabiliteit. Om dit nog meer te versterken loopt er over gewichthefschoenen ook een extra klittenband om de voet op z’n plek te houden. Dit allemaal zorgt ervoor dat je echt als een huis staat wanneer je aan het squatten bent.

Waarom gewichthefschoenen nodig

Wat doen gewichthefschoenen?

Het dragen van gewichthefschoenen zorgt voor een aantal dingen wanneer je de eerder genoemde oefeningen uitvoert. Dit doen gewichthefschoenen voor jou tijdens het liften.

Extra stabiliteit!

Gewichthefschoenen zorgen dus voor extra stabiliteit, wat erg belangrijk is bij het uitvoeren van de Snatch, Clean & Jerk en de Squats. Door deze extra stabiliteit is het mogelijk om meer kracht te genereren. Dit komt doordat de hak en de zool van hardere materialen zijn gemaakt. Hierdoor behoudt de schoen zijn vorm wat dus de stabiliteit verhoogt. De schoenen deuken dus niet in onder grote druk van het gewicht, waardoor er geen kracht verloren gaat.

Betere positie! 

Door de verhoogde hak is het mogelijk om je lichaam in een betere positie te brengen voor de Snatch en de Clean & Jerk. De knieën kunnen namelijk meer naar voren bewegen, omdat de enkelgewrichten verhoogd zijn. Hierdoor blijft de romp meer rechtop. Doordat de romp meer rechtop blijft, is je lichaam in een betere positie om een Snatch of Clean te vangen. Ditzelfde geldt ook voor de eindpositie van de verschillende Squat varianten.

Een rechte romp is ook heel voordelig bij de Jerk. De barbell moet namelijk vanaf de schouders recht omhoog na de dip. Daarom is het van belang dat de schouders recht onder de heupen zijn om dit te bewerkstelligen. Door de verhoogde hak is het dus ook makkelijker om een dip recht omlaag te maken.

Voordelen van gewichthefschoenen

Omdat de schoenen uit hardere materialen bestaan, heb je ook een veel betere stabiliteit ten opzichte van bijvoorbeeld hardloopschoenen. Hierdoor schuif je veel minder met je voeten naar buiten wanneer je zware Squats aan het doen bent. Dit is een heel groot voordeel ten opzichte van allerlei andere schoenen die je in de sportschool voorbij ziet komen.

Daarnaast levert de verhoogde hak ook veel voordelen op. Het is namelijk mogelijk om daardoor in betere posities te komen tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Daarnaast helpen gewichthefschoenen ook om in de juiste posities te komen wanneer je verminderde enkelmobiliteit hebt.

Waarom heb je gewichthefschoenen nodig?

Nu rest natuurlijk de vraag waarom je gewichthefschoenen nodig hebt. Deze heb je nodig omdat de voordelen die gewichthefschoenen met zich meebrengen, ervoor zorgen dat je maximaal kracht kunt leveren op de barbell. Hierdoor kun jij zo optimaal mogelijk presteren bij de eerder genoemde oefeningen. Wanneer je voor een personal record gaat op bijvoorbeeld de Snatch, Clean & Jerk of één van de Squat variaties, wil je natuurlijk dat ieder detail in orde is. Daarom zijn gewichthefschoenen ontzettend belangrijk voor wanneer je keihard wilt beuken in de sportschool!

Waarom gewichthefschoenen nodig

Wanneer heb je ze niet nodig?

Dan vraag jij je misschien nu ook af of er ook momenten zijn waarom je gewichthefschoenen niet nodig hebt. Die zijn er namelijk zeker ook. Doordat de zool en de hak van gewichthefschoenen van wat hardere en stuggere materialen gemaakt zijn, geven ze totaal geen demping. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor wanneer je zware lifts gaat doen, maar totaal ongeschikt wanneer je wilt gaan hardlopen. Wanneer je een workout hebt waarin heel veel hardlopen en/of Body Weight oefeningen in zitten zoals Pull Ups en Toes to Bars, heb je eigenlijk niks aan gewichthefschoenen. Wees je er daarom bewust van wanneer je gewichthefschoenen wel of niet moet dragen.

Daarnaast is het ook van belang om te blijven werken aan je mobiliteit in de enkels om te voorkomen dat je afhankelijk wordt van de gewichthefschoenen. Gewichthefschoenen zijn namelijk een geweldig hulpmiddel bij de Snatch, Clean & Jerk en de verschillende Squat variaties, maar je hebt ze natuurlijk niet altijd nodig.

Gewichthefschoenen kopen?

Ben je na dit verhaal ervan overtuigd om gewichthefschoenen te kopen? Dan zijn er verschillende merken die een gewichthefschoen op de markt hebben gebracht. Eén van die schoenen is de Legacy Lifter II van Reebok. Dit is één van de betere gewichthefschoenen op de markt en daarom ook wat hoger qua prijs. Maar ze zijn het zeker waard. Ik draag zelf namelijk ook deze gewichthefschoenen tijdens het liften. Benieuwd geworden naar Reebok Legacy Lifter II? Klik dan hieronder voor meer info!

Reactie plaatsen