Onlinevis banner
09 april 2022 

Wat is NEAT en hoe kun jij er voordeel uit halen?

NEAT is misschien wel een term die je wel eens voorbij hebt horen komen. Momenteel is het een hot topic en het staat voor Non Excercise Activity Thermogenesis. Hiermee worden alle activiteiten bedoeld waarmee je calorieën verbrandt naast je sportactiviteiten. Dit is in het kort wat NEAT eigenlijk is. Alleen waarom is daar de laatste tijd zoveel aandacht voor? Dat komt doordat een geweldige manier is om jou te helpen bij je sportieve doeleinden. Hoe dat mogelijk is, vind je in dit artikel.

Wat is NEAT?

Zoals eerder gezegd staat NEAT dus voor Non Excercise Activity Thermogenesis. Met alle activiteiten die je dagelijks doet, verbrand je calorieën. En al deze activiteiten vallen onder NEAT op je sportactiviteiten na dan. Wanneer je deze NEAT samenvoegt met je sportactiviteiten, verwerking van je voeding en basaal rustmetabolisme, dan kom je uit op de calorieën die je dagelijks verbrandt. Dit is dan jouw energiebehoefte.

Deze energiebehoefte is heel belangrijk wanneer je bezig bent met het behalen van bepaalde doelen. Dit heeft weer te maken met de energiebalans. Wanneer je wilt afvallen heb je namelijk een negatieve energiebalans nodig en voor aankomen een positieve energiebalans. Het verhogen van je NEAT op een dag draagt bij aan een hogere energiebehoefte. Hierdoor is het makkelijker om een negatieve energiebalans te creëren, waardoor je dus afvalt. Het is alleen lastig om precies uit te rekenen hoeveel je verbruik is bij NEAT. Dit is namelijk afhankelijk van allerlei factoren zoals leeftijd, geslacht en je algehele fitheid. Het is bij NEAT wel van belang dat je een actieve leefstijl hanteert en hierbij geldt hoe minder je zit, hoe beter.

NEAT in het dagelijks leven

Nu we weten wat NEAT is, kijken we naar hoe dit eruit ziet in het dagelijks leven. Wanneer je doordeweeks werkt, moet je natuurlijk naar je werk toe. Een paar opties om daar naartoe te gaan zijn natuurlijk de auto en het openbaar vervoer. Deze opties vallen niet onder NEAT, maar lopend en fietsend naar je werk vallen daar wel onder. Ook op het werk zijn er een aantal mogelijkheden. Hierbij is er wel een onderscheid tussen een zittend of staand beroep. Bij staande beroepen heb je over het algemeen wel voldoende beweging op een werkdag. Alleen bij zittende beroepen is het wel van belang om het zitten een aantal keer te onderbreken. Wanneer je vaak naar een andere collega belt, kun je dat bijvoorbeeld een paar keer afwisselen door naar die collega toe te lopen.

Een andere plek waar je ook veel tijd doorbrengt op een dag is natuurlijk thuis. Hier zijn ook een aantal dingen die bijdragen aan je NEAT. Daarvan zijn waarschijnlijk opruimen en schoonmaken in huis de grootste activiteiten die bijdragen aan je NEAT. Daarnaast is tuinieren ook een activiteit waarbij je veel calorieën verbrandt. Dit is alleen niet een activiteit die je het hele jaar door kunt doen. Dit zijn dan vooral de wat grotere activiteiten die je thuis kunt doen, naast allerlei kleine dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld tanden poetsen en koken.

Hoe is het toe te passen?

Alle activiteiten die je dagelijks doet, vallen dus onder NEAT. Sporten uiteraard niet meegerekend. Met dit in het achterhoofd is het mogelijk om te reflecteren op je dagelijks leven om eventueel aanpassingen te maken om zo NEAT toe te passen. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar wat er mogelijk is en dat deze aanpassingen niet te drastisch zijn.

Op het werk

Het eerste waar we naar kijken is het woon-werkverkeer. Wanneer je bijvoorbeeld ver van je werk af woont, ga je uiteraard niet meteen iedere dag op de fiets ernaartoe. Maar wanneer je binnen een straal van 10 kilometer van je werk af woont, is het wel mogelijk om een paar dagen per week bijvoorbeeld de fiets te pakken in plaats van de auto. Dit is natuurlijk wel een flinke aanpassing, maar er zijn ook op het werk nog tal van mogelijkheden om meer NEAT toe te passen die minder ingrijpend zijn.

Wanneer je een zittend beroep hebt, is het van belang om het zitten zeker een aantal keer te verbreken. Hiermee verhoog je namelijk je NEAT. Het eerder genoemde voorbeeld van naar een collega toe lopen in plaats van bellen is dus een hele goede en makkelijk toe te passen manier om meer te bewegen. Een andere manier om minder te zitten is door meer werkzaamheden staand te doen. Hierbij kun je denken aan vergaderingen staand doen en laptopwerk bij een staan bureau te doen, als die mogelijkheid er is op het werk. Deze opties zijn redelijk makkelijk toe te passen aangezien je weinig hoeft te veranderen aan je normale planning op het werk. Daarnaast kun je ook nog veel winst maken op hoe jij je verplaatst tussen verdiepingen. Kies er bijvoorbeeld voor een aantal keer de trap te nemen in plaats van de lift. Hiermee verhoog je de NEAT aanzienlijk terwijl er qua tijd weinig verschil zit tussen de 2 manieren van verplaatsen.

In je vrije tijd

Naast je werk heb je ook nog heel veel mogelijkheden om meer te bewegen in je vrije tijd. Uiteraard hoef je daarvoor niet iedere dag je huis schoon te maken, aangezien er nog zat andere opties zijn. Wanneer je een fan bent van boeken, is het bijvoorbeeld interessant om te kijken naar ingesproken boeken die je dan luistert. Deze kun je dan luisteren als je aan het fietsen of wandelen bent. Dit zijn uitstekende activiteiten om te doen om meer te bewegen die ook nog eens heel toegankelijk zijn. Wie weet ontdek je allerlei nieuwe plekken in je omgeving terwijl je een rondje wandelt of fietst.

Het belangrijkste hierbij is, is dat je dingen ontdekt die je echt leuk vindt om te blijven doen. Wanneer je voor de lange termijn meer wilt bewegen en dus je NEAT wilt verhogen, is het van belang dat je niet dingen gaat doen die je tegen staan. Hierdoor is het namelijk waarschijnlijker dat je daarmee weer gaat stoppen. Daarom is het belangrijk om dus activiteiten te doen die je leuk vindt, waardoor je die consistent blijft doen.

Voordelen van NEAT

Misschien ben je er nu al achter waarmee jij je NEAT blijvend wilt verhogen. Heel mooi, maar waar doe je het voor? Wat zijn nou de voordelige effecten van een actieve leefstijl? Een heel groot voordeel van een verhoogde NEAT is dat het bijdraagt aan het afvallen. Wanneer je gewicht wilt verliezen is het van belang om een negatieve energiebalans te creëren. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is door je energiebehoefte te verhogen. Door een verhoogde NEAT verbrand je meer calorieën per dag en dit resulteert in een verhoogde energiebehoefte. Hierdoor maak je het afvallen dus makkelijker.

Andere voordelen van een verhoogde NEAT hebben dan weer betrekking tot je gezondheid. Zo heeft een actieve leefstijl een verlagend effect op het risico van hart- en vaatziektes. Daarnaast hebben mensen die een actieve leefstijl hanteren een veel lagere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, namelijk 35 tot 50% lager. Ook wanneer je diabetes hebt is het voordelig om een verhoogde NEAT te hebben. Door meer te bewegen verbeter je namelijk de insulinegevoeligheid van het lichaam. Dit resulteert in dat je minder vaak insuline hoeft te spuiten.

Kortom, naast een positief effect op je lichaamssamenstelling, is een verhoogde NEAT ook heel voordelig voor allerlei andere zaken met betrekking tot je gezondheid. Wat voor een activiteiten doe jij nog naast je sport voor een actieve leefstijl? Laat het weten in de comments!

Reactie plaatsen