Onlinevis banner
19 juli 2021 

Vitamine B12, enorm essentieel maar waar voor eigenlijk?

Vitamine B12, hoe essentieel is het? Vitamine B12 draagt onder andere bij aan het maken van rode bloedcellen en ons zenuwstelsel. Sommige individuen krijgen er ruim voldoende van binnen, anderen zitten in een risicogroep en moeten er bewust op letten. Wij Fit Nomaden leggen je hier kort en bondig alles uit over vitamine B12!

Wat is vitamine B12 (cobalamine)?

Vitamine B12, enorm belangrijk voor het zenuwstelsel en de bloedbaan. Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn om zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 is daarnaast ook van essentieel belang voor een goede werking van het zenuwstelsel. Je vindt vitamine B12 in dierlijke producten, bijvoorbeeld: melk, zuivel, eieren, vlees & vis.

Vitamine B12 is op te delen in natuurlijke en kunstmatige varianten. De drie natuurlijke varianten die in dierlijke producten voorkomen zijn: ethylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. Daarnaast zijn er nog twee kunstmatige soorten: hydroxycobalamine en cyanocobalamine.

Vitamine B12

De functie

Wat is de functie van vitamine B12 (cobalamine)? Vitamine B12 heeft enorm veel verschillende functies in ons lichaam. De aller bekendste is het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Deze rode bloedlichaampjes hebben wij nodig bij het vervoeren van zuurstof door onze bloedbaan. Daarnaast is het betrokken bij ons eiwit- en vetzuur metabolisme. Na enkele chemische reacties kan het worden omgezet in S-adenocylmethionine (SAMe) wat van belang is voor de aanmaak van DNA, RNA, myeline, creatine en neurotransmitters waaronder serotonine en dopamine. Vitamine B12 heeft daarnaast ook nog een belangrijke functie binnen ons zenuwstelsel daar het een onmisbare rol heeft bij de aanmaak van myelineschede (een beschermlaagje van de zenuwen).

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 die wij als samenleving momenteel als de juiste ervaren hangt af van verschillende factoren. Zie in onderstaande tabel de categorie uitgezet tegenover de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ons lichaam kan ook vitamine B12 opslaan. Wij kunnen hoeveelheden van 2 tot 5 mg B12 opslaan. Kijkend naar de vereiste ADH in microgram houdt dat in dat het een jarenplan is voordat wij door deze voorraad heen zijn, mits je er voldoende van binnen krijgt. Daarnaast wordt aangenomen dat naarmate de leeftijd vordert en ouderdom toeslaat je meer vitamine B12 nodig hebt. Maar hier zijn geen harde cijfers over bekend.

CategorieADH B12 in microgram
0-6 mnd0.4
7 mnd - 11 mnd0.5
1 jr - 3 jr0.7
4 jr - 8 jr1.3
9 jr - 13 jr2.0
14+ jr2.8
Zwangere vrouwen3.3
Vrouwen die borstvoeding geven3.8

Efficiëntie van vitamine B12.

Vitamine B12 zit, zoals eerder vermeld, van origine in alle dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis, eieren en zuivel. Daarnaast wordt het kunstmatig toegevoegd aan enkele natuurlijke producten zoals vleesvervangers en sojaproducten.
Het lichaam neemt, afhankelijk van de hoeveelheid vitamine B12 die je binnenkrijgt, niet alle vitamine B12 op. Hoe meer B12 je binnen krijgt, des te minder neem je percentueel gezien op. Daarnaast speelt je lichamelijke gezondheid een rol op de efficiëntie van vitamine B12 opname. Dit heeft te maken met de Intrisic Factor (IF, een eiwitstof). Een overschot B12 komt dan ook niet heel veel voor. Over het algemeen kun je stellen dat binnen Nederland de mensen met een vitamine B12 er vaak een vega-leefstijl op nahouden. Dit maakt dan ook dat mensen met een vega-lifestyle tot de risicogroep behoren. Daarnaast zijn er momenteel onderzoeken gaande.

De ADH, afgebeeld in bovenstaande tabel, wordt momenteel omarmd, maar er zijn ook onderzoeken die erop lijken te wijzen dat we meer vitamine B12 nodig hebben. Zo geeft een onderzoek uit 2010 aan dat dat een groep met gezonde testpersonen van 18-50 jr, bij een inname van 4.2-7 microgram vitamine B12 per dag, goede bloedwaardes laat zien in het onderzoek na afloop. Met die informatie in je achterhoofd plus de informatie dat je meer vitamine B12 nodig hebt naarmate je ouder wordt kun je concluderen dat de ADH van 2.8 te laag is. Het is echter nog te vroeg hier harde conclusies over te maken.

Gevolgen vitamine B12 tekort.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de vitamine B12 opname afhankelijk van de hoeveelheid vitamine B12 die je binnenkrijgt en je lichamelijke gezondheid. De Intrinsic Factor (IF) is hierbij van groot belang. de vitamine wordt gekoppeld aan IF. Indien ons lichaam hier niet voldoende van aanmaakt kan ons lichaam de vitamine niet goed opnemen. Daarnaast wordt er aangenomen dat de efficiëntie van de opname achteruit gaat naarmate men ouder wordt.

Een vitamine B12 tekort kan leiden tot anemie (een vorm van bloedarmoede) of tot cognitieve en neurologische klachten. Voorbeelden hiervan zijn qua anemie onder andere tintelingen, hoofdpijn, vermoeidheid, spierzwakte, verhoogde hartslag, oorsuizen, koude handen en voeten. Wat betreft de cognitieve klachten kan het leiden tot denk en concentratie problemen, een verminderde mentale toestand, depressie en dementie. Daarnaast kan het nog leiden tot neurologische klachten waaronder tintelingen in de vingers, afwijkende reflexen en of spiertrillingen.

Suppletie, ja of nee?

Zoals we je net hebt kunnen lezen variëren de meningen een beetje over de hoeveelheid B12 die wij als mens nodig hebben. Als we de ADH aanhouden mag je als vuistregel aannemen dat je geen vitamine B12 suppletie nodig hebt tenzij je tot een van de risicogroepen behoort. Echter heb je kunnen lezen dat er ook verhalen de rondte gaan die aan lijken te geven dat de ADH simpelweg te laag wordt afgegeven.

Wie behoren er tot de risicogroepen?

  • Ouderen
  • Mensen met bepaalde maag- of darm klachten
  • Mensen met een overmatige alchohol consumptie
  • Veganisten
  • Diabetici die het medicijn metmorfine gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 22% van de diabetici.

Behoor je niet tot een van de risicogroepen dan raden wij jullie aan zelf een gedegen afweging te maken met betrekking tot het nemen van wel of geen extra B12. Behoor jij wél tot een van deze risicogroepen? In dat geval raden wij jullie zeker aan om extra vitamine B12 suppletie te overwegen! Kijkend naar verschillende factoren zoals de afnemende efficiëntie en onderzoek waarbij men meer innam dan de voorgeschreven ADH en louter positieve effecten ondervond zouden wij personen die tot deze groep behoren suppletie altijd aanraden!

Denk jij na het lezen van dit artikel dat het voor jou best wel eens van waarde kan zijn om extra B12 in te nemen?
Bekijk dan de Vitamine B12 van Body & Fit. Deze tabletten bevatten namelijk voldoende vitamine B12 om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen.


Reactie plaatsen