Onlinevis banner
17 augustus 2022 

Heb jij een vega voedingspatroon? Doe aan krachttraining!

Een voedingspatroon wat de laatste tijd aan veel populariteit wint is het veganisme. Een vega of plantaardig voedingspatroon betekent dat je geen dierlijke producten eet. Producten zoals vlees, vis, eieren, melk en kaas zijn dus uit den boze. Zo’n voedingspatroon heeft vele gezondheidsvoordelen zoals een gezonder lichaamsgewicht, verlaagde cholesterol waardes en een verminderd risico op verschillende vormen van kanker. Alleen er zit ook een nadeel aan het hanteren van een vega voedingspatroon. De kans op ernstig letsel zoals botbreuken is namelijk hoger wanneer je bijvoorbeeld valt. Wat kun je hier nou tegen doen? Nou, het doen van krachttraining als je een vega voedingspatroon hebt helpt hiertegen. Waar dit door komt, leg ik in dit artikel verder uit.

Wat is een vega voedingspatroon?

De laatste jaren zien we steeds vaker dat mensen gedeeltelijk of helemaal een vega voedingspatroon hanteren. Hierbij eten ze dus geen dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, melk en kaas. Ook al zijn wij mensen omnivoren, wat betekent dat we eigenlijk alles eten, zie je dus steeds meer dat mensen vlees en vis minderen of zelfs helemaal niet meer eten. Waarom iemand hiervoor kiest, heeft een aantal beweegredenen.

Mensen die een vega voedingspatroon hanteren doen dit veelal voor het milieu. Vlees/vis consumptie is verbonden aan dierenleed en het verminderen of zelfs stoppen met het eten daarvan vermindert dus de hoeveelheid dierenleed. Daarnaast heeft de productie van vooral vlees een hele hoge uitstoot aan broeikasgassen. Dit zijn meestal de beweegredenen voor een vega voedingspatroon, maar naast er zitten nog meer voordelen aan een vega voedingspatroon.

Voordelen van een vega voedingspatroon

Naast dat een vega voedingspatroon goed is voor het milieu, heeft zo’n soort voedingspatroon ook vele voordelige effecten op ons lichaam. Het heeft namelijk een gunstig effect op onze lichaamssamenstelling en daardoor ook het lichaamsgewicht. Daarnaast brengt een vega voedingspatroon ook een verlagend effect op het risico van hart- en vaataandoeningen met zich mee. Ook het risico op verschillende vormen van kanker is lager wanneer je een vega voedingspatroon hanteert.

Deze gezondheidsvoordelen zijn vooral te danken aan een vermindering van de inname van verzadigd vet. Verschillende soorten vlees zijn hier namelijk rijk aan. Daarnaast wordt ook de inname van rood en bewerkt vlees in verband gebracht met een verhoogd risico op onder andere diabetes type II en verschillende vormen van kanker. Het hanteren van een vega voedingspatroon heeft dus veel gezonde voordelen voor het lichaam. Alleen zitten er dan ook nadelen aan zo’n voedingspatroon?

Wat zijn de nadelen?

Wanneer je een vega voedingspatroon hanteert, heb je wel een beperkte voedingskeuze. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat je eenzijdig gaat eten gedurende de week, wat resulteert in dat je bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt. Dit is ook meteen het grootste nadeel aan een vega voedingspatroon. Wanneer je eenzijdig eet kunnen er namelijk tekorten aan vitamines en mineralen in het lichaam ontstaan. Ook komen deze tekorten in mindere mate voor bij vegetariërs.

In vergelijking met omnivoren krijgen veganisten en ook vegetariërs veel minder vitamine B12 en vitamine D binnen. Daarnaast krijgen veganisten ook een stuk minder calcium binnen vanwege het feit dat zuivelproducten uitgesloten zijn bij een vega voedingspatroon. Een ander nadeel is dat de inname van proteïne lager is bij veganisten en vegetariërs ten opzichte van omnivoren. Deze tekorten aan proteïne, vitamines en mineralen hebben weer nadelige effecten op het menselijk lichaam. Vitamine B12 is bijvoorbeeld belangrijk voor onder andere de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan vitamine B12 worden er minder rode bloedcellen gemaakt, waardoor er uiteindelijk minder zuurstof door het lichaam vervoerd wordt. Maar waar hebben de andere tekorten dan een nadelig effect op?

Veganisme en botten

De tekorten aan proteïne, vitamine D en calcium resulteren uiteindelijk in zwakkere botten en spieren. Het menselijk lichaam heeft namelijk calcium nodig voor de opbouw en onderhoud van de botten en het gebit. Wanneer hier een tekort aan is gedurende iemands leven, ontstaat er dus eerder botontkalking en uiteindelijk zwakkere botten. De botdichtheid is namelijk dan een stuk minder.

Een ander tekort is vitamine D. Vitamine D is belangrijk bij de opname van calcium in het maag-darmkanaal. Daarnaast is het nodig om de botten te ontwikkelen. Kortom, vitamine D is dus onmisbaar voor sterke botten. Vitamine D is ook nodig voor een goede werking van de spieren. Een tekort kan namelijk leiden tot spierzwakte.

Een ander tekort wat leidt tot zwakkere spieren is een tekort aan proteïne. Proteïne zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam. Deze zijn nodig voor de groei, onderhoud en herstel van verschillende weefsels in het lichaam, waaronder dus de spieren. Wanneer je te weinig proteïne binnen krijgt, leidt dit dus tot kleinere en zwakkere spieren.

Deze tekorten bij een vega voedingspatroon hebben tot gevolg dat er zwakkere botten en spieren in het lichaam zijn. Dit resulteert in dat vegetariërs en veganisten een hoger risico hebben op ernstig letsel zoals botbreuken bij externe trauma’s zoals bijvoorbeeld een val. Maar er iets wat mensen kunnen doen om het risico te verminderen bij een vega voedingspatroon. En dat is krachttraining.

Krachttraining en botten

Lekker een uurtje per dag, 4/5 dagen per week met gewichten bezig in de sportschool is natuurlijk hartstikke goed voor je. Met krachttraining versterk je namelijk je gehele lichaam. Dit kan zowel met machines als met losse gewichten zoals barbells, dumbbells en kettlebells. Het doel van krachttraining is vooral om de spieren van het lichaam sterker te maken. Maar het doen van krachttraining heeft nog een voordelig effect.

Wanneer je aan krachttraining doet, komt het lichaam onder extreme druk te staan door het gewicht. Deze druk werkt zelfs zo diep door tot op de botten. Hierdoor krijgt het lichaam een soort van seintje vanuit de zenuwen dat de botten versterkt moeten worden. Na verloop van tijd neemt dan ook de botdichtheid toe van de botten in het lichaam wanneer je jezelf regelmatig blootstelt aan zware gewichten. Dit effect is vooral het grootst wanneer je oefeningen doet met vrije gewichten zoals bijvoorbeeld een Back Squat. Maar waarom is het dan van belang dat mensen met een vega voedingspatroon aan krachttraining gaan doen?

vega krachttraining

Krachttraining met een vega voedingspatroon

Iemand die een vega of vegetarisch voedingspatroon hanteert, loopt eerder het risico op tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Enkele voorbeelden hiervan zijn dus vitamine D en calcium. Dit heeft uiteindelijk een negatief effect op de botdichtheid van de botten in het menselijk lichaam. Hierdoor kan iemand eerder een botbreuk oplopen bij een extern trauma zoals bijvoorbeeld een val.

Het doen van krachttraining wanneer je een vega voedingspatroon hanteert, gaat dit effect tegen. Regelmatig zware gewichten tillen kan zelfs het effect op de botdichtheid door de tekorten teniet doen. Krachttraining met vooral losse gewichten resulteert namelijk in sterkere botten. Dit betekent dat je vooral oefeningen met barbells, dumbbells en kettlebells in je trainingsschema moet hebben. Dus daarom raad ik het aan om aan krachttraining te doen wanneer je een vega voedingspatroon hanteert. Wanneer je dit regelmatig doet behouden de botten namelijk hun kracht!

Reactie plaatsen