Onlinevis banner
02 januari 2022 

Foodhack: ui snijden als een pro zonder te huilen!

Een gesnipperde ui is een heerlijke toevoeging aan enorm veel gerechten. Zo zijn ze heerlijk bij vlees of gevogelte. Zelf fruit ik een gesnipperd uitje met knoflook in een pan voordat ik vlees of gevogelte erin bak. Daarnaast worden uien ook heel vaak gebruikt in het maken van sauzen. Een goede bolognese saus kan bijvoorbeeld niet zonder ui. Kortom, uien zijn hartstikke veelzijdig en eigenlijk onmisbaar in de keuken. Alleen een nadeel van het snijden van uien is dat je ervan gaat huilen. Dit komt door de fytociden die vrij komen bij het snijden. Maar er is een manier om een ui te snijden als een pro zonder te huilen!

Uien zijn er in verschillende soorten. Zo heb je de gewone uien, die het meeste gebruikt worden. Maar je hebt ook nog rode uien en bosuitjes. Daarnaast heb je ook nog sjalotjes. Dit zijn eigenlijk geen uien maar lijken er qua smaak en hoe je ze moet snijden wel heel erg veel op. De techniek die ik hieronder laat zien is van toepassing op gewone uien, rode uien en op sjalotjes. Voor bosuitjes hoef je deze techniek niet te gebruiken.

Stap 1: Pel de ui uit zijn velletje zodat je alleen het eetbare gedeelte hebt. Laat hierbij de onderkant met de wortels zitten. Door dit te laten zitten komen er minder fytociden vrij waarvan je gaat huilen. Daarnaast heb je een plek waar je de ui kan vastpakken tijdens het snijden.

Stap 2: Snijd de ui door de helft van de boven- naar de onderkant waardoor je 2 helften krijgt. Leg vervolgens een helft even aan de kant en leg de andere helft op het gesneden vlak op de snijplank.

Ui snijden zonder te huilen

Stap 3: Daarna snijd je de ui in van de boven- naar de onderkant waarbij je zo dicht mogelijk bij de wortels probeert te komen. Maak hierbij kleine stroken totdat je bij de onderkant komt. Zorg er wel voor dat je de wortels niet raakt om te voorkomen dat de fytociden vrij komen.

Ui insnijden zonder te huilen

Stap 4: Als laatste snijd je de ui van boven naar onder door in de breedte terwijl je de ui met je vingers bij elkaar houdt. Hierbij maak je ook kleine stroken om zo de ui te snipperen.

Ui snipperen zonder te huilen

Dit is de manier om een ui te snijden zonder te huilen! Dit komt dus doordat er minder fytociden vrijkomen en die zorgen er juist voor dat je gaat huilen. Daarnaast heb je door deze techniek toe te passen, haast geen snijdverlies. Dat betekent ook dat je veel minder voedsel verspilt en dus heel milieubewust bezig bent. Heb jij deze foodhack ook geprobeerd? Laat het even weten wat je van deze manier vond van ui snijden zonder te huilen!

Reactie plaatsen