Onlinevis banner
27 maart 2022 

Foodhack: Hoe herken je de perfecte rijpe avocado?

De avocado is een vrucht van de avocadoboom. Ondanks dat ik net het woord vrucht gebruikte, zou je denken dat de avocado een fruitsoort is. Maar niets is minder waar aangezien het onder de groentes valt. En wat voor een groente is het zeg! Zo zit een avocado bomvol gezonde vetten en heeft een positief effect op je cholesterol gehalte. Alleen de avocado’s in de supermarkten zijn vaak keihard en verre van rijp. Niet lekker dus. Nu kun je natuurlijk de eetrijpe avocado’s kopen die al voorgepakt klaar liggen, maar waarom zou je extra geld uitgeven als je ook de perfecte rijpe avocado zelf kunt herkennen? Na het zien van deze foodhack bespaar je niet alleen geld, maar heb je ook minder plastic afval omdat je voor de losse avocado’s gaat.

Waarom is avocado gezond?

De avocado valt dus onder de groentes. Dit betekent dus dat wanneer je avocado eet, dit bijdraagt aan de 250 gram groente die je per dag moet eten. Omdat avocado een groente is, is avocado rijk aan allerlei vitamines en mineralen en dus een goede gezondheid ondersteunen. Zo zit er bijvoorbeeld veel vitamine E in een avocado wat goed is ter bescherming van de cellen en celwanden in het lichaam. Daarnaast bevatten avocado’s ook veel kalium en dat is een erg belangrijk mineraal. Kalium helpt namelijk bij een goede begeleiding van prikkels vanuit de hersenen over het zenuwstelsel. Daarnaast is kalium ook noodzakelijk bij het aanspannen van de spieren.

Een groot verschil tussen avocado’s en andere soorten groente is dat een avocado erg veel calorieën bevat. Dit komt namelijk door het hoge vetgehalte in avocado’s. Dit vet bestaat wel weer vooral uit onverzadigde vetzuren. Door deze onverzadigde vetzuren neemt de hoeveelheid LDL cholesterol in het bloed af. Dit heeft een positief effect op het totale cholesterol gehalte in het bloed aangezien de hoeveelheid LDL cholesterol afneemt. Te veel daarvan kan namelijk leiden tot hart- en vaatziektes.

Avocado’s zijn dus hartstikke gezond! Maar let er wel op dat je er niet te veel van eet. Door de grote hoeveelheid vetten die erin zitten, zijn avocado’s daardoor wel een caloriebom. Houd hier dus een beetje rekening mee wanneer je weer eens een avondje Mexicaans gaat eten.

De perfecte rijpe avocado herkennen

Nu we weten waar een avocado allemaal goed voor is, is het tijd om te weten hoe je een rijpe avocado kunt herkennen. Daar zijn eigenlijk 2 manieren voor waarvan de laatste eigenlijk de enige juiste manier is. Bij de eerste manier knijp je namelijk in de avocado om te voelen hoe zacht deze is. Dit vind ik een slechte manier omdat je hiermee het vruchtvlees van de avocado beschadigd. Dit heeft een slechte invloed op de smaak en de structuur van de avocado. Daarnaast is het ook nog eens niet zo hygiënisch wanneer je aan iedere avocado gaat zitten. Daarom ben ik geen fan van deze manier.

Bij de 2de manier hoef je niet in de avocado te knijpen en beschadig je dus ook niet het vruchtvlees. Wat je dan wel moet doen om de perfecte rijpe avocado te vinden leg ik hieronder verder uit.

Het eerste wat je doet is er een avocado bij pakken. Check hierbij of het dopje er nog op zit.

De volgende stap is om dit dopje te verwijderen. Hierdoor kun je een beetje de binnenkant van de avocado zien. Wanneer het onder het dopje nog heel wit is, is de avocado nog lang niet rijp. Wanneer het daaronder wat groener is, zoals op de foto hieronder, is het vruchtvlees nog lekker stevig en goed van smaak. Dit is dus een rijpe avocado.

Wanneer je de avocado dan thuis door snijdt, ziet de binnenkant er dan zo uit als op de foto hieronder.  Het vruchtvlees is dan uitermate geschikt om blokjes van te snijden en toe te voegen aan bijvoorbeeld poké bowls en burritos.

Rijpe avocado

Wanneer je langer wacht zodat de kleur onder het dopje echt donker groen wordt, Dan wordt het vruchtvlees ook steeds zachter. Op dat moment is de avocado juist weer heel geschikt om er guacamole van te maken of gewoon een avocado spread.

Reactie plaatsen