Onlinevis banner
05 oktober 2021 

Boulderen? Een speeltuin voor alle leeftijden!

Boulderen, in feite is het oplossingsgericht klimmen op niet zo'n grote hoogte (max 4,5 meter) met valmatten (genaamd crashpad) in plaats van touwen voor de veiligheid. Bij boulderen draait het niet om zoveel mogelijk hoogte te winnen maar juist om lastige situaties op te lossen.

Wat is boulderen precies?

Zoals hierboven vermeld is boulderen in feite het oplossingsgericht klimmen op niet zo'n grote hoogte (max. 4,5 meter) met valmatten (genaamd crashpads) in plaats van touwen voor de veiligheid. Boulderen kan zowel indoor als outdoor en zowel solo als met een partner. Al hangend los je fysiek puzzels op en baan je je weg naar boven. Hierbij wordt je kracht, explosiviteit, mobiliteit en lenigheid op de proef gesteld. Omdat boulderen zonder zekering is, boulder je over het algemeen tot maximaal 4,5 meter hoogte. Onderaan liggen valmatten voor de veiligheid. Boulder je buiten in de vrije natuur dan dien je zelf je 'crashpad' (de mat waar je op kunt vallen) mee te nemen. Voor de beginnende boulderaar is het aan te raden indoor te beginnen. Het outdoor boulderen (vaak in de vrije natuur) is lastiger en tevens vaak gevaarlijker.

Boulderen

Lichamelijke activiteit boulderen

Bij het boulderen worden alle spieren in je lichaam aangesproken. Het is een perfecte full body training. Steunen, op en afduwen, optrekken, springen, vreemde houdingen, alles in je lichaam wordt geactiveerd tijdens het boulderen. Bovendien laat je continue grote spierketens gezamenlijk in actie komen! Last but not least is de belasting erg gelijk over je boven- en onderlichaam verdeeld. Dit komt door het feit dat je een route aflegt waarbij je bij elk kleine stapje in de fysieke puzzel weer in een andere houding terecht komt.

Tijdens het boulderen komt ook grijpkracht veel aan bod. De grijpkracht is van essentieel belang bij het boulderen. Mits je voor het eerst gaat boulderen is het ook niet ondenkelijk dat je onder armen het als eerste begeven. Je bent continue bezig met grijpen en knijpen in de verschillende boulder grepen. Deze variëren van redelijk groot, tot heel klein waar het echt neerkomt op druk en knijp kracht. Kracht, explosiviteit, mobiliteit en lenigheid. Om deze redenen is het dan ook essentieel om na een actieve boulder-sessie voor voldoende eiwitten te zorgen!

Waar en hoe kun je boulderen?

Boulderen kun je zowel binnen als buiten doen. Er komen steeds meer indoor klim- en boulder hallen. Wij Fitnomaden zouden mensen die met boulderen willen beginnen altijd aanraden binnen te beginnen. Buiten is de kans op blessures groter en daarnaast is het in de buitenlucht van een ander niveau. Een indoor boulder hal is zo gemaakt ieder niveau er lol kan beleven. In de natuur is dit logischerwijs niet zo. Daarnaast heb je binnen overal crashpads liggen, een zachte ondergrond, daar waar je buiten je eigen crashpad mee moet nemen en ook het risico loopt er naast te vallen.

Qua uitrusting heb je om te boulderen drie dingen nodig. Boulder schoenen, magnesium en een plofzak. De boulder schoenen zijn van belang voor de beste grip op de muur en de magnesium zorgt voor meer grip aan je handen. De plofzak is op zijn beurt weer van belang omdat je de magnesium hierin bewaart! Deze hang je om je middel en de magnesium zit daar in! Deze attributen kun je overigens vaak gewoon huren in de boulder hal zelf.

Boulder tips

Tot slot willen wij Fit Nomaden jullie voor jullie gaan boulderen graag nog wat tips meegeven. Deze tips waren voor mij persoonlijk goud waard toen voor ik het eerst in m'n leven aankwam met boulderen.

  • Gebruik zoveel mogelijk het volledige bewegingsbereik van je armen. Op deze manier verspil je geen onnodige krachten. Ik zelf begon continue met gebogen armen en trok me vaak op aan mijn biceps. Na een tijdje kreeg ik door dat dit heel veel onnodige energie kostte.
  • Probeer zoveel mogelijk vanuit je benen te werken. De spieren in je benen zijn veel krachtiger dan de spieren in je bovenlichaam. Probeer dan ook veelal jezelf naar boven te duwen vanuit je benen in plaats van jezelf naar boven te trekken met je armen.
  • Concentreer je op de boulder en probeer verschillende "routes". Je zal niet de eerste zijn die zich blind staart op een bepaalde "oplossing" terwijl je met een andere route veel gemakkelijker de top bereikt.

Last but not least, zodra onze eigen boulder-skills in de lift zitten en wij jullie meer tips kunnen geven wordt dit artikel uiteraard geupdate!

See you on the wall!

Boulderen
Reactie plaatsen