Onlinevis banner

30 december 2021 

Snel weer in je ritme komen na de feestdagen

Aan het einde van december heb je het natuurlijk heel druk. Zo heb je namelijk de kerstdagen en oudjaarsavond binnen een week. En hierdoor heb je waarschijnlijk wel een aantal afspraken en feestjes staan. Dat betekent waarschijnlijk ook dat je wat minder je normale ritme aanhoudt, aangezien je langer op blijft en meer uitslaapt. Dit is uiteraard een keer niet erg, maar in het nieuwe jaar wil je natuurlijk wel weer snel in je normale ritme komen. Daarmee voorkom je namelijk gezondheidsklachten die ontstaan door slaaptekort.  Daarom leggen wij hieronder uit hoe jij het voor elkaar krijgt om snel weer in je normale ritme te komen na de feestdagen.

Waarom is in je ritme komen na de feestdagen belangrijk?

Wat we met in een goed ritme komen bedoelen is dat je een goed bioritme hebt. Iedereen heeft een bioritme dat 24 uur duurt en iedere dag wordt herhaald als zeg maar een biologische klok. Deze biologische klok wordt aangestuurd vanuit de hypothalamus in de hersenen en geeft onder andere signalen af aan het lichaam van wanneer we moeten slapen of juist wakker worden.

Wanneer je een goed bioritme hebt, krijg je voldoende nachtrust waardoor je dus uitgerust wakker wordt. Dan ben je wakker wanneer het licht is en slaap je wanneer het donker is. Over het algemeen slaap je dan ongeveer 7 a 8 uur per nacht en dan ben je volledig opgeladen voor de dag die eraan komt. Dat verstaan wij onder een goed bioritme. Let er wel op, de hoeveelheid slaap die je daadwerkelijk nodig hebt verschilt per persoon. Wanneer je ploegendienst of wisseldiensten draait, is het natuurlijk lastiger om een goed bioritme te verkrijgen. In dit artikel kun je lezen hoe je toch voldoende nachtrust krijgt ondanks de wisseldiensten.

Alleen wanneer je geen goed bioritme hebt en daardoor te kort slaap krijgt, kan dat leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

Gezondheidsklachten door slaaptekort

Een te kort aan slaap brengt vele risico’s met zich mee. Als je niet genoeg nachtrust krijgt, herstel je namelijk minder goed van je sportactiviteiten. Daardoor duurt het herstel van de spieren langer waardoor het langer duurt voordat je weer die spieren goed kunt belasten. Daarnaast leidt slaaptekort ook nog tot allerlei andere gezondheidsklachten. Deze zijn er zowel op de korte termijn als wanneer je voor een langere periode slaaptekort hebt.

Korte termijn effecten

Wat heel snel merkbaar is wanneer je te kort hebt geslapen, is dat je minder alert en geconcentreerd bezig bent. Hierdoor maak je eerder een foutje op bijvoorbeeld je werk. Door slaaptekort neemt het reactievermogen ook af. Daarnaast ervaar je ook geheugenproblemen door een te kort aan slaap. Dit heeft weer als gevolg dat je samen met een verminderde concentratie nieuwe informatie minder goed opslaat.

Een ander negatief effect van slaaptekort op de korte termijn is dat het je humeur ook echt niet ten goede komt. Zo voel je jezelf veel somberder dan normaal en reageer je veel heftiger op kleine irritatiefactoren. Je bent dus ook veel prikkelbaarder. Van deze klachten is het nog makkelijk om vanaf te komen. Daarvoor hoef je alleen maar wat slaap in te halen. Dit gaat helaas niet zo makkelijk voor de klachten op de lange termijn.

Klachten op de lange termijn

Wanneer je regelmatig een gebrek aan slaap hebt, kan dat uiteindelijk leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor virussen en infecties zoals bijvoorbeeld corona. Daarnaast kun je ook veel sneller last krijgen van een gewone griep of verkoudheid. Ook heb je sneller last van fysieke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en langdurig spierpijn.

Een andere kwaal van langdurig slaaptekort is dat je steeds vaker een hongergevoel ervaart. Door een chronisch slaaptekort raakt de hormoonspiegel in de war die een verzadigd of hongergevoel geven. Daardoor produceert het lichaam minder leptine, wat een verzadigd gevoel geeft en meer ghreline, wat juist de eetlust stimuleert. Hierdoor eet je veel meer dan je nodig hebt en daardoor ligt zelfs overgewicht op de loer. Dit kan zelfs leiden tot een slechter zelfbeeld. In combinatie met een slecht zelfbeeld en constant een somber gevoel, kan een langdurig slaaptekort zelfs verregaande mentale consequenties hebben zoals bijvoorbeeld een depressie.

Deze klachten zijn niet te verhelpen met een paar nachten goede nachtrust. Om hiervan af te komen is het van belang om snel weer in je ritme te komen waardoor je stelselmatig voldoende nachtrust krijgt.

Wat kun je eraan doen?

Vooral na de feestdagen zoals kerst en oud en nieuw is je bioritme verstoord. Daarom is het van belang om snel weer in een goed ritme te komen na de feestdagen om slaaptekort en de gevolgen ervan te voorkomen. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er een paar dingen die je moet doen. Ten eerste is het een goed idee om telkens op het zelfde tijdstip in de ochtend uit bed te gaan. Hiermee creëer je namelijk regelmaat en dit werkt goed wanneer je in het juiste ritme wilt komen na de feestdagen.

Daarnaast is het ook heel goed om eerder naar bed te gaan in de avond. Alleen dit is soms nogal lastig om daadwerkelijk uit te voeren. Overdag heb je namelijk geen tijd voor je hobby’s in verband met werk en andere verplichtingen en daarom doe je dat dus in de avond. Om toch eerder te slapen biedt een vast avondritueel misschien de uitkomst.

Een vast avondritueel maken

Een vast avondritueel zorgt ervoor dat je lichaam en je geest tot rust komen. Hiermee zorg je ervoor dat je eerder in slaap valt wanneer je na het avondritueel naar bed gaat. Daarom bestaat een avondritueel ook alleen maar uit bepaalde stappen die zorgen voor ontspanning. Hierbij hoef je het niet te ingewikkeld en te lang te maken. Het gaat er hierbij om hoe simpeler, hoe beter. Hieronder volgt een voorbeeld van het avondritueel wat Mike doet voordat hij naar bed gaat.

  1. Vermijd blauw licht van schermen (laptop, telefoon, tv)
  2. Yoga, stretchen en andere ontspanningsoefeningen
  3. Meditatie, ontspanning van de geest
  4. Douchen
  5. Kalmerende thee drinken
  6. De volgende dag voorbereiden
  7. Slapen

Het is uiteraard mogelijk om hier zelf wat aanpassingen aan te doen om zo het avondritueel meer geschikt te maken voor je wensen en behoeften. Wil je wat meer informatie over het vaste avondritueel van Mike? Klik dan hier om naar het artikel te gaan over een vast avondritueel om beter te slapen.

Een kalmerende thee drinken

Een stap die we wat extra willen belichten om snel weer in het ritme te komen na de feestdagen is nummer 5. Dit is het drinken van een kalmerende thee voor het slapen gaan. Alleen hiermee bedoelen we geen gewone thee, maar we hebben het hier over Nutrifoodz Gold!

Snel in je ritme komen na de feestdagen met Nutrifoodz Gold

Nutrifoodz Gold is een mix van verschillende kruiden en specerijen die verschillende positieve effecten hebben op het lichaam. Zo zit er citroenmelisse in wat een goede nachtrust bevordert. Daarnaast heeft het ook een ontstekingsremmende werking vanwege de kaneel en gember die erin zitten. Kortom, wij vinden Nutrifoodz Gold een geweldig product voor een betere nachtrust en een verbeterde weerstand. Daarom zal Nutrifoodz Gold jou helpen om weer eerder in je ritme te komen na de feestdagen.

Wij hebben van Nutrifoodz Gold een uitgebreider review geschreven waarin we deze kalmerende thee ook hebben getest. Dit artikel is hier te vinden. Wil jij nou meer weten over Nutrifoodz Gold? Klik dan hieronder verder voor Nutrifoodz Gold!

Reactie plaatsen

Een betere nachtrust en met meer energie wakker worden?

Nutrifoodz gold werkt