Zitten is slecht, zo ver was duidelijk en wordt steeds duidelijker. Een aantal jaar geleden werd de slogan: "zitten, het nieuwe roken" veel gebruikt. Daaruit kun je opmaken dat zitten écht heel slecht is, maar hoe slecht is zitten nou exact? Is zitten inderdaad het nieuwe roken? Wij duiken hier dieper voor jullie op in!
De risico's van veel zitten
Lang zitten is niet goed. Alles in ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Zitten wordt soms gekscherend: "het nieuwe roken" genoemd. Veel zitten brengt dan ook vele nare gevolgen met zich mee. Op de lange termijn kan het leiden tot chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten maar ook depressies. Op korte termijn kan het problemen veroorzaken aan je spieren, pezen en gewrichten.
Het menselijk lichaam is continu aan het werk om voedingstoffen om te zetten naar energie en om suikers en vetten af te breken. Langdurig zitten zorgt ervoor dat deze processen minder efficiënt werken. Onze benen zijn de grootste spieren van ons lichaam, als je zit gebruik je deze spieren nauwelijks. Door veel te zitten en deze spieren weinig aan het werk te zetten, worden suikers en vetten uit je bloed minder snel opgenomen. Dit draagt sterk bij aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes.
Langdurig zitten vergroot ook de kans op vroegtijdig overlijden. Als je meer dan 6 uur per dag zit, loop je al een 19% hoger risico op vroegtijdig overlijden dan als je maximaal 3 uur per dag zit. Meer dan 8 uur per dag zitten vergroot de kans op vroegtijdig overlijden tot maximaal 27%. Als je meer dan 11 uur per dag zit heb je ook nog eens 40% meer kans op verschillende ziekten zoals diabetes, depressies, kanker, rugklachten en hart- en vaatziekten. Hoe minder je zit, hoe beter het is. Een goede slogan omtrent zitten om te onthouden is: "Less is more"
Buiten het feit dat lichaamsbeweging erg belangrijk is en veel stilzitten slecht voor je is, brengt bewegen meerdere voordelen met zich mee. Onderzoeken tonen aan dat dagelijkse lichamelijke activiteit al vanaf 30-45 minuten positieve gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Ten eerste reduceer je de gevaren die kleven aan lang stilzitten. Daarnaast profiteer je van de vele gezondheidsvoordelen van bewegen. Dit gaat veel verder dan enkel lichamelijke voordelen. Depressies en andere psychische problemen worden versterkt door stil te zitten, en nemen af naar mate je meer beweegt. Steeds meer psychologen schrijven mensen met een depressie bewegingstherapieën voor. Ook maak je door lichaamsbeweging dopamine vrij in je hersenen. Hierdoor kunnen je hersenen sneller links en connecties leggen en op nieuwe ideeën komen.
De cijfers
Wij Nederlanders zitten veel. In 2019 brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 8,9 uur zittend door. In het weekend zitten Nederlanders gemiddeld 1,5 uur per dag minder dan door de weeks. Mannen (9 uur) nét iets meer dan vrouwen (8,8 uur). Het verschil in zit uren was in 2015 overigens nog een stukje groter dan nu. Mannen zitten vanaf 2015 ongeveer even lang ten opzichte van nu. De vrouwen zitten ieder jaar ietsje meer en komen zodoende erg dicht bij de mannen te 'staan', of beter gezegd zitten.
Nederland VS Europa
Als we Nederlanders gaan vergelijken met andere EU-landen zie je dat Nederlanders enorm veel zitten. Uit cijfers uit 2017 komt naar voren dat 32% van de Nederlanders meer dan 8.5 uur per dag zit. Het gemiddelde in de EU-landen is 12%. Deze informatie is afkomstig uit de Eurobarometer 2017. Dat is een onderzoeksproject van de Europese commissie.
Adviezen om minder te zitten.
Minder zitten is belangrijk, maar niet voor iedereen even makkelijk. Helemaal met een zittend beroep moet je echt moeite doen om je zit uren te beperken. Heb jij een zittend beroep? Wij geven je adviezen om ook tijdens werk dit zitten te beperken!
Veel studies laten zien dat korte 'zit onderbrekingen' van enkele minuten al grootschalige gunstige effecten met zich meebrengen. Hoe meer je het zitten onderbreekt, hoe meer je de risico's die gepaard gaan met een sedentaire leefstijl beperkt.
- Probeer dagelijks ten minste 30-45 aaneengesloten te bewegen. Maak hier tijd voor vrij in je pauze of na je werk. Hierbij geldt hoe intensiever hoe beter, maar dát je beweegt en niet stilzit is het belangrijkste.
- Probeer ieder half uur eventjes een 5 minuten zit onderbreking te houden. Loop naar het toilet, ga eventjes staan.
- Hedendaags gaan veel werkgevers mee met de tijd. Er bestaan veel bureaus die zowel als zit- als stabureau fungeren. Schakel hiertussen, zet je bureau af en toe op de sta stand en werk staand.
- Breng de pauze staand of lopend door. Ga op zoek naar een sta tafel voor de lunch, of eet je broodje lopend. Wie weet pak je dan ook weer wat zonnestraaltjes mee voor de vitamine D. Dat brengt ook weer gezondheidsvoordelen met zich mee!
- Laat je collega's geen koffie voor jou halen, draai het om en haal voor je collega's. Of gewoon lekker voor jezelf. Maar spreek met jezelf af dat je anderen niet meer voor jou laat halen.
Al deze kleine veranderingen kunnen grote gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. De productiviteit op de werkvloer gaat er ook niet op achteruit. Sterker nog, de productiviteit zal omhoog gaan omdat je gehele lichaam, zowel lichaam als geest, beter functioneert naarmate je minder stilzit!