Onlinevis banner
15 januari 2023 

Wat zijn de voordelen van dry januari?

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Dit is het teken voor veel mensen om aan goede voornemens te doen en een van die goede voornemens is bijvoorbeeld minderen met alcohol. Daarom gebruiken veel mensen dry januari als externe motivator om het jaar alcoholvrij te beginnen. Dit klinkt misschien als een hip goed voornemen, maar zitten er ook echt voordelen aan tijdelijk stoppen met alcohol drinken? Die zijn er zeker! En daarom volgen in dit artikel de voordelen van dry januari!

Wat is alcohol?

Alcohol is de werkzame stof die in alcoholische dranken zit zoals bijvoorbeeld bier en wijn. Een andere naam voor alcohol is ethanol. Het is een kleurloze vlambare stof met een sterke geur en smaak die bij kamertemperatuur (ca. 20 graden) vloeibaar is. Alcohol wordt voornamelijk geproduceerd door het fermenteren van suikers en zetmeel van gisten, maar het kan ook farmaceutisch gemaakt worden.

Wanneer we kijken naar wat voor een soort drugs het is, valt alcohol onder de noemer “hard drugs”. Dat betekent dat overmatig gebruik kan resulteren in ernstige gezondheidsklachten. Daarnaast staat alcohol bekend als een zogeheten “downer”. Hiermee bedoelt men dat het centraal zenuwstelsel eigenlijk wordt gedempt. De breinfunctie is onder andere minder actief en signalen worden moeilijker vanuit het brein over de zenuwen naar bijvoorbeeld de ledematen verstuurd.

Ondanks dat alcohol een hard drug is, is het wel volledig in onze maatschappij ingeburgerd. Je ontkomt er haast niet meer aan in het dagelijks leven. Desalniettemin zijn de gevolgen voor de gezondheid wel ernstig. Want naast alcohol nuttigen, heb je meestal ook wat ongezonds te eten bij. Hierdoor ligt overgewicht en uiteindelijk obesitas op de loer bij overmatig gebruik. Daarnaast leidt het nuttigen van alcohol tot een hoger risico op onder andere hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.

Voordelen dry januari

Wat is dry januari?

Vanwege deze negatieve effecten kiezen mensen er steeds vaker voor om te minderen met alcohol. En een van die manieren is dus dry januari. Alleen wat is dry januari? Letterlijk vertaald betekent het dus droge januari. Je droogt jezelf als het ware uit van alcohol door in de maand januari niks te drinken wat alcohol bevat.

Tijdens kerst en oudejaarsavond heb je waarschijnlijk veel alcohol genuttigd en daardoor voel je jezelf niet meer zo goed als voor de feestdagen. Daarom kies je er bijvoorbeeld voor om dry januari te doen. Een andere reden is dat je gewoon wilt minderen vanwege de voordelen die dry januari oplevert. In ieder geval wint dry januari steeds meer aan populariteit, maar waarom? Wat zijn nou de voordelen voor je gezondheid van dry januari?


De voordelen van dry januari

Wanneer je stopt met alcohol drinken heeft dit veel gunstige gevolgen voor je gezondheid. Welke voordelen dry januari opleveren, volgen hieronder.

Rust voor je lever

Door veel alcohol te drinken is je lever de hele tijd bezig met de giftige stoffen uit het lichaam te werken. Alcohol wordt namelijk door het lichaam gezien als een giftige stof. Uiteindelijk leidt het alcoholgebruik tot leververvetting. Door al dan niet tijdelijk te stoppen met alcohol krijgt je lever rust en daardoor kan de vervetting van de lever zelfs terug gedraaid worden.

Doordat de lever rust krijgt van het afbreken van alcohol, kan de lever zich focussen op andere taken zoals andere gifstoffen uit het lichaam verwijderen en een overschot aan hormonen afbreken.

Het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Alcohol wordt in de lever afgebroken door middel van een enzym. Wanneer je overmatig veel drinkt raakt dit enzym verzadigd en wordt alcohol op een andere manier afgebroken en dan gaat het mis. Hierdoor komen er vrije radicalen vrij in het lichaam en deze zorgen voor oxidatie van het LDL cholesterol. Wanneer het LDL cholesterol oxideert, hoopt het zich op in de slagaders waardoor er uiteindelijk blokkades ontstaan in de slagaders. Dit resulteert uiteindelijk in hart- en vaatziekten zoals bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte.

Wanneer je aan dry januari doet komen er minder vrije radicalen vrij waardoor er dus minder ophoping ontstaat in de slagaders. Dit verlaagt dus het risico op het oplopen van hart- en vaatziekten. Om je hart en vaten nog beter te beschermen is het ook aan te raden om ook aan lichamelijke activiteit te gaan doen. Dit is niet alleen goed voor je hart, maar ook voor allerlei andere weefsels in je lichaam. Zo heeft het doen van krachttraining een positief effect op je botten.

Het risico op kanker verlagen

Een van de risicofactoren op het krijgen van kanker is overmatig alcoholgebruik. Zo zijn er al meerdere verbanden gevonden tussen het drinken van alcohol en de ontwikkeling van verschillende soorten kanker. Enkele voorbeelden hiervan zijn lever-, slokdarm-, borst- (voor vrouwen) en darmkanker. Dit komt doordat alcohol een kankerverwekkende stof is voor mensen.

Daarom adviseren de Gezondheidsraad van Nederland en het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds) om geen alcohol te drinken of in ieder geval maximaal een glas per dag. Wanneer je aan dry januari doet, drink je dus een maand lang geen alcohol en hiermee verlaag je dus het risico om kanker te krijgen.

Verbeterde lichaamssamenstelling

Naast dat alcohol een giftige stof is, is het ook nog eens hoog in calorieën. Een gram alcohol bevat namelijk al 7 calorieën. Waarschijnlijk eet je er dan ook nog eens ongezond bij wanneer je een avondje stevig aan de zuip gaat en dat levert weer extra veel calorieën op. Hierdoor ligt uiteindelijk overgewicht en zelfs obesitas op de loer wanneer je dit stelselmatig doet. En dit brengt weer allerlei andere gezondheidsproblemen met zich mee.

Wanneer je voor een maand stopt met alcohol drinken valt er zeker wat gewichtsverlies op te merken. Maar wanneer je voor een langere periode geen alcohol drinkt merk je pas echt verschil. Want naast gewichtsverlies is er dus ook een verbeterde lichaamssamenstelling, neemt het vet rond de middel af en daalt de hoeveelheid vetdeeltjes in het bloed.

Verbeterde breinfunctie

Een heel groot nadelig effect van veel alcohol drinken is dat het brein erdoor raakt beschadigd. Vooral wanneer je jonger bent dan 21 kan de schade ernstig zijn aangezien het brein dan nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor ontstaan problemen zoals geheugenverlies en concentratie problemen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot de ziekte van Korsakov.

Het goede nieuws is dat je hersenen voor een gedeelte wel kunnen herstellen van de opgedane schade van het alcoholgebruik. Alleen dan moet je wel volledig stoppen zoals met dry januari. Anders neemt de schade niet af. Enkele voordelen van dry januari voor de brein is dat je concentratie verbetert en je geheugen ook!

Voordelen dry januari brein

Kortom, dry januari heeft dus voordelen wanneer je eerst overmatig veel alcohol dronk. Na een maand merk je wel degelijk verschil, maar dit wordt snel weer teniet gedaan wanneer je in februari gewoon weer naar de drank pakt. Die goede voornemens van minder drinken zijn dan ook niet echt uitgekomen. Maar na een maand nee zeggen tegen alcohol en de voordelen die je ervan ervaart, is te verwachten dat je daarna ook meer wilskracht hebt om nee te zeggen tegen een drankje. Zo levert dry januari niet alleen voordelen op voor je lichaam, maar ook voor je mindset!

Reactie plaatsen