Onlinevis banner

20 maart 2022 

Wat zijn de beste schoenen voor trailrunning?

In een vorig artikel heb ik het met jullie gehad over wat trailrunning is. In het kort, trailrunning is eigenlijk hardlopen in de natuur waarbij je allerlei obstakels moet overwinnen. Om hiermee te beginnen heb je ook niet eens zoveel nodig. Het enige wat echt belangrijk hierbij is, is goede kleding en de juiste schoenen voor trailrunning. Alleen wat zijn nou de beste schoenen voor trailrunning? Welke schoenen dit zijn en waar ze aan moeten voldoen is hieronder in dit artikel verder te vinden.

Waar moeten trailrunning schoenen aan voldoen?

Voordat we gaan kijken naar de beste schoenen voor trailrunning, is het van belang om te weten wat belangrijk is bij deze schoenen. Wat zorgt ervoor dat een trailrunning schoen een goede schoen is? Speciale ontworpen schoenen voor trailrunning zijn namelijk heel anders dan voor gewoon hardlopen op de weg. Daarom moeten goede trailrunning schoenen aan andere voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn, vind je hieronder.

Goede grip

Een heel groot verschil tussen gewoon hardlopen en trailrunning is de ondergrond waarop de activiteit plaatsvindt. Daar moet je dus de schoenen op aanpassen zodat je op de trail voldoende grip hebt. De extra grip die je hebt bij trailrunning schoenen komt vooral door de grotere noppen en het diepere profiel onder de schoenen. Daarnaast bestaat de loopzool uit rubber. Hiermee heb je altijd voldoende grip bij zowel een droge als natte ondergrond.

Comfort

De stevige rubberen loopzool zorgt niet alleen maar voor meer grip. Het beschermt de voeten namelijk ook tegen allerlei dingen zoals takken en stenen waardoor het lopen ook veel comfortabeler blijft. Wat ook bijdraagt aan de bescherming van je voeten is dat de voorkant van de schoen ook verstevigd is. Hierdoor heb je minder last wanneer je bijvoorbeeld je tenen stoot tegen allerlei obstakels. Daarnaast worden er comfortabele materialen gebruikt voor de binnenvoering van de schoen. Dit zorgt ervoor dat de schoenen lekker zitten zelfs wanneer deze strak om de voeten heen zitten.

Iets wat ook bijdraagt aan het comfort is de extra demping die trailrunning schoenen geven. Bij trailrunning loop je namelijk heel veel over oneffen ondergronden en door deze extra demping vang je de klappen van de ondergrond beter op. Hierdoor bescherm je de gewrichten beter waardoor je minder kans hebt op blessures.

Droge voeten

Wat er ook voor zorgt dat de schoenen lekker zitten is dat de voeten droog blijven. Schoenen voor trailrunning moeten dus waterdicht zijn. Gelukkig is dit wel het geval bij de meeste trailrunning schoenen. Ze zijn namelijk nog bewerkt met onder andere een waterafstotende coating. Alleen soms is dit niet het geval. Dan is het aan te raden om je nieuwe schoenen nog te behandelen met een spray om ze te beschermen tegen water en vuil.

Wat zijn de beste schoenen voor trailrunning?

Nu we weten waar goede trailrunning schoenen aan moeten voldoen, gaan we kijken naar wat nou de beste schoenen voor trailrunning zijn. Bij de beoordeling van de schoenen is er dus gekeken naar de eerder genoemde criteria. Daarnaast speelde de prijs ook een factor bij het opstellen van de lijst. Dan volgt hieronder de top 5 beste trailrunning schoenen van dit moment.

Nike Air Zoom Terra Kiger 7

De beste schoenen voor trailrunning zijn momenteel de Nike Air Zoom Terra Kiger 7. Deze schoen is namelijk speciaal ontworpen voor rotsachtige gebieden, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor ruig terrein. Hierdoor weet je dat je altijd voldoende grip hebt op allerlei verschillende ondergronden. Daarnaast is de schoen licht en er is ventilatie waardoor de voet koel blijft in de schoen. Dit zorgt voor een hele fijne loopervaring.

Beste schoenen trailrunning

De Nike Air Zoom Terra Kiger 7 zorgt dus voor stevige grip op iedere soort ondergrond. Zelfs wanneer de ondergrond nat is, heb je voldoende grip. Dit komt de rubberen pod bij de middenvoet. Daarnaast geven deze schoenen extra demping ter bescherming van je gewrichten. Het enige nadeel is dat dit een van de duurdere schoenen is in deze lijst, maar voor de rest is de Nike Air Zoom Terra Kiger 7 een geweldige schoen voor trailrunning.

Wanneer je voor de Nike Air Zoom Terra Kiger 7 gaat, moet je wel reken houden met de maat die je bestelt. Nike valt over het algemeen best klein en daardoor raadt ik aan om een halve maat boven je daadwerkelijke maat te kopen. Shop hier de Nike Air Zoom Terra Kiger 7 voor mannen en shop hier voor vrouwen.

Voordelen
Speciaal ontworpen voor rotsachtige trails
Uitstekende grip op zowel droge als natte ondergronden
Goede omsluiting van de voet
Extra ventilatie
Nadelen
Prijzig

Reebok Astroride Trail GTX 2.0

Op de tweede plaats vinden we de Reebok Astroride Trail GTX 2.0. Dit is dus de tweede versie van deze schoen en Reebok heeft deze schoen flink verbeterd. Deze schoenen zijn gemaakt om mee naar buiten te gaan. Ze zijn namelijk speciaal ontworpen voor oneven ondergronden en de stevige rubberen loopzool bevat robuuste noppen. Hiermee heb je onwijs veel grip op droge en natte ondergronden.

beste schoenen trailrunning

De Reebok Astroride Trail GTX 2.0 is daarnaast ook waterdicht. Dit komt namelijk door de waterdichte voering met GORE-TEX. Hierdoor blijven je voeten droog en comfortabel en zijn ze beschermd tegen elk weertype.

Kortom, de Reebok Astroride Trail GTX 2.0 is ook een uitstekende keuze voor trailrunning. Een voordeel van deze schoenen ten opzichte van de Nikes is dat deze schoenen van Reebok iets minder duur zijn. De duurzaamheid is daarentegen wel wat minder. Bij veel gebruik slijten de schoenen wel wat sneller. Wanneer je de Reebok Astroride Trail GTX 2.0 wilt, shop je hier voor mannen en shop je hier voor vrouwen.

Voordelen
Waterdicht
Goede grip op zowel droge als natte ondergronden
Veel demping ter bescherming van de gewrichten
Niet duur
Nadelen
Niet duurzaam

Hoka One One Challenger ATR 6

De Hoka One One Challenger ATR 6 is over het algemeen gewoon een hele degelijke schoen voor trailrunning. Naast trails zijn deze schoenen ook geschikt voor verharde paden. Dit betekent dus dat de HOKA One One Challenger ATR 6 minder specifiek ontworpen is voor trailrunning, maar meer voor de algemene sporter. Ondanks dat de schoen niet specifiek ontworpen is voor trailrunning, biedt deze alsnog genoeg demping en stabiliteit. Daarnaast is de ATR 6 lichter dan de 5 waardoor je af en toe het gevoel hebt dat je nauwelijks schoenen aan hebt.

Beste schoenen trailrunning

Met een prijs van 129,90 euro is dit niet de goedkoopste optie in de lijst, maar je krijgt er wel een hele degelijke schoen voor terug. De Hoka One One Challenger ATR 6 blinkt alleen nergens echt in uit zoals de eerdere opties. Daarom is deze schoen terug te vinden op plek 3. Wanneer je de Hoka One One Challenger ATR 6 wilt, shop je hier voor mannen en shop je hier voor vrouwen.

Voordelen
Ook geschikt voor hardlopen
Verstevigde buitenkant tegen stoten
licht ontwerp
Nadelen
Best prijzig

Saucony Xodus 11

Op de 4de plaats vinden we de Saucony Xodus 11. Dit is momenteel één van de betere schoenen voor trailrunning. Dit komt vooral doordat deze schoen heel veel demping geeft. Daarnaast ben je ook voorzien van heel veel grip door de robuuste noppen aan de onderkant. Hierdoor loop je dus met meer comfort en ben je echt klaar voor die langere trails. De verstevigde rotsplaat aan de onderkant beschermt tevens de voeten tegen scherpe rotsen en takken.

Beste schoenen trailrunning

De Saucony Xodus 11 is dus één van de beste schoenen voor trailrunning. Alleen een heel groot nadeel van deze schoen is dat dit veruit de duurste schoen in de lijst is. Houd hier dus rekening mee wanneer je de Saucony Xodus 11 wilt. Voor mannen kun je hier shoppen en voor vrouwen doe je dat hier.

Voordelen
Extra veel demping door PWRRUN+
Geweldige grip bij iedere ondergrond
Verstevigde onderkant ter bescherming tegen rotsen en takken
Nadelen
Duurste optie

Brooks Cascadia 16

De laatste schoen in deze lijst is de Brooks Cascadia 16. Deze schoen is bij uitstek geschikt voor heel ruig terrein. Dit komt doordat de schoen zodanig ontworpen is zodat je heel veel flexibiliteit hebt. Hierdoor kun je schokken beter opvangen wat het loopcomfort sterk verbetert. Daarnaast vormt de schoen zich makkelijk aan de ondergrond wat zorgt voor betere stabiliteit.

Kortom, de Brooks Cascadia 16 is uitermate geschikt voor de uitdagendere trails met veel oneffenheden in de ondergrond zoals rotsen. De schoen zelf is wel best prijzig. Deze is namelijk net zo duur als de Nike Air Zoom Terra Kiger 7. Een ander nadeel is dat er alleen een schoen is voor mannen. Wanneer je dus de Brooks Cascadia 26 wilt, shop je hier voor mannen.

Voordelen
Geschikt voor uitdagendere trails
Sterk verbeterde stabiliteit
Verstevigde onderkant ter bescherming tegen rotsen en takken
Nadelen
Prijzig
Alleen optie voor mannen


Reactie plaatsen

Een betere nachtrust en met meer energie wakker worden?

Nutrifoodz gold werkt