Onlinevis banner

Een fenomeen wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is, is trailrunning. Dit is een vorm van hardlopen waarbij je het vertrouwde asfalt verlaat voor allerlei paden in de natuur. Alleen bij trail running komt veel meer kijken dan alleen zoiets simpels als gewoon in de natuur gaan hardlopen. Het is namelijk absoluut niet mogelijk om dezelfde afstand af te leggen in dezelfde tijd op zogeheten trails dan wanneer je op de weg hardloopt. Wat trailrunning is en waarom het echt een hele andere sport is, leg ik in dit artikel uit.

Wat is trailrunning?

Het is natuurlijk al een beetje vermeld in de inleiding wat trailrunning is, maar trailrunning is dus eigenlijk een vorm van hardlopen in de natuur. Hierbij loop je niet op de wegen of straten, maar op paden in de natuur. Daardoor verschilt de ondergrond waar je op loopt ook telkens. Zo loop je de ene keer op zand en even later op gras of stenen op de trails die je loopt. Wanneer je op deze trails loopt, kom je ook allerlei natuurlijke hindernissen tegen die je op de weg niet tegen komt.

Door deze hindernissen zoals heuvels, omgevallen bomen of stroompjes water ligt de focus veel minder op hoe snel je een bepaalde afstand of trail aflegt. De focus ligt bij trailrunning meer bij het overwinnen van deze hindernissen en de trail zo goed en veilig mogelijk afleggen. Daardoor ligt je snelheid ook veel lager bij trailrunning dan wanneer je gewoon aan het hardlopen bent.

Verschillen met hardlopen

Dan nu de verschillen tussen trailrunning en hardlopen. Het grootste verschil hierin is natuurlijk de ondergrond. Deze wisselt namelijk continu bij trailrunning, terwijl bij hardlopen de ondergrond over het algemeen hetzelfde blijft. Daardoor wordt er bij trailrunning veel meer gevraagd van je concentratie en lichaam. Zo moet je allerlei natuurlijke obstakels overwinnen. Hierdoor moet je geconcentreerd blijven en telkens corrigeren met je lichaam.

Wat is trailrunning

Een ander verschil tussen de twee is het terrein waar je op loopt. Zo heb je bij hardlopen over het algemeen een route met weinig hoogteverschillen. Alles is redelijk vlak hier in Nederland. Bij trailrunning is dit over het algemeen heel anders. Doordat de trails in de natuur liggen, heb je veel meer te maken met hoogteverschillen. Denk hierbij aan heuvels in bossen en duinen dichtbij de zee. Door deze hoogteverschillen wordt er ook veel meer van het lichaam gevraagd bij trailrunning.

Wat is het voordeel van trailrunning?

Door deze eerder genoemde verschillen heeft trailrunning een aantal voordelen ten opzichte van gewoon hardlopen. Door de ongelijke ondergrond op de trails train je bijvoorbeeld meer de banden, pezen en spieren rond je enkel- en kniegewrichten. Dit resulteert weer in sterkere enkels en knieën. Dit komt doordat je bij iedere stap moet corrigeren waardoor deze weefsels rond deze gewrichten constant aan het werk zijn.

Een ander voordeel van trailrunning is dat het altijd varieert. Je gewone rondje hardlopen zou je bijna op de automatische piloot kunnen, terwijl dit op de trails weer totaal anders is. Iedere trail is namelijk verschillend en ook de seizoenen hebben veel invloed erop. Dezelfde trail ziet er in de zomer bijvoorbeeld heel anders uit in de winter. Hierdoor blijft trailrunning gevarieerd en daardoor gaat het minder vervelen.

Zitten er dan ook nog een nadeel aan trailrunning? Ja, die is er ook. Doordat de ondergrond constant anders is, moet je ten alle tijden geconcentreerd blijven. Wanneer je dat niet bent, is een verzwikte enkel zo gebeurd. Trailrunning is dus wel wat blessuregevoeliger dan wanneer je aan het hardlopen bent.

Trailrunning in Nederland

Wanneer je denkt aan waar trailrunning mogelijk is, denk je al vaak aan heuvelachtige gebieden zoals bijvoorbeeld de Alpen of de Ardennen. Daar wordt er inderdaad aan trailrunning gedaan, maar dat is ook gewoon heel goed mogelijk in Nederland. Zo biedt het heuvelachtige landschap van Limburg een hele goede uitdaging. Daarnaast zijn er ook veel wandelroutes door de duinen, die je als trail kunt gebruiken. Naast de vele hoogteverschillen van de duinen heb je daar ook nog eens de uitdaging van het zand als ondergrond. Kortom, er zijn dus genoeg mogelijkheden in Nederland om ook hier een uitdagende trail samen te stellen.

Hoe begin je ermee?

Het is aan te raden om niet zomaar te beginnen met trailrunning. Het vergt namelijk wel een beetje voorbereiding. Door de verschillen tussen trailrunning en hardlopen moet je daarom eerst de focus verleggen voordat je gaat beginnen met een trail. Bij het hardlopen wil je namelijk een bepaalde afstand steeds sneller afleggen, terwijl je bij trailrunning juist de tijd moet nemen. Daarom is het belangrijk om de snelheid  los te laten en goed de focus te leggen op het veilig afleggen van de trail.

Om een trail veilig af te leggen, moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo is het belangrijk om de verschillende obstakels te overwinnen. Dit doe je door gedurende de hele trail geconcentreerd te blijven en goed je voeten op te tillen om te voorkomen dat je struikelt. Waarbij je bij gewoon hardlopen soms om de automatische piloot staat, is dat dus zeker niet het geval bij trailrunning. Daarom moet je geconcentreerd blijven om zo blessures te voorkomen. Naast een goede mentale voorbereiding, is de juiste uitrusting ook belangrijk.

Wat heb je nodig voor trailrunning?

Qua uitrusting verschilt er eigenlijk niet zo heel veel tussen trailrunning en hardlopen. Het is hierbij van belang dat je jezelf niet te warm aankleed aangezien je het vanzelf wel warm krijgt door de activiteit. Een belangrijk verschil hierin is de kleding in de zomer. Ik raad aan om met trailrunning dan wel een lange broek en een shirt met lange mouwen te dragen om jezelf te beschermen tegen teken. In de natuur loop je namelijk door bossen en duinen en daar vindt je met name teken.

Een ander verschil is de schoenen die je draagt bij trailrunning. Tegenwoordig zijn er schoenen op de markt speciaal ontwikkeld daarvoor. Deze schoenen zijn onder andere waterdicht en zijn gemaakt voor oneffen ondergronden zoals stenen. Daarnaast bestaat de rubberen zool uit sterke noppen zodat je voldoende grip hebt zelfs wanneer het nat of glad is.

Trailrunning schoenen

Trailrunning is dus een uitdagendere vorm van hardlopen in de natuur waarbij je allerlei natuurlijke obstakels moet overwinnen. Hierbij is het van belang om met een totaal andere mindset aan de trail te beginnen dan wanneer je je vaste rondje hardlopen zou doen. Daarnaast is het ook van belang om je anders te kleden. Zo heb je afhankelijk van de trail andere kleding nodig en zeker andere schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor trailrunning. Heb je daar nog geen schoenen voor? Bekijk dan dit artikel van de top 5 beste schoenen voor trailrunning van dit moment.

Heb je zelf eens een trail gelopen? Laat het weten wat je ervan vond!

Reactie plaatsen