Onlinevis banner
01 oktober 2021 

Wat is Shinrin Yoku en waar is het goed voor?

Tegenwoordig zijn we constant druk bezig met van alles. Zo hebben we natuurlijk onze verplichtingen op werk, maar willen we daarnaast ook met vrienden en kennissen afspreken en andere activiteiten doen naast ons werk. Dit komt vooral tot uiting in de grote steden, maar vindt ook in mindere mate plaats in de kleinere steden en dorpen. Doordat we onze tijd helemaal vol plannen met allerlei verplichtingen en afspraken ontstaat er een bepaald verwachtingspatroon en prestatiedrang. Er blijft daardoor nauwelijks tijd over voor ontspanning. Hierdoor neemt de hoeveelheid stress die je ervaart erg toe. Om toch tot rust te komen gaan steeds meer mensen de natuur in om te ontspannen. Zij willen de kalmerende en helende werking van Shinrin Yoku ervaren. Alleen wat is Shinrin Yoku eigenlijk? En waar is Shinrin Yoku goed voor?

Wat is Shinrin Yoku?

Shinrin Yoku is zoals je misschien wel kon herleiden uit de naam, ontstaan in Japan. Hier werd ontdekt dat de natuur zeer grote gezondheidsvoordelen had voor de fysieke en mentale gesteldheid van een persoon. Door tijd in de natuur door te brengen kom je tot rust en verlaag je de hoeveelheid stress die je ervaart. Daarnaast ben je ook nog eens in beweging doordat je bijvoorbeeld in een bos wandelt. Je dompelt jezelf als het ware onder in de natuur. Shinrin Yoku betekent namelijk letterlijk “baden in het bos”.

Het leven in een stad biedt natuurlijk heel veel praktische voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld het platteland. Alles is namelijk bijna binnen handbereik. Zo zit de supermarkt om de hoek voor de dagelijkse boodschappen en woon je meestal ook in dezelfde stad als waarin je werkt. Alleen door de hectiek van de stad zijn er ook veel nadelen die invloed hebben op de gezondheid. Door die hectiek heb je op een dag een overschot aan visuele en geluidsprikkels. Deze prikkels blijf je de hele dag door verwerken waardoor je lichaam en geest nauwelijks rust krijgen. Door naar het bos te gaan of in mindere mate een stadspark, ervaar je minder prikkels en kom je dus tot rust.

Wat is Shinrin Yoku?

Wat is het concept van Shinrin Yoku?

Door het bos in te gaan kun je al heel veel gezondheidsvoordelen van de natuur ervaren. Maar wat Shinrin Yoku echt is, is niet alleen zoiets simpels dan alleen een boswandeling maken. Het concept bestaat namelijk uit veel meer.

Om maximaal gebruik te maken van Shinrin Yoku is het van belang om voordat je gaat “bosbaden”, je hoofd leeg te maken. Na een beetje mentale voorbereiding is het tijd om dan daadwerkelijk het bos in te gaan. Zorg ervoor dat je een route in gedachte heb, maar wees niet bang om daarvan af te wijken. Neem de tijd voor de wandeling. Het is namelijk van belang dat je in dit moment leeft. Dus koester de tijd die je doorbrengt in het bos. Dat betekent ook dat je allerlei gedachtes moet laten gaan die geen betrekking hebben tot de omgeving waarin je jezelf nu bevindt. Wat is hier ook belangrijk bij is, is dat je rustig en diep blijft adem halen gedurende de wandeling. Dit is in grote lijnen Shinrin Yoku. In het boek Shinrin Yoku: Het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven van Francesc Miralles en Héctor García vind je hier veel meer informatie over. Zij gaan tevens dieper in op wat Shinrin Yoku allemaal nog meer inhoudt.

Een stukje geschiedenis

De woorden Shinrin Yoku werden voor het eerst in 1982 gebruikt, maar deze praktijken werden natuurlijk al veel eerder beoefend. Alleen in 1982 kwam het Japans instituut voor Bosbouw met deze benaming om het regelmatig “baden in het bos” voor een verbeterde gezondheid te omschrijven. Sindsdien wordt deze term gebruikt.

In de tijd dat de term in Japan bedacht werd, werd er daar veel onderzoeken gedaan naar het effect van de natuur op ons welzijn. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat Shinrin Yoku een krachtig hulpmiddel is om het mentale welzijn van de mens te verbeteren door de geest te ontspannen en de stressniveaus te verlagen.

Shinrin Yoku

Waar is Shinrin Yoku voor bedoeld?

Shinrin Yoku is bedoeld om tot rust te komen. Het is een manier om te ontspannen. Hierdoor ervaar je minder stress en slaap je veel beter. Uit verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd in Japan, kwam naar voren dat een wandeling maken in het bos de hoeveelheid cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, in het lichaam verlaagde. Daarnaast heeft een wandeling maken in het bos een gunstig effect op de hartslag en de bloeddruk. Deze positieve effecten werden zelfs in mindere mate aangetoond als er alleen naar een groene omgeving werd gekeken. Doordat het stressniveau daalt, verbeter je ook uiteindelijk je gemoedstoestand en je nachtrust. Hierdoor heb je ook minder kans op een depressie. Dat is iets wat veel vaker voorkomt in de stad dan in een natuurlijke omgeving. Het risico dat iemand een depressie oploopt is in de stad zelfs 40% hoger dan in een omgeving omringd door natuur.

Alleen het daadwerkelijke doel van Shinrin Yoku is om onze weerstand te verbeteren. Dit is gebaseerd op het feit dat de bomen en planten in het bos fytociden uitstoten ter bescherming van zichzelf. Deze fytociden zijn in grote hoeveelheden giftig voor ons. Maar omdat de hoeveelheid die we inademen, zo klein is, heeft het een gunstig effect op ons lichaam. Hierdoor wordt onze weerstand verbeterd en daardoor zijn we minder vatbaar voor ziektes en herstellen we ook sneller als we iets onder de leden hebben. Wat ons niet doodt, maakt ons dus daadwerkelijk sterker. Misschien wel de bekendste fytocide is die van de ui. Door een ui te snijden komen de fytociden van de ui vrij. Dit resulteert dan bij ons in tranende ogen. Naarmate je steeds vaker een ui snijdt, ga je merken dat je uiteindelijk minder last hebt van tranende ogen.

Conclusie

Shinrin Yoku, ook wel bosbaden genoemd, heeft dus verschillende positieve effecten op ons lichaam. Naast dat het ons mentale welzijn verbetert, heeft het ook een gunstig effect op ons immuunsysteem. Tegenwoordig zoeken steeds meer mensen het groen van het bos om te ontspannen en om deze gezondheidsvoordelen te ervaren. Daarom vragen wij ons af of jij ook wel eens een wandeling in het bos maakt. Laat het ons weten als je dat doet en of je ook deze positieve effecten ervaart!

E. Boudesteijn
Door

E. Boudesteijn

op 14 Oct 2021

De beste manier om een lastig overleg te verwerken is en blijft een goede wandeling in de natuur. Helemaal eens met wat jullie geschreven hebben!

Team Fit Nomaden
Door

Team Fit Nomaden

op 18 Oct 2021

Dank je wel voor je reactie E. Boudesteijn! Leuk om dit te lezen!

Reactie plaatsen