Onlinevis banner
13 oktober 2021 

Waarom zou je dit boek over Shinrin Yoku kopen?

Shinrin Yoku, ook wel ‘baden in het bos’ genoemd, is een therapeutische manier om te ontspannen. Dit doet men door bijvoorbeeld een wandeling in de natuur te maken. Hiermee verlaag je onder andere de hoeveelheid cortisol in je lichaam en daardoor ervaar je minder stress in het dagelijks leven. Daarnaast heeft het doen van Shinrin Yoku nog veel meer gezondheidsvoordelen. Deze staan allemaal beschreven in het boek Shinrin Yoku: Het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven van Franscesc Miralles en Héctor García. Alleen er is natuurlijk ook heel veel informatie te vinden over Shinrin Yoku op het internet. Dus wat is dan de meerwaarde om dit boek over Shinrin Yoku te kopen?

De schrijvers van het boek

Shinrin Yoku is een samenwerking van twee schrijvers genaamd Francesc Miralles en Héctor García. Francesc Miralles is een Spaanse schrijver geboren in Barcelona, Spanje. Zijn werken gaan heel veel over spiritualiteit en in de laatste jaren is hij zich vooral bezig gaan houden met Japanse spiritualiteit. Daardoor is onder andere deze samenwerking met Héctor García ontstaan.

Héctor García is ook een Spaanse schrijver die geboren is in Calpe, Spanje. Maar voordat hij zich bezig hield met schrijven was hij een software ingenieur. Na verloop van tijd ontdekte hij zijn passie voor schrijven en daarom besloot hij om zijn passie te volgen. Dit bracht hem naar Japan waar hij momenteel woonachtig is. Tijdens zijn tijd in Japan heeft hij meerdere boeken uitgebracht over de Japanse cultuur, filosofie en over spiritualiteit.

Naast het boek Shinrin Yoku hebben beide schrijvers nog vaker samen gewerkt aan boeken over hoe de bevolking leeft in Japan. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk Ikigai. Dit boek gaat over het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven. Andere samenwerkingen die de beide heren op hun naam hebben staan zijn Ichigo-Ichie, Ganbatte en Vind je ikigai. Shinrin Yoku is het derde boek in de reeks van hun samenwerkingen.

Waar gaat het boek Shinrin Yoku over?

Shinrin Yoku is een boek dat gaat over het beoefenen van Shinrin Yoku. Dat is een therapeutische manier van ontspannen door een zogeheten bosbad te nemen. Hierdoor kom je tot rust en verminder je de hoeveelheid stress die je ervaart. Maar Shinrin Yoku bestaat uit veel meer dan alleen een wandeling maken in een bos. Dat is in dit boek allemaal uitgelegd.


Wat voorgeschiedenis

In het eerste gedeelte van het boek wordt er achtergrond informatie gegeven over hoe Shinrin Yoku ontstaan is en wat het is. Daarnaast wordt er verteld over hoe de mens vroeger veel meer in contact stond met de natuur. Tegenwoordig is dat veel minder het geval aangezien heel veel mensen naar de grote steden zijn getrokken. Door het drukke leven in de stad en het feit dat de bevolking steeds meer op zichzelf gericht is, ervaart men steeds meer stress in de stad. Dit kan uiteindelijk leiden tot verschillende psychische aandoeningen zoals depressies en angststoornissen.

Daarom wordt er aan het einde van dit gedeelte gevraagd hoe wij op deze manier kunnen blijven leven zonder dat het ten koste gaat van onze fysieke en mentale gezondheid. Het antwoord hierop is door het contact met de natuur weer te herstellen. Alleen hoe doe je dat? Door middel van het doen van Shinrin Yoku en dat wordt in de volgende gedeeltes van het boek uitgelegd.

Shinrin Yoku boek

De wetenschap achter Shinrin Yoku

Als eerste volgt waar de gezondheidsvoordelen van Shinrin Yoku op gebaseerd zijn door middel van een wetenschappelijke onderbouwing. In het eerste gedeelte viel te lezen dat er al sinds 1982, toen de term Shinrin Yoku werd bedacht, de eerste onderzoeken werden uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van de natuur. Alleen in deze eeuw werden de eerste sluitende onderzoeken uitgebracht. Daarin kwamen de onderzoekers erachter dat de gezondheidsvoordelen tot stand kwamen door fytociden die bomen en planten in het bos uitstoten. Zo genazen mensen sneller van aandoeningen als ze in een groene omgeving woonden en hadden ze minder last van psychische aandoeningen. Alleen waarom hadden die fytociden dat effect?

De fytociden die bomen en planten uitstoten, zijn ter bescherming van zichzelf. De functie hiervan is om te voorkomen dat de bomen en planten verrotten en dat ze niet worden gegeten door dieren. Wij worden in het dagelijks leven vaak bloot gesteld aan fytociden door groente en fruit te eten. Hierdoor hebben wij een weerstand ontwikkeld tegen de fytociden uit groente en fruit. Door de fytociden in het bos wordt ons immuunsysteem ook sterker gemaakt. Daarnaast leveren de fytociden nog veel meer gezondheidsvoordelen zoals het verlagen van de hoeveelheid cortisol en een positief effect op de bloeddruk en hartslag. Dit resulteert uiteindelijk in een verbeterde gemoedstoestanden een goede nachtrust.

Maar het grootste voordeel wat in dit boek over Shinrin Yoku is vermeld, is dat de fytociden de groei en productie van zogeheten NK-cellen stimuleren. Dit zijn cellen die een enorme bijdrage leveren aan het immuunsysteem. NK-cellen bestrijden namelijk cellen die kanker veroorzaken in het lichaam. Shinrin Yoku vormt dus een krachtig medicijn tegen allerlei verschillende aandoeningen.

Hoe doe je Shinrin Yoku?

Door de bewezen positieve effecten van Shinrin Yoku is het ook opgenomen in de zorgverzekering in Japan. Er zijn zelfs officieel aangewezen locaties in Japan om Shinrin Yoku te beoefenen. Dit zijn er momenteel zelfs meer dan 100. Daarvoor moeten ze dan wel aan een aantal eisen voldoen en dat zijn:

  • Er is een overvloed aan verschillende vormen van vegetatie aanwezig
  • De routes zijn toegankelijk en niet te inspannend. Ze zijn dus geschikt voor elk niveau en leeftijd
  • Er heerst stilte in de gebieden, op natuurgeluiden na.

Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om in het dichtstbijzijnde bos aan Shinrin Yoku te doen. Het hoeft namelijk niet perse een officieel aangewezen locatie te zijn om de gezondheidsvoordelen te ervaren.

Het doen van Shinrin Yoku in het bos bestaat uit 5 stappen om zo de gezondheidsvoordelen maximaal te benutten. Het is wel van belang om jezelf mentaal voor te bereiden. Hierdoor kan je optimaal genieten van de ervaring. Dan volgen hieronder de 5 stappen van Shinrin Yoku.

De 5 stappen van Shinrin Yoku

  1. Geef jezelf helemaal over aan de ervaring. Dat betekent telefoon uit of op vliegtuig modus en je raakt deze ook niet meer aan. Dit is van belang om bewustwording te creëren van waar je bent. Daarom ben je zelf ook stil of als je in een groep bent praat dan alleen over onderwerpen die geen stress opleveren.
  2. Stippel van tevoren een route uit. Je hoeft hier niet aan vast te houden. Er is dus ruimte om van de bedachte route af te wijken wanneer jij dat wilt. Je voeten zijn het kompas. Blijf ook af en toe even staan om te genieten van het moment. Het is dus belangrijk om niet te haasten.
  3. Blijf gedurende de tijd in het bos rustig en diep ademhalen. Visualiseer hoe de lucht je longen, borstkas en buikholte vult en weer het lichaam uit gaat. Hiermee benut je optimaal de fytociden die de bomen en planten in het bos afscheiden.
  4. Laat je gedachten los. Tijdens het doen van Shinrin Yoku kun je afgeleid raken door stressvolle gedachten over bijvoorbeeld je werk. Dat is helemaal niet erg. Als je deze gedachten voelt opkomen, besteed er dan geen aandacht aan en laat ze rustig voorbij gaan. Als je merkt dat ze toch de overhand krijgen, neem dan even een pauze en doe wat ontspanningsoefeningen zoals stretches.
  5. Ervaar dat je deel uitmaakt van het grotere geheel. Je zult merken dat je jezelf steeds meer een onderdeel gaat voelen van het bos en de natuur.
Shinrin Yoku

Na een Shinrin Yoku sessie ben je als het goed is, weer helemaal tot rust gekomen. Hierdoor heb je een waardevolle reserve aan rust in het lichaam opgebouwd voor de komende stressvolle dagen op bijvoorbeeld je werk of school. Naast deze 5 stappen zijn er nog meer tips en tricks over wat je wel en juist niet moeten wanneer je Shinrin Yoku gaat doen. Deze staan ook nog beschreven in het boek.

Onze conclusie over het boek Shinrin Yoku

In het vorige gedeelte hebben we de inhoud het boek doorgenomen. Dan is het nu tijd voor onze conclusie waarin wij bespreken waarom je dit boek over Shinrin Yoku zou kopen. Zelf vinden wij dit een heel fijn boek dat makkelijk leest. We hadden beiden dit boek in 3 dagen uit. Daarnaast is het principe van Shinrin Yoku duidelijk uitgelegd in 5 simpele stappen. Deze stappen zijn ook nog eens makkelijk in de praktijk te brengen. In dit boek staat tevens ook beschreven wat de gezondheidsvoordelen zijn van Shinrin Yoku en deze zijn ook wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast krijg je in dit boek ook veel aanvullende informatie over bijvoorbeeld het ontstaan van Shinrin Yoku. Dus de goede punten vinden wij:

Leest makkelijk weg

Shinrin Yoku uitgelegd in 5 simpel te volgen stappen

Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Veel aanvullende informatie

Een minder goed punt vinden wij dat het boek op sommige momenten nogal zweverig klinkt en voelt het alsof er af en toe erg van het onderwerp afgedreven wordt. Dit komt door de vele informatie die wordt gegeven in dit relatief kleine boek. Uiteindelijk is alle gegeven informatie wel terug te leiden tot Shinrin Yoku. Alleen het kan wel een beetje afleiden van het hoofddoel van dit boek, en dat is mensen kennis laten maken met Shinrin Yoku.

Kortom raden wij dit boek over Shinrin Yoku zeker aan. Het boek leest makkelijk weg en de informatie die er instaat met betrekking tot Shinrin Yoku is ook makkelijk te begrijpen en uit te voeren. Hierdoor is dit boek een hele mooie introductie om Shinrin Yoku en de gezondheidsvoordelen ervan te ervaren. Ben jij ook benieuwd geworden naar Shinrin Yoku? Klik dan hieronder voor meer informatie.

Reactie plaatsen