Sumo en conventional zijn 2 termen die worden gebruikt om bepaalde oefeningen aan te geven. De oefeningen waarbij je deze termen het meest hoort zijn de Back Squat en de Deadlift. Met deze termen wordt namelijk de stand van de voeten aangeduid tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Alleen wat is nou het verschil tussen sumo en conventional? En is sumo nou echt "cheaten" zoals sommige sportschool fanaten zeggen? Op deze vragen krijg je in dit artikel antwoord, dus lees snel verder!
Wat betekenen de termen?
Als eerste kijken we naar wat de termen sumo en conventional eigenlijk inhouden. Zoals ik in de intro al zei hebben de termen te maken met de stand van de voeten tijdens de genoemde oefeningen. De stand van de voeten licht ik hieronder verder uit per term.
Wat betekent sumo?
We beginnen met de stand van de voeten bij bijvoorbeeld de Sumo Back Squat of Sumo Deadlift. Hierbij sta je namelijk heel breed tijdens het uitvoeren van deze oefeningen. Dit betekent dat wanneer je de startpositie voor de Sumo Deadlift inneemt, dat je voeten voorbij de buitenste ringen van de barbell komen.
Wat je hiermee in feite doet is de Range of Motion verkorten. Dit komt doordat het bovenlichaam tijdens de Sumo Deadlift eerder rechtop is. Ook bij de Sumo Back Squat is er een verkorte Range of Motion. Het heup gewricht is namelijk eerder ter hoogte van de knieën, wat de eindpositie is van de Squat.
Wat betekent conventional?
En dan de stand van de voeten bij conventional. Hierbij is de stand van de voeten namelijk smal. De voeten staan namelijk tijdens het uitvoeren van de oefeningen recht onder de schouders of zelfs nog iets smaller bij bijvoorbeeld de Deadlift. Ja, hierdoor is de Range of Motion wel langer ten opzichte van sumo, maar je spreekt daardoor ook weer andere spieren aan. Dat is tevens een van de belangrijkste verschillen tussen de 2. Welke er nog meer zijn is hieronder te vinden.
Verschil tussen sumo en conventional
De 2 belangrijkste verschillen heb ik eigenlijk al kort benoemd. De stand van de voeten is dus het grootste verschil tussen de 2. Dit heeft dan ook direct zijn uitwerking op de verschillende spieren die je aanspreekt tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Zo zijn tijdens de Sumo Back Squat en de Sumo Deadlift de bilspieren veel actiever. Daarnaast spreek je ook de liezen meer aan tijdens de sumo oefeningen. Door de wijde stand van de voeten houd je je bovenlichaam ook meer in een andere positie. Dit is vooral te zien bij de Sumo Deadlift. Hierbij houd je namelijk je bovenlichaam veel rechterop.
Een ander verschil tussen sumo en conventional is dus de Range of Motion. Doordat je wijder staat met je voeten bereik je eerder de eindpositie van de oefeningen. Hierdoor is de Range of Motion dus korter. Hierdoor is de vraag ook opgekomen of sumo cheaten is.
Is sumo cheaten?
Wanneer men zegt dat sumo cheaten is, bedoelen ze eigenlijk altijd wel de Sumo Deadlift. Dus daar ga ik het dan ook verder alleen over hebben. En wanneer we dan kijken naar de Deadlift bij powerlift evenementen, zien we dat iedere stand van de voeten tijdens de Deadlift is toegestaan. Hier is de Sumo Deadlift dus geen cheaten.
Wat deze sportschool fanaten eigenlijk bedoelen is dat een wijdere stand de Deadlift makkelijker maakt. Vanwege de verkorte Range of Motion zien zij het als een shortcut, waardoor je dus meer gewicht kunt tillen. Alleen waarom zie je dan niet iedereen de Sumo Deadlift doen bij powerlift evenementen als je daarmee het meeste gewicht kunt tillen?
Wanneer we naar powerlift evenementen kijken, zien we inderdaad dat er een aantal atleten de Sumo Deadlift gebruiken, maar lang niet allemaal. Naarmate de gewichtsklasse omhoog gaat, zien we steeds vaker dat de gewone Deadlift wordt gebruikt. Dit komt doordat de atleten in de zwaardere gewichtsklassen ook langer zijn. Hierdoor hebben zij waarschijnlijk minder optimale lengte van de ledematen om de Sumo Deadlift maximaal te benutten.
Dus is sumo cheaten? Nee, in mijn ogen niet, maar er wel degelijk verschil tussen sumo en conventional. Uiteindelijk gaat het erom wat voor jou het beste werkt en wat je het leukst vindt om te doen. Dus wanneer je merkt dat je beter bent met de Sumo Deadlift, dan doe je die. Of wanneer je juist beter bent met de conventional Deadlift, dan doen je die. Hierbij is het van belang om beiden uit te proberen om zo te ontdekken wat voor jou werkt.