Onlinevis banner
27 februari 2023 

De spelregels van padel. Dit moet je weten!

Je kunt er haast niet meer omheen. Overal in Nederland schieten de padelbanen als paddenstoelen uit de grond. De sport padel is namelijk ontzettend gegroeid in populariteit de laatste tijd. En met goede reden. Padel is heel laagdrempelig waardoor veel mensen eigenlijk meteen kunnen spelen. Ook ik heb het “padel virus” te pakken en ik moet zeggen, naarmate je het vaker doet en de rally’s steeds langer worden, het spelletje ook steeds leuker wordt. Alleen er is nog wel eens wat verwarring over de spelregels van padel, aangezien ze toch een beetje anders zijn dan bijvoorbeeld gewoon tennis. Daarom geef ik in dit artikel duidelijkheid over de spelregels van padel zodat je iedereen van de baan kunt slaan!

Wat is padel?

Padel is eigenlijk een soort van kruising tussen tennis en squash. Alleen er zijn weldegelijk verschillen tussen de sporten. Bij padel sta je namelijk in een kooi van hekwerk en glas tegenover je tegenstander, terwijl je bij squash naast elkaar staat. Daarnaast is het veld kleiner dan bij tennis, namelijk 20 meter lang bij 10 meter breed. Wat weer wel hetzelfde is als bij tennis is dat de helften van het veld verdeeld worden door een net. Op ieder helft staat dan een team voordat de wedstrijd begint.

Bij padel speel je de wedstrijden in een teamverband van 2 personen. Op de verschillende clubs in Nederland zie je dat de teams gemixt mogen zijn. Dit betekent dat een team uit een man en een vrouw mag bestaan. Eigenlijk alleen op het professionele niveau zie je teams van hetzelfde geslacht. Hierdoor krijg je een interessante mix qua niveau tijdens de verschillende wedstrijden op de clubs omdat echt iedereen een team mag vormen. Jong, oud, man of vrouw, echt iedereen kan meedoen en dat maakt het ook zo leuk.

Padel sport

De spelregels van padel

Alleen welke spelregels moet je volgen bij padel. Daar is af en toe nogal wat verwarring over. Een voorbeeld hiervan is de puntentelling. Is deze nou gelijk tussen padel en tennis of gaat het bij padel net een beetje anders? Dit volgt later, want eerst gaan we natuurlijk bij het begin beginnen en dat is de start van de wedstrijd. Dit kan plaatsvinden door middel van een Spaanse toss. Hierbij moet iedere deelnemer aan de wedstrijd de bal hebben geraakt voordat er voor een punt wordt gespeeld. Het team wat dit punt wint, heeft als eerste service. Alleen hoe gaat de service in zijn werking?

De service

Een padelwedstrijd begint natuurlijk echt met de service. Dit doe je door middel van een onderhandse slag. Hierbij staat de serveerder achter de lijn en laat de bal eerst ook achter deze lijn stuiteren voordat de serveerder de bal naar de overkant slaat. Dit gebeurt diagonaal. Dus als de serveerder achter het rechter vak staat, serveert de serveerder naar het voor hem/haar linker vak en vice versa.

De service is goed wanneer de bal eerst in het vak stuitert en daarna eventueel tegen de glaswand bij de ontvanger. De service is fout bij een aantal dingen. Zo stuitert de bal wel eerst in het vak, maar daarna tegen het hekwerk. De bal stuitert helemaal niet in het diagonaal gelegen vak. Of de bal belandt in het net aan de kant van de serveerder. Dit resulteert in een eerste fout. Bij een tweede fout is het een punt voor de tegenstander en is het tijd voor de volgende service. Wanneer de bal via het net in het vak stuitert is het geen fout, maar moet de service wel opnieuw gedaan worden.

Dus in het kort:

  • De serveerder staat achter de serveerlijn en laat de bal ook achter deze lijn stuiteren.
  • Na de stuit gaat de bal door middel van een onderhandse service naar het diagonaal gelegen vak (de bal mag niet hoger stuiteren dan de hoogte van de middel van de serveerder).
  • De service is goed wanneer de bal eerst in het vak stuitert en daarna eventueel tegen de glaswand.
  • De bal moet eerst stuiteren in het vak voordat deze terug geslagen mag worden. Anders is het een punt voor de serverende partij.
  • Na 2 foute services is het een punt voor de tegenstander.

Spelregels van padel

De rally

Na een goede service volgt er een rally. In de rally probeert ieder team het punt te maken door de bal 2 keer te laten stuiteren op de helft van de tegenstander of door en fout bij de tegenstander te forceren. Hierbij mag de bal dus maar 1 keer stuiteren op een helft.

De zogeheten return is goed wanneer je de bal op de helft van de tegenstander slaat en er op stuit. Hierbij is het ook mogelijk dat je de bal speelt via de glaswand van je eigen helft. Daarnaast is het ook toegestaan om de bal zodanig te slaan dat deze eerst op de helft van de tegenstander stuitert en daarna de kooi uit gaat. Hierdoor ontstaat een heel dynamisch spel waarbij de bal alle kanten op kan gaan. Nadat de bal op de helft van de tegenstander heeft gestuiterd, kan deze nog eerst het hekwerk of glaswand raken voordat de tegenstander de bal terugslaat. Dit is ook gewoon toegestaan, waardoor de tegenstander bijvoorbeeld meer tijd kan creëren voor een goede return.

De return is niet goed in een paar situaties. Zo kan het voorkomen dat je de bal tegen het net slaat. Wanneer de bal via het net op de helft van de tegenstander komt is de return goed. Maar wanneer deze op je eigen helft valt is de return dus niet goed. Wanneer de return ook niet goed is, is als de bal eerst het hekwerk of de glaswand bij de helft van de tegenstander raakt en daarna pas de grond. De bal is dan uit, net als wanneer je de bal uit de kooi slaat zonder dat deze eerst op de helft van de tegenstander stuitert. Al deze situaties leveren dan een punt op voor de tegenpartij.

Dus in het kort:

  • De return is goed als je de bal op de helft van de tegenstander slaat. Dit mag ook via je eigen glaswand.
  • Als de bal eerst op helft stuitert en daarna tegen het hekwerk of glaswand, dan mag de bal nog terug geslagen worden.
  • De return is niet goed wanneer de bal eerst het hekwerk of de glaswand van de tegenstander raakt en daarna pas de grond of volledig uit de kooi raakt. De return is ook niet goed als de bal in het net geslagen wordt.
  • De situaties hierboven resulteren in een punt voor de tegenstander, net als wanneer je de bal 2 keer laat stuiteren op je helft.

Padel rally

De puntentelling

Dan volgt nu eigenlijk het belangrijkste, en dat is de puntentelling. Want door punten te scoren win je uiteindelijk de wedstrijd. Hierbij gaan de punten hetzelfde in een game net als bij tennis. Dit is dus “15”, “30”, “40” en “game”. Tenzij beide teams op 40 komen. Dan volgt deuce en moet een team 2 punten achter elkaar winnen om de game te winnen. Wanneer een team 6 games heeft gewonnen, wint dit team de set. Hierbij moet wel een verschil van 2 sets zijn, dus 7-5. Wanneer het 6-6 is, volgt een tiebreak van 7 punten voor de winst van de set. De wedstrijd zelf bestaat uit een maximum van 3 sets. Dus het team wat 2 sets heeft gewonnen, wint ook de wedstrijd.

Eigenlijk is dat niet zo verschillende als met tennis. Maar er is ook een optie waarbij er niet aan deuce wordt gedaan. Dit gaat dan volgens het “golden point” principe. Dit betekent dat wanneer beide teams op 40-40 komen in een game, er een alles beslissend punt wordt gespeeld voor de winst van de game. Dit zorgt weer voor een sneller spelverloop.

Dus in het kort:

  • De puntentelling in de games gaat als volgt: 15, 30, 40, game. Wanneer beide team op 40 staan, volgt er deuce en het team met 2 opeenvolgende punten daarna wint de game.
  • Het team met als eerste 6 games wint de set, waarbij er een verschil van 2 games moet zijn. Bij 6-6 in games volgt een tiebreak tot 7 punten.
  • Het team met als eerste 2 sets wint de wedstrijd.
  • Het is ook mogelijk om te spelen volgens het golden point principe.

Wat heb je nodig voor padel?

Nu de spelregels van padel duidelijk zijn is het ook nog belangrijk om te weten wat je nodig hebt voor de padelwedstrijden. Zo heeft het dragen van de juiste kleding ook invloed. Een padelbaan heeft vaak een kunstgras veld. Hierdoor kunnen er brandwonden ontstaan wanneer je valt en doorglijdt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je valt, maar wanneer je bijvoorbeeld al een lange broek draagt minimaliseer je al het risico op die nare wonden.

Padelbaan

Maar wat je natuurlijk echt nodig hebt voor een padelwedstrijd zijn een padelracket en speciale ballen voor padel. Deze kun je bij iedere club wel huren maar wanneer je wat vaker speelt, lopen deze kosten natuurlijk erg hard op. Zeker omdat je ook telkens een baan moet huren. Daarom is het veel handiger om een eigen racket te hebben. Wanneer je een beginnende speler bent is het beter om met een racket te spelen die een ronde vorm heeft. De Control padelracket van &ergy Padel is dus zo’n racket. Naast de ronde vorm heeft dit padelracket ook nog een licht gewicht. Hierdoor is dit met afstand het padelracket voor de beginnende padel speler.

Naast een racket zijn de ballen voor padel ook heel belangrijk. Padelballen zijn namelijk iets kleiner en hebben een lagere druk dan gewone tennisballen. Hierdoor zijn ze dus ook iets zachter waardoor ze langzamer bewegen. Let daar dus goed op bij de aanschaf van je eigen padelballen.

Nu je de spelregels van padel weet en weet wat je nodig hebt, ben je er helemaal klaar voor om je volgende tegenstander helemaal van de baan te slaan!

Reactie plaatsen