In mijn ogen gaat er niets boven een verfrissend glas cold brew koffie om mijn zomerochtenden mee te beginnen. Terwijl de zon langzaam opkomt en de warmte zich aankondigt, geniet ik van de heerlijke smaak van deze gekoelde koffiedrank. Dat is één van de redenen waarom cold brew koffie mijn favoriete zomerdrank is. Daarnaast is het niet alleen verkwikkend, het is ook verrassend eenvoudig zelf te maken. Het vergt alleen wat tijd aangezien cold brew dus langzaam en koud gezet wordt in tegenstelling tot hete koffie. Dit zorgt voor minder bitterheid en een rijker aroma. Het is voor mij de perfecte start voor een zonnige en energieke dag. Daarom volgt hieronder mijn go-to recept voor zelf gemaakte cold brew koffie!
Hoe maak je zelf cold brew koffie?
Zoals ik in de introductie al zei is het eigenlijk heel eenvoudig om zelf cold brew koffie te maken. Het enige wat je nodig hebt is tijd en een beetje geduld om de brew te laten trekken en dat gebeurt in de koelkast. Daar hoef je dus zelf niks voor te doen. Daarnaast heb je een paar spullen nodig en die vind je hieronder.
- Grof gemalen koffie naar keuze (bij voorkeur vers gemalen uiteraard)
- Water (gewoon kraanwater is goed)
- Een grote pot of fles
- Een filter
Bereidingswijze zelf gemaakte cold brew koffie
Dan kunnen we nu beginnen met het zelf brouwen van de cold brew koffie en dat is dus helemaal niet moeilijk. Daarom volgen hieronder de stappen om zelf je heerlijke cold brew koffie te maken.
- Als eerste pakken we de koffie en het water erbij. Een goede verhouding hiervoor is 1 deel koffie en 8 delen water. Een voorbeeld hiervan is 100 gram gemalen koffiebonen op 800 milliliter water. Wanneer je de koffiebonen nog niet gemalen heb doe je dat eerst. Daarna doe je de grof gemalen koffie in de pot of fles en daarna voeg je het water toe. Roer dit vervolgens goed door zodat het één mengsel wordt.
- Deze stap is heel simpel maar kost wel het meeste tijd. Je zet namelijk nu het mengsel weg in de koelkast. Hier laat je het staan voor 12 tot 24 uur (hoe langer je het laat staan, hoe sterker de koffie).
- Dan is het nu tijd om de koffiedrank te scheiden van de koffieprut. Dit doe je door het mengsel door bijvoorbeeld een koffiefilter te gieten. Hierdoor vang je de prut op en houd je een heerlijke verfrissende cold brew koffie over die je tot wel een week in de koelkast kunt bewaren. Perfect om de zomerdagen mee te beginnen!
En zo brouw je dus heel makkelijk je eigen zelf gemaakte cold brew koffie. Ideaal voor die zomerochtenden die eraan komen. Wanneer je dit maakt zou ik er wel voor kiezen om in de supermarkt een zak koffiebonen te kopen en dan zelf te malen. Het fijne hieraan is namelijk dat je dan zelf de soort bonen kunt kiezen en hoe grof je de bonen wilt malen.
Geef een persoonlijke twist aan je cold brew
Iets waar je wel rekening mee moet houden wanneer je je eigen cold brew koffie drinkt is de sterkte ervan. Doordat het mengsel lang in de koelkast staat, komt er heel veel cafeïne in de koffie. Wat ik dan fijn vind om te doen is er een eiwitshake doorheen te doen. Dit dient dan als de melk zeg maar, een heerlijke manier om ook nog eens wat eiwitten binnen te krijgen in de ochtend.
Het eiwitpoeder wat hier dan voor gebruik is de Whey Perfection van Body & Fit. Eén van de beste op de markt qua prijs/kwaliteit verhouding. Voor de smaak kun je het zo gek maken als je wilt. Zelf kies ik vaak voor de stracciatella smaak voor bij mijn cold brew koffie, maar als ik me avontuurlijk voel, wil ik ook eens voor stroopwafel gaan. Daarnaast kies ik vaak voor een plantaardige “melk” drank voor de eiwitshake, maar hier ben je helemaal vrij in om zelf te kiezen. Dus wil jij een heerlijke persoonlijke twist geven aan je cold brew koffie? Voeg dan een lekkere eiwitshake eraan toe!