Vis is onderdeel van een gezond voedingspatroon, het is goed voor de gezondheid. De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan vitamine B12, de mineralen fosfor, seleen en jodium, vitamine B6, eiwit en vet. Tevens bevat vis ijzer, maar minder dan vlees aangezien er minder bloed in zit. Bovendien is vette vis ook nog eens rijk aan vitamine A, B2 en vitamine D. Vis (en schaal- en schelpdieren) kent dan ook vele gezondheidsvoordelen. Benieuwd naar welke gezondheidsvoordelen dit zijn? Lees dan hieronder meer!
Hoe gezond is vis eten?
Door de loop der jaren blijkt uit steeds meer uit onderzoeken hoe belangrijk een gevarieerd eetpatroon is. Regelmatig vis eten is een van deze variaties die enorm veel voordelen met zich meebrengt. In dit artikel gaan we jullie meer vertellen over deze gezondheidsvoordelen. Benieuwd? Lees hieronder snel meer!
Bescherming tegen hart- en vaatziekten
Vis bevat in vergelijking met vlees meer onverzadigde vetten (dat zijn de goede vetten) dan vlees. Een deel van dit onverzadigde vet bestaat uit de visvetzuren DHA en EPA (dit zijn Omega-3 vetzuren). Deze Omega-3 vetzuren zijn dan ook de voornaamste reden waarom vis zo gezond is. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het minimaal een keer per week eten van vis de kans op hart- en vaatziekten met gemiddeld 15% verminderd. Ook geeft het voedingscentrum nog aan dat als je eenmaal per week vis eet, het risico op een beroerte 10% kleiner is dan wanneer je minder dan eens per maand vis eet.

Vis is gezond voor de hersenen
Verschillende onderzoeken concluderen ook dat regelmatig vis eten de mentale achteruitgang op latere leeftijd reduceert. De hersenen bestaan uit zowel witte als grijze stof, de grijze stof gaat naarmate de leeftijd vordert achteruit. Grijze stof. Het verlies van grijze massa wordt door het regelmatig eten van vis gereduceerd. Dit houdt in dat je emoties en cognitieve vermogen op latere leeftijd minder worden aangetast.
Gaat depressiviteit tegen
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig vis consumeren een beduidend lagere kans hebben om een depressie op te lopen. Dit komt door de Omega-3 vetzuren die erin zitten. De Omega-3 vetzuren gaan een depressie tegen, daarnaast versterken de Omega-3 vetzuren ook de werking van antidepressiva.
Vis bevat vitamine-D
Vis is een bron van vitamine D, met name de vette vis is hier rijk aan. Een zalmmoot van 120 gram bevat 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Vitamine D is op zijn beurt dan weer goed voor vele gezondheidsvoordelen, zo is vitamine D nodig om calcium uit voeding te halen en daardoor dus goed voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook helpt vitamine D mee aan het goed functioneren van de spieren en het immuunsysteem.
Mogelijk positief effect op je slaapritme
Een onderzoek waarbij 95 mannen 3-maal per week zalm hebben gegeten zijn duidelijke verbeteringen gemeten in de nachtrust en daarnaast functioneerde ze beter overdag. Verwacht wordt dat vooral de vitamine D hier een grote rol in speelt.
Vis bevordert spiergroei en spierherstel
Last but not least, vis is een bron van eiwitten! Dit maakt vis enorm geschikt voedsel voor sporters, door het hoge eiwit gehalte bevordert vis enorm bij je spierherstel en spiergroei. Daarnaast zit vis boordevol Omega-3, wat onder andere ontstekingsremmend werkt. Hierdoor heb je minder last van spierpijn na een training. We gaan hier dieper in op de voordelen van Omega-3. Dit in combinatie met de vele bovengenoemde gezondheidsvoordelen maakt vis eigenlijk een onmisbaar puzzelstukje op weg naar een gezond leven.

Hoeveel vis is gezond?
Het voedingscentrum adviseert om minimaal twee keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, dat is vis dat voor meer dan 5% uit vet bestaat. Denk hierbij aan Atlantische zalm, haring, makreel, sprot, heilbot, schol, tonijn en zeebaars. De totale hoeveelheid Omega-3 die je dan moet binnen krijgen is 650 mg, waarvan minimaal 220 mg EPA en minimaal 220 mg DHA. Om dit te halen kun je bijvoorbeeld dus twee keer per week een portie vette vis van minimaal 180 gram toevoegen aan jouw voedingspatroon. Kijkend naar alle positieve gezondheidseffecten die vis en dan met name vette vis met zich meebrengt kunnen wij niets anders dan dat te beamen. Zorg goed voor jezelf en eet voldoende vis!