Onlinevis banner
30 maart 2021 

Verschillen tussen omega-3 supplementen

In een eerder bericht hebben wij jou laten zien wat goede bronnen zijn van omega-3. Maar misschien zijn deze voedingsbronnen niet helemaal jouw ding. Dit kan zijn doordat je bijvoorbeeld geen vis lust of dat je allergisch bent voor schaal- en schelpdieren. Om toch de gezondheidsvoordelen van omega-3 te ervaren, biedt het toevoegen van een omega-3 supplement misschien wel de uitkomst. Een voordeel van een omega-3 supplement is dat je makkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3 binnen krijgt. Daarnaast is het simpel in gebruik doordat het in pilvorm is. Maar welk supplement is nu geschikt voor jou? Er zitten namelijk verschillen tussen de omega-3 supplementen. Daarom laten wij in dit artikel aan jou zien welke verschillen tussen de omega-3 supplementen zitten.

Verschillende omega-3 supplementen

Er zijn verschillende soorten omega-3 supplementen op de markt op basis van verschillende bronnen. De meest voorkomende zijn omega-3 supplementen zijn:

  • Visolie Omega-3
  • Omega-3 op basis van krill olie
  • Omega-3 op basis van algenolie

De verschillen tussen deze omega-3 supplementen behandelen wij hieronder verder.

Marinol® Omega-3

De eerste en meest bekende vorm van een omega-3 supplement is op basis van visolie. Een voorbeeld hiervan is de Marinol® omega-3 van Body & Fit shop. Dit is een geconcentreerde natuurlijke visolie die rijk is aan essentiële vetzuren als EPA en DHA. Deze stoffen hebben onder andere een ontstekingsremmende werking in het lichaam. Daarnaast dragen ze bij aan een goede hartfunctie en ondersteunen ze een gezonde bloeddruk.

De dosering van Marinol® omega-3 is 2 capsules per dag. Dit komt overeen met 2000 mg Marinol® omega-3 concentraat en dit bevat 420 mg EPA en 300 mg DHA. Hiermee behaal je dus de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van minimaal 220 mg EPA en 220 mg DHA per dag. Het is wel aan te raden om de capsules bij een maaltijd in te nemen zodat het makkelijker wordt opgenomen door het lichaam.

Voor- en nadelen Marinol® Omega-3

Er zijn verschillende voordelen die Marinol® omega-3 visolie met zich mee brengt. Zo wordt de visolie beter opgenomen door het lichaam dan visolie supplementen van normale drogisterijen en supermarkten. Daarnaast is Marinol® omega-3 ook een heel zuiver product. Een nadeel van vis is dat het water waarin ze leven, vervuild kan zijn met onder andere zware metalen. Hierdoor komen deze zware metalen ook in het visvlees terecht en die kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Met Marinol® omega-3 is dat dus niet het geval.

Marinol® omega-3 heeft dus een aantal goede punten:

Het wordt goed opgenomen door het lichaam

Het is een zuiver product dus geen vervuilende metalen erin

Hoog EPA en DHA gehalt. Genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Makkelijk te doseren door de capsules

Een nadeel van Marinol® omega-3 is dat het mogelijk is dat er een vissmaak aan kan zitten wat als onprettig wordt ervaren. Maar volgens de vele ervaringen op Body & Fit shop zelf komt het niet vaak voor. Een ander nadeel is dat het product op basis van visolie is. Als we kijken naar de lange termijn is het bijvoorbeeld beter om te kijken naar alternatieven die duurzamer zijn.


Pure Krill Oil

Een alternatief op visolie is een omega-3 supplement op basis van krill olie zoals Pure krill Oil. Krill olie is afkomstig van kleine garnaalachtige zeedieren die in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool leven, genaamd krill.  Meestal wordt met krill het Antarctisch krill bedoeld wat in de wateren rond de Zuidpool voorkomt. De Pure krill oil bevat omega-3 krillolie, fosfolipiden en astaxanthine. Daarnaast is dit omega-3 product vrij van toevoegingen.

De dosering van Pure krill oil is om 2 capsules per dag te nemen en dit bevat in totaal 220 mg omega-3. Daarvan is 120 mg EPA en 55 mg DHA. Dit is een mooie aanvulling aan de totale omega-3 inname als je 1 keer per week ook vette vis eet. Op die manier haal je wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. We raden het aan om deze capsules bij een maaltijd in te nemen voor een betere opname.

Voor- en nadelen Pure Krill Oil

Er zijn tal van voordelen van deze hoogwaardige Pure krill oil. Het is bijvoorbeeld ook een zuiver product zonder vervuilende zware metalen. Daarnaast bevat Pure krill oil ook het antioxidant astaxanthine. Astaxanthine zit onder andere in algen en deze worden weer door kleine schaaldiertjes zoals krill gegeten en zo komen ze in de voedselketen terecht. Deze stof zorgt voor de rode/roze kleur van bijvoorbeeld dus krill, maar ook zalm, garnaal, krab en kreeft. Ook flamingo’s danken hun kleur aan astaxanthine doordat hun voedingspatroon vooral uit garnaaltjes bestaat. Als een mens astaxanthine inneemt, wordt het in vrijwel alle weefsels en organen opgenomen. Hier beschermt het de cellen tegen het verouderingsproces door bijvoorbeeld oxidatieve stress en ontstekingen. Astaxanthine heeft dus veel positieve effecten, maar we raden het aan om de dosering van Pure krill oil niet te overschrijden. Anders kleur je zelf ook zo roze als een flamingo!

Een aantal goede punten van Pure krill oil zijn:

Het is een zuiver product zonder toevoegingen

Bevat ook het antioxidant astaxanthine

Kleine capsules dus makkelijk in te nemen

Geen onprettige vislucht en vissmaak

Er zijn dus wel een paar verschillen tussen de omega-3 supplementen op basis van visolie en krillolie. Zo zit er dus astaxanthine in krillolie en heb je geen nare vislucht en vissmaak bij de krillolie. Maar ten opzichte van visolie bevat Pure Krill oil wel minder van de essentiële vetzuren EPA en DHA. Dat is dus wel een nadeel in vergelijking met bijvoorbeeld Marinol® omega-3. Daarnaast is Pure krill oil ook geen plantaardige optie, maar daar kijken we naar in de laatste categorie.


Vegan Omega-3

Het laatste omega-3 supplement waar we naar kijken is de Vegan Omega-3. Dit omega-3 supplement is op basis van algenolie en daardoor is het een plantaardig product. Daardoor is Vegan omega-3 geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het oogsten van de algen voor Vegan omega-3 is een duurzaam proces en daardoor is dit voordelig voor op de lange termijn.

Een dosering van Vegan omega-3 bestaat uit 2 tot 3 capsules per dag. Iedere capsule bevat 500 mg omega-3 vetzuren waarvan 75 mg EPA is en 150 mg DHA. Bij 3 capsules per dag neem je in totaal 225 mg EPA en 450 mg DHA in. Daarmee behaal je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor EPA en DHA om zo de gezondheidsvoordelen daarvan te ervaren. Ook bij Vegan omega-3 raden we aan om dit in te nemen bij een maaltijd voor een betere opname.

Voor- en nadelen Vegan Omega-3

Vegan omega-3 heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere omega-3 producten in dit artikel. Zo is de omega-3 in Vegan omega-3 afkomstig uit algenolie en daardoor geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast wordt het product op een duurzame manier geproduceerd en daardoor is het ook goed voor het milieu. Een ander voordeel van Vegan omega-3 is dat dit product ook geen nare vissmaak heeft.

Dit zijn de voordelige punten van Vegan omega-3:

Rijk aan EPA en DHA. Genoeg voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Plantaardig product dus geschikt voor vegeariërs en veganisten

Duurzame productie van het supplement dus beter voor het milieu

Geen onprettige vissmaak en vislucht

Makkelijk te doseren met de capsules

Er zijn dus veel voordelen om Vegan omega-3 te gebruiken, maar er is ook een nadeel ten opzichte van de eerder behandelde omega-3 supplementen. Zo is dit product wel wat duurder in prijs ten opzichte van de andere producten. Dit komt doordat de productiekosten wat hoger zijn. Maar voor op de lange termijn denken wij dat Vegan omega-3 rendabeler is dan de eerder genoemde producten.


Conclusie verschillen tussen omega-3 supplementen

Er zijn tal van voordelen die Omega-3 met zich mee brengt. Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 te halen is het soms handig om een omega-3 supplement te nemen. Welk supplement voor jou geschikt is, hangt helemaal af van jouw voorkeuren. Maar de belangrijkste verschillen tussen deze omega-3 supplementen lichten wij nog wel een keer uit.

Zo bevat bijvoorbeeld Marinol® omega-3 de meeste EPA en DHA per capsule in vergelijking met de andere supplementen. Daarnaast is het de minst dure optie. Dus als je een beperkt budget hebt, biedt Marinol® omega-3 misschien wel de uitkomst.

Als je wel eens vis eet, is de Pure krill oil een mooie aanvulling op jouw voedingspatroon. Met de combinatie van vette vis en dit supplement haal je dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van omega-3. Daarnaast zit in Pure krill oil het antioxidant astaxanthine wat het verouderingsproces van de cellen tegen gaat.

De Vegan omega-3 is de enige plantaardige optie in deze lijst. Daardoor is dit supplement dus wel geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast is de productie van Vegan omega-3 een duurzaam proces en daarom goed voor het milieu. En na de Marinol® omega-3, bevat de Vegan omega-3 de meeste EPA en DHA. De Vegan omega-3 is wel wat prijziger ten opzichte van de andere supplementen. Maar op de lange termijn denken wij dat dit omega-3 supplement rendabeler is dan de andere supplementen.

Reactie plaatsen