Onlinevis banner

19 juni 2021 

Een vast avondritueel: 7 stappen naar beter slapen

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor een goed herstel. Tijdens het slapen herstellen de spieren namelijk van de opgedane schade tijdens het sporten, mits er ook voldoende eiwitten zijn gegeten. Alleen voor steeds meer mensen is het steeds moeilijker om voldoende nachtrust te krijgen. Hierbij slapen ze te kort of de nachtrust die ze krijgen is van slechte kwaliteit. De oorzaak hiervan is dat je nog te veel met de afgelopen dag bezig bent. Je neemt jouw werk deze dagen als het ware mee naar huis. Zo kruip je bijvoorbeeld nog even achter jouw laptop om nog even thuis te werken voor het slapen of ben je nog heel gespannen van dingen die er onlangs zijn gebeurd. Het gevolg hiervan is dat je slechter slaapt en daardoor herstel je ook minder goed. Daarnaast raakt het hongergevoel verstoord door te kort slaap waardoor je de volgende dag eerder en meer gaat eten omdat je een hongerig gevoel hebt. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk voor jouw gezondheid. Om beter te slapen, kan een avondritueel jou daarbij helpen. Daarom nemen wij jou mee door ons avondritueel om beter te slapen.

Wat is een avondritueel om beter te slapen?

Allereerst leggen we uit wat een avondritueel is en wat dat precies inhoudt. Een avondritueel is een ritueel of aantal dingen die je doet om het slapen te stimuleren. Hierdoor ga je dus beter slapen. Zo heb je misschien wel een vast ochtendritueel om jouw dag een goede start te geven. Een avondritueel staat dan weer in het teken van de dag optimaal afsluiten. Hierbij staan alle onderdelen van het avondritueel in het teken van om het lichaam en geest voor te bereiden voor de nacht. Zo bouw je beetje bij beetje de drukte en hectiek van de dag af.

De inhoud van een avondritueel verschilt natuurlijk per persoon. Wat voor de ene persoon heel goed werkt, heeft misschien totaal geen effect op de ander. Het is dus belangrijk dat je jouw avondritueel invult met dingen waarmee jij tot rust komt.

Het doel van een avondritueel

Het avondritueel staat in het teken van een goede nachtrust. Daarom is het doel ook van een avondritueel om beter te slapen. Hierdoor kom je makkelijker uit bed en heb je meer energie gedurende de dag. Iedere stap die je in het ritueel doet, staat namelijk in het teken van jouw lichaam en geest tot rust brengen. Hierdoor bereid je jezelf optimaal voor om beter te slapen.

Doel avondritueel beter slapen

Om iedere avond weer een avondritueel te doen, vergt wel wat discipline. Je moet het namelijk wel iedere avond herhalen om eraan gewend te raken. Maar zodra je gewend bent geraakt aan het avondritueel wordt het een nieuw vast patroon wat jouw lichaam gaat herkennen. Hierdoor krijg je meer rust in jouw hoofd en daardoor zal je ook merken dat je uiteindelijk beter gaat slapen.

Onze tips voor een avondritueel om beter te slapen

Het doen van een avondritueel heeft dus een positief effect op jouw gezondheid. Alleen hoe ziet zo’n ritueel er dan uit? Een avondritueel bestaat uit verschillende stappen die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Door deze stappen uit te voeren, breng je het lichaam en geest tot rust. Om een voorbeeld te geven nemen wij jou mee door een avondritueel wat wij vaak doen.

Stap 1: Weg met die laptop

Het eerste wat je moet doen om beter te slapen is het vermijden van zogeheten blauw licht. Dit is kunstmatig licht afkomstig van elektronische apparaten zoals een laptop of mobiele telefoon. Daarnaast komt ook van de tv blauw licht af.

Blauw licht verstoort de opbouw van het slaaphormoon melatonine. Door veelvuldig contact met blauw licht wordt er minder melatonine geproduceerd, waardoor je meer moeite hebt om in slaap te vallen. Het is dan ook van belang om minimaal een uur voordat je gaat slapen jouw laptop op te bergen, de telefoon weg te leggen en de tv uit te zetten. Zo ga je dus meer melatonine opbouwen en daardoor val je eerder in slaap en heb je een betere nachtrust.

Stap 2: Ontspanning voor het lichaam

Na de eerste stap beginnen we echt met het lichaam en geest tot rust brengen. Daarom bestaat stap 2 uit ontspannende vormen van bewegen. Vormen hiervan zijn bijvoorbeeld yoga en stretchen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een foam roller ter ontspanning van de spieren.

Yoga in avondritueel

Yoga heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo verbetert het onder andere de kracht en lenigheid van de spieren. Daarnaast heeft het niet alleen een ontspannend effect op het lichaam. Het is namelijk ook goed voor de geest doordat yoga een stress verlagende werking heeft. Een foam roller heeft ook een ontspannende werking op de spieren. Door gebruik te maken van een foam roller geef je jouw spieren eigenlijk zelf een massage. Op die manier verlicht je de spierpijn van jouw trainingen en verbetert het de lenigheid van de spieren.

Zelf gebruiken wij een combinatie van een paar yoga oefeningen en de foam roller en hier zijn we hooguit 15 minuten mee bezig. Vind hier voor jezelf een routine in die voor jou werkt en ook makkelijk uit te voeren is.

Stap 3: Maak het hoofd leeg

Wat heel vaak gepaard gaat met yoga is meditatie en ademhalingsoefeningen. Dit gebruiken wij in de derde stap om zo het hoofd ook leeg te maken. Door de focus te leggen op de ademhaling en alle andere gedachten te laten varen, verlaag je het stress niveau. Dit heeft dan ook een ontspannend effect op mentaal gebied.

Deze meditatie hoeft helemaal niet lang te duren. 5 minuten mediteren is namelijk al voldoende om zo het hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Stap 4: Stap onder de douche

Na het mediteren vervolg je het avondritueel gelijk op met een lekkere warme douche. Er is haast geen beter gevoel dan schoon jouw bed in gaan. Daarnaast kun je onder de douche ook nog ademhalingsoefeningen doen om nog meer te ontspannen.

Stap 5: Een lekker warm drankje

Een kop warme thee werkt ook heel ontspannend voor het slapen gaan. Daarom drinken wij in de vijfde stap een kop thee. Hierbij kiezen we wel een soort waar geen cafeïne in zit, aangezien cafeïne juist de slaap tegen gaat.

De warme drank die wij drinken om beter te slapen is Nutrifoodz Gold. Dit is een kruidenmix die een kalmerende en slaap bevorderende werking heeft. Zo zit er bijvoorbeeld citroenmelisse in wat een ontspannend effect heeft op het lichaam. Daardoor slaap je beter als je Nutrifoodz Gold toevoegt aan jouw avondritueel.

Stap 6: Bereid je goed voor

De een na laatste stap is jezelf goed voorbereiden op de volgende dag. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw kleren al klaar liggen en dat je eten hebt geregeld voor tijdens de lunch. Als alles al geregeld is voor de volgende dag, hoef je daar namelijk niet meer in bed aan te denken. Een goede voorbereiding is namelijk al het halve werk.

Doe daarna de laatste dingetjes voor het slapen gaan zoals tanden poetsen en een laatste toiletbezoek. Dit voorkomt dat je er misschien midden in de nacht uit moet om te plassen en daardoor wordt jouw nachtrust niet onderbroken. Hierdoor slaap je langer en beter.

Stap 7: Sluit het avondritueel af met slapen

Nadat alle stappen zijn uitgevoerd, is het tijd voor de laatste stap. Door de voorgaande stappen uit te voeren, ben je helemaal tot rust gekomen. Dat betekent dat het tijd is om naar bed te gaan en te gaan slapen. Doordat je rustig en ontspannen bent, merk je dat je sneller in slaap valt. Daarnaast slaap je ook beter doordat je dit avondritueel hebt gevolgd. Dit avondritueel neemt ongeveer een uur tijd in beslag. Dat betekent dat wanneer je om 22:00 wilt slapen, je om 21:00 begint met de eerste stap van het avondritueel.

Dit is het avondritueel wat wij vaak gebruiken om beter te slapen. Waar wij vooral verschil door merkten was bij het gebruik van Nutrifoodz Gold. Het drinken hiervan had een ontspannende werking en we voelden ons ook veel frisser wanneer we de volgende ochtend wakker werden. We sliepen dus echt als een baksteen.

Reactie plaatsen

Een betere nachtrust en met meer energie wakker worden?

Nutrifoodz gold werkt