Onlinevis banner
04 december 2021 

Koude training: How to start?

Lezers! Daar zijn we weer. Eerder dit jaar hebben wij al een artikel gewijd aan koude training maar niet iedereen weet even goed hoe je hiermee start. Dat is begrijpelijk want de eerste keer dat ik zelf een koude douche nam (lees: wilde nemen) stapte ik ook direct weg. Die koude douche was van korte duur. Het is nou eenmaal een grote stap en erg onwennig om te doen. Dat neemt niet weg dat de resultaten verbluffend zijn. Daarnaast, hoe gek het ook klinkt, ga je er na verloop van tijd echt naar uitkijken! Maar dat gebeurt pas als je er eenmaal aan gewend bent.

Omdat het duidelijk mag zijn dat veel mensen problemen ervaren met het starten van koude douche geven wij jullie een aantal tips en tricks om deze barrière te doorbreken.

Ons advies

  1. Deze eerste tip was voor mij persoonlijk de gouden tip. Ga op zoek naar open water waar je in kunt springen vanaf een kade/steiger of iets in die richting. Het feit dat je ergens van af springt en direct geheel ondergedompeld bent maakt het veel makkelijker. Waag de sprong en er is geen weg meer terug. Je bent volledig ondergedompeld. Eenmaal in het water is het van belang dat je let op je ademhaling. Ga niet hyperventileren maar houd je ademhaling onder controle. Adem diep in en diep uit. Je zult merken dat de eerste 30-60 seconde een enorme shock zijn maar het went erg snel. Als je je ademhaling eenmaal onder controle hebt kun je concluderen dat je geslaagd bent. Je kunt er nu gemakkelijk nog even in blijven. Ook zul je merken dat de kern van je lichaam steeds warmer wordt, dit is een fysiologische reactie. Je zult merken dat dit veel maar dan ook veel makkelijker is dan die koude douchestraal op je lichaam.
  2. Heb je een plek zoals bij bovenstaande tip is omschreven niet in de buurt maar woon je in de buurt van de kust? Dompel je dan onder in zee. Kleed je uit, tel af, en ren de zee in. Zet hierbij je verstand op nul en ren zo snel mogelijk het water in. Je lichaam went er aan zodra je volledig ondergedompeld bent. Hoe langer je twijfelt en slechts tot je middel in het koude water staat, hoe lastiger je het voor jezelf maakt. Om precies die reden vinden wij open water dan ook vele malen makkelijker dan koud afdouchen zelf. Je hebt de mogelijkheid om jezelf geheel direct onder te dompelen in plaats van slechts delen van je lichaam aan de kou bloot te geven.
  3. Een andere gouden tip is: Geniet, maar wel met maten.
    Als je met vrienden/vriendinnen afspreekt om een koude duik te nemen ontstaat er al snel een leuke dynamiek en ook een soort van competitie. Met z'n allen houd je elkaar sterk en ontstaat er een soort groepsgevoel. Als iedereen die duik waagt wil jij niet in je eentje achterblijven. Dit werkt als een enorm goede stok achter de deur als je twijfelt. Spreek eventueel vooraf een goede beloning af waar je met z'n allen naar uit kunt kijken en houd deze in je achterhoofd.
  4. De laatste tip die we jullie willen meegeven is voor de mensen die de douche toch sterk de voorkeur geven boven open water, of voor hen die het simpelweg liever beide doen. Bij het douchen, stel jezelf doelen. Voor een eerste keer kan tussen de 10 en 30 seconde volhouden al een prima doel zijn! Het behalen van het doel werkt motiverend. Zorg er daarom dus ook voor dat je de lat niet bij de eerste keer al te hoog legt. Dat kan enorm demotiverend werken en dat is precies wat je niet wilt bereiken. Als je je doel behaald hebt kun je hem voor de volgende keer altijd wat omhoog schroeven. Je kunt natuurlijk ook langer blijven staan na het behalen van het doel. Zolang je het maar haalbaar maakt. De lat te hoog leggen kan funest zijn en ervoor zorgen dat er geen volgende keer komt, of dat de volgende keer verdomd lang op zich laat wachten.
Reactie plaatsen