In het eerste gedeelte van of meten ook echt weten is, heb ik het vooral gehad over hoe je SMART doelstellingen moet formuleren. SMART doelstellingen zijn namelijk een geweldig hulpmiddel om een gezonde lifestyle voor jezelf te creëren. 1 van de kenmerken van een SMART doelstelling is dat je doel meetbaar is. Alleen er zijn veel meer aspecten te meten die betrekking hebben tot een gezonde lifestyle. Welke dit zijn vind je hieronder in het tweede gedeelte van of meten ook echt daadwerkelijk weten is.
Gewicht meten
Het gewicht meten is heel belangrijk wanneer je progressie probeert te maken in de sportschool. Dit heeft zelfs betrekking op meerdere aspecten. Het gewicht op de weegschaal is namelijk niet het enige wat je kunt meten om te checken of je vooruitgang maakt. Ook het gewicht wat je tijdens je oefeningen doet, is uiteraard te meten. Daarom volgt hieronder uitleg over wat de verschillende soorten gewicht meten voor jou betekent.
Gewicht op de weegschaal
Met het gewicht op de weegschaal bedoel ik dus het lichaamsgewicht. Er zijn meerdere doeleinden om je lichaamsgewicht te monitoren. Wanneer je als doel hebt om gespierder te worden, dan wil je dat het getal op de weegschaal omhoog gaat. Maar wanneer je als doel hebt om vet te verliezen, dan wil je juist dat dit getal naar beneden gaat. Naast voldoende sporten en bewegen, is je voeding dus ook heel belangrijk wanneer je wilt aankomen of juist afvallen. Daarom is het van belang dat je weet wat de energiebalans is. De energiebalans is namelijk leidend wanneer je bezig bent met aankomen of afvallen.
Wanneer je bijvoorbeeld iedere 2 weken jezelf weegt om je lichaamsgewicht te monitoren, vergaar je heel veel info. Hiermee kun je dan heel snel een trend spotten van of je dus afvalt of aankomt. Alleen het getal op de weegschaal vertelt je helaas niet alles. Als je gewicht bijvoorbeeld daalt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Een van de oorzaken is bijvoorbeeld dat de hoeveelheid lichaamsvet afneemt en dat is ook meestal het doel wanneer je probeert af te vallen. Alleen dat is niet met zekerheid te zeggen wanneer je alleen een weegschaal gebruikt. Zo kun je ook bijvoorbeeld in een korte tijd heel veel vocht hebben verloren of de vetvrije massa van je lichaam is juist afgenomen.
Wanneer je bezig bent met aankomen geldt het precies weer andersom. Dan wil je juist dat je spieren groter worden en dus je vetvrije massa toeneemt. Alleen de weegschaal vertelt je niet of dit daadwerkelijk gebeurt of dat juist het lichaamsvet toeneemt. Dus met het meten van het lichaamsgewicht met een weegschaal weet je heel snel of je de goede richting op gaat met je doel. Alleen vertelt het je niet alles.
Gewicht op de stang
Wanneer je sterker wilt worden is er maar eigenlijk 1 ding belangrijk. En dat is het gewicht op de stang! Dan is het ook heel makkelijk om te zien of je progressie maakt. Want wanneer we het gewicht op de stang meten, weten we meteen of je zwaarder kunt tillen dan de vorige keer en dus of je sterker bent geworden.
Wat wel belangrijk is bij de 0-meting en de eindmeting, is dat alle andere variabelen zoals bijvoorbeeld de diepte van een Squat wel hetzelfde zijn bij beide metingen. Hiermee garandeer je namelijk dat beide uitvoeringen hetzelfde zijn waardoor je dus ook het gewenste resultaat krijgt. Dit heb ik uitgebreid besproken bij het meetbaar maken van een SMART doelstelling in deel 1 van is meten ook echt daadwerkelijk weten.
Voeding meten
Wat ook heel belangrijk is wanneer je probeert af te vallen of juist aan te komen is je voedingspatroon. Hoeveel eten stop je nou daadwerkelijk in je lichaam en wat heb je eraan? Eerder in dit artikel heb ik de energiebalans genoemd en dat deze leidend is bij het afvallen of aankomen. Hieronder volgt daarom wat dat precies inhoudt en wat de relatie daarmee is met je voeding meten.
Meten om te weten wat je moet eten
Aan de hand van de energiebalans is te bepalen of je afvalt, aankomt of juist op gewicht blijft. Dit heeft namelijk te maken met de hoeveelheid energie die het lichaam opneemt uit je voeding en de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt per dag. Wanneer dat in balans is zijn je energie opname en verbranding ongeveer gelijk, maar dit kan ook uit balans zijn. Bij een negatieve energiebalans verbrand je lichaam namelijk meer energie dan dat het opneemt uit je voeding. En bij een positieve energiebalans komt er dus meer energie binnen.
Met energie bedoel ik natuurlijk de calorieën die er in je voeding zitten. Door middel van het eten van voeding krijgt je lichaam calorieën binnen. Alleen niet alle calorieën worden daadwerkelijk opgenomen uit je voeding door het maag-darmkanaal. Daarom spreek ik over energie opname in plaats van energie inname.
Voeding meten voor een negatieve energiebalans
Het hebben van een negatieve energiebalans klinkt misschien slecht, maar wanneer je probeert af te vallen wil je dit juist hebben. Bij een negatieve energiebalans verbrand je namelijk meer calorieën dan er worden opgenomen uit je voeding. Om dat verschil te compenseren spreekt het lichaam zijn eigen voorraden aan en dat zijn meestal de vetreserves. Wanneer je dit een langere periode volhoudt, val je dus af.
Om een negatieve energiebalans te creëren, is het van belang om je energie inname (en dus ook de opname) onder je energiebehoefte te krijgen. Een gezonde richtlijn hiervoor is 400 a 500 calorieën onder je behoefte. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is door je voeding te meten en bij te houden met een voedingsdagboek. De valkuil hierbij is wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed invullen. Daarom is de meest nauwkeurige manier om al je voeding te wegen, alleen dit is dus wel heel intensief.
Wanneer je 3 dagen een voedingsdagboek hebt bijgehouden, heb je een goed beeld gekregen van je voedingspatroon. Hier kun je dan kritisch naar kijken en je voedingspatroon zodanig aanpassen zodat je een negatieve energiebalans kunt creëren van ongeveer 400 a 500 calorieën.
Voeding meten voor een positieve energiebalans
Een positieve energiebalans klinkt dan weer heel goed. En dit wil je ook juist hebben wanneer je probeert te groeien. Het opbouwen van spieren vraagt namelijk om heel veel energie en daarom moet de energie opname ook hoger zijn dan de energiebehoefte.
Voor een positieve energiebalans moet je dus veel eten. Een gezonde richtlijn hiervoor is tussen de 300 en 400 calorieën boven je energiebehoefte per dag. Het is van belang dat je niet een te groot verschil creëert. Alle overtollige calorieën die niet voor de spieropbouw worden gebruikt, worden namelijk opgeslagen als vet in het lichaam. Wanneer je dus te veel en te lang een positieve energiebalans hanteert, groeit je hoeveelheid lichaamsvet net zo hard mee.
Ook hierbij is het handig om een paar dagen een voedingsdagboek bij te houden. Aan de hand van dat krijg je weer een goed beeld van je voedingspatroon en kun je dus aanpassingen aan je voeding doen om zo een positieve energiebalans te creëren. Naast een voedingsdagboek is het ook handig om tegelijkertijd je lichaamsgewicht te monitoren. Aan de hand van beide gegevens kun je dan namelijk bepalen of je al een positieve of negatieve energiebalans hanteert.
Conclusie van deel 2 van meten is weten
Dit gedeelte ging over wat je nog meer te weten komt bij het meten van allerlei aspecten van een gezonde lifestyle. Zo is het gewicht meten heel belangrijk om te kijken of er progressie wordt gemaakt. Hierbij bedoel ik niet alleen het eigen lichaamsgewicht, maar ook de gewichten die je omhoog werkt in de sportschool. Alleen het gewicht op de weegschaal vertelt je niet alles. Het vertelt je namelijk niet wat je vetpercentage is of wat je vetvrije massa is.
Daarnaast is het ook mogelijk om te weten wat je energiebalans is door je voeding te meten. Door middel van je voeding te wegen en te meten krijg je een heel goed beeld van je voedingspatroon. Dit is wel een hele intensieve manier van het bijhouden van je voeding, maar wel het meest nauwkeurig.
Wil jij nou meer weten over voeding in relatie met sporten? Dan is deze cursus over hoe je moet eten voor een optimale prestatie in de sportschool misschien wel wat voor jou! In deze voedingscursus die wat meer gericht is op CrossFit, leer je namelijk om je eigen voedingspatroon aan te passen om je sportprestaties te verbeteren! De cursus kost je eenmalig maar €69,95 en dan heb je er ook nog voor altijd toegang tot. Klik daarom snel hieronder voor de voedingscursus voor CrossFit van GRYP!