Onlinevis banner
21 maart 2021 

Boek review: TOP van Project Gezond

Misschien heb je weleens van Project Gezond gehoord van Natalie en Walter Rakhorst. Samen willen zij door middel van Project Gezond zorgen voor een gezonder Nederland. Dit willen zij realiseren door de bevolking te helpen met afvallen. Hiervoor hebben ze al meerdere boeken geschreven en één van hun nieuwere boeken (uit 2019) is TOP het Project Gezond kookboek. Wij hebben nu een aantal recepten uit het kookboek geprobeerd en daarom is het nu tijd om onze ongezouten mening over het TOP kookboek te geven. Ons boek review over TOP van Project Gezond beantwoord dan ook de vraag: Vinden we dit boek ook TOP of helemaal nop?

Wat is Project Gezond?

Als eerste gaan we wat vertellen over Project Gezond want misschien ben je nog helemaal niet bekend met dit concept. Project Gezond (opgericht in 2015) staat voor gezond eten wat ook heel lekker is. Afvallen hoeft namelijk helemaal geen straf te zijn. Om mensen te helpen met afvallen hebben Natalia en Walter een eigen community opgericht waarop vaak recepten, blogs en succesverhalen worden gedeeld voor de mensen die Project Gezond volgen. Daarnaast hebben ze ook meerdere boeken geschreven in de naam van Project Gezond.

Over de oprichters

Natalia en Walter Rakhorst besloten om in 2015 dus Project Gezond op te richten om mensen te helpen bij het afvallen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze een online programma ontwikkeld voor mensen die willen afvallen en op gewicht willen blijven met gezond en lekker eten. Daarnaast hebben ze een aantal boeken geschreven namens Project Gezond en hieronder volgt daar een lijst van.

  • Project Gezond boek 1
  • Project Gezond boek 2
  • TOP – PG kookboek
  • Heerlijke winter
  • Heerlijke zomer

Zowel Natalia als Wouter hebben verstand van zaken. Natalia is namelijk onder andere gediplomeerd gewichtsconsulente. Hierdoor kan ze goed onderbouwd advies geven aan mensen op het gebied van afvallen en op gewicht blijven. Wouter daarentegen heeft een passie voor koken en het uitproberen van allerlei nieuwe combinaties. Daarnaast heeft hij een foodblog gehad. Daarmee heeft hij ook in Jamie magazine gestaan. Toen Natalia een eigen onderneming wilde beginnen, hebben ze besloten om dit dus samen te doen en zo is Project Gezond ontstaan. Hierbij voegen ze allebei hun eigen ding toe waarbij Natalia vooral gefocust is op de juiste voedingswaarde daar waar Walter vooral gericht is op de verschillende smaken.

Wat is het TOP kookboek?

Jaren lang hebben Natalia en Walter nieuwe recepten ontwikkeld en uitgeprobeerd om ze uiteindelijk op Project Gezond te plaatsen. Zo is er een flinke verzameling ontstaan van allerlei recepten en in TOP worden 100 top recepten gedeeld die speciaal ontwikkeld zijn voor de community van Project Gezond.

Boek review over TOP van Project Gezond

De recepten die in het TOP kookboek staan moeten wel telkens aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een gerecht ten eerste lekker smaken. Daarnaast is het ook van belang dat de recepten makkelijk te volgen zijn en dus makkelijk en snel te maken. Hierdoor bestaan de gerechten uit niet te veel en vooral normale ingrediënten. Als laatste is het de bedoeling dat het te bereiden gerecht gezond is. Maar af en toe wordt daarvoor een oogje dicht geknepen om zo dus te garanderen dat een gerecht lekker smaakt.

Het TOP kookboek is dus een verzameling van 100 lekkere en over het algemeen gezonde recepten. Het boek is ingedeeld in ontbijt, lunch en diner gerechten met op het einde nog een gedeelte met tussendoortjes en snacks. Hierdoor staat er veel variatie aan smaken in het TOP kookboek. In tegenstelling tot de eerdere boeken van Project Gezond staan in TOP geen weekmenu’s of andere plannen. Het zijn dus gewoon 100 losse recepten die in dit kookboek te staan en daardoor is de lezer zelf vrij om te kiezen wat er die dag op de eettafel terecht komt.

TOP van Project Gezond

Voor wie is TOP bedoeld?

Het TOP kookboek is bedoeld voor hen die bewuster bezig wilt zijn met afvallen of op gewicht wil blijven. De recepten zijn makkelijk te volgen en er worden niet te veel ingrediënten gebruikt. Hierdoor kan bijna iedereen het TOP kookboek gebruiken. Doordat de recepten makkelijk te volgen zijn en er weinig ingrediënten voor vereist zijn, staan de gerechten ook snel op tafel. Dat maakt dat het TOP kookboek onder andere uitermate geschikt is voor mensen die wat minder tijd hebben om te koken. De meeste gerechten kunnen namelijk, met een goede voorbereiding, binnen een half uur op de borden geschept worden. Maar ook voor hobby-koks staat het boek boordvol gezonde en heerlijke gerechten.

De focus in TOP ligt dus vooral op mensen die gezonder willen eten en afvallen. Maar het kookboek is ook ideaal voor mensen die snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel willen zetten.

Eigen ervaringen met TOP van Project Gezond

Dan is het nu aan ons de beurt om een boek review te geven over TOP van Project Gezond. Het kookboek is in verschillende categorieën ingedeeld, namelijk: ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes & snacks en om tot een goede beoordeling te komen, hebben we recepten uit iedere categorie geprobeerd.

Ontbijt

Als eerste gingen we van het TOP kookboek een paar ontbijt recepten uitproberen en een van de recepten die daar voor ons uit sprong was een fruitpizza. Zelf hebben we namelijk nog wel eens moeite om de aanbevolen hoeveelheid fruit op een dag te eten. Maar met dit recept konden we die hoeveelheid aardig opkrikken. Er zit namelijk per persoon ongeveer 150 gram fruit op de pizza. Daarmee is de aanbevolen hoeveelheid per dag al bijna gehaald. Er zit trouwens wel aardig wat variatie tussen de verschillende ontbijt recepten. Zo kan er ook gekozen worden voor een ontbijt dat wat rijker is aan proteïne. Onze keuze hiervoor viel op een gerecht met eieren en geitenkaas uit de oven.

Lunch

Ook tussen de verschillende lunch recepten is veel gevarieerd. Zo is er een uitgebreide keuze tussen verschillende salades tot allerlei belegde broodjes. Een van de lunch recepten die we gekozen hebben om te testen, was een flink gevulde wrap met onder andere ei, tomaat, kidneybonen en avocado genaamd huevos rancheros. Dit gerecht viel bij ons allebei erg goed in de smaak en we zagen bij dit gerecht ook in hoe het iemand kon helpen met bijvoorbeeld afvallen. Nadat we de lunch op hadden, zaten we namelijk goed vol en dat terwijl we grote eters zijn.

Diner

Bij de diner recepten was er wat meer keuze en daarom hebben we daar ook wat meer recepten uit geprobeerd. Zo staat er een combinatie tussen die vaak gegeten wordt in de fitness wereld en dat is zilvervliesrijst met kip en broccoli. Door hier een paar ingrediënten aan toe te voegen werd er al een heel ander gerecht neer gezet wat ook nog eens heerlijk smaakte volgens ons. En zeg nou zelf, droge kip met wat rijst en broccoli is natuurlijk hartstikke saai.

Iets wat alle diner recepten wel gemeen hebben, is dat ze snel klaar zijn. Zo hebben we ook een pasta carbonara getest en volgens het recept was de bereidingstijd 20 minuten. Dit kwam ook overeen met de tijd dat wij eraan kwijt waren om het te bereiden. Daarnaast kun je de tips en tricks gebruiken om onder andere nog meer te variëren. In de mihoenschotel gebruik je normaal kip. Maar toen we dit recept gingen bereiden, hadden we ervoor gekozen om tofu te gebruiken in plaats van kip. Hierdoor was er dus ook de mogelijkheid om vegetarische gerechten te op tafel te zetten.

Tussendoortjes en snacks

Het laatste gedeelte in het TOP kookboek van Project Gezond bestaat uit tussendoortjes en snacks. En ook in dit gedeelte is er gekozen om veel verschillende soorten recepten te laten zien. Over het algemeen staan er vooral hartige tussendoortjes en snacks met chocolade in. Tussendoortjes met fruit zijn hier minder aanwezig. In dit gedeelte staan logischerwijs wel vooral de recepten die wat meer calorieën bevatten. Zo staat er bijvoorbeeld een taartje in wat lijkt op een soort snickers. Deze is rijk aan verschillende soorten noten en daardoor is dit gerecht hoog in calorieën. Maar de smaak is bij dit “snickers” taartje erg lekker en voor dit gerecht heb je niet eens een oven nodig, terwijl je dat bij de meeste taarten wel nodig hebt.

TOP punten en nop punten

Het kookboek heeft dus een goede indeling waarin ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes elkaar opvolgen. Daarnaast konden ook wij de recepten die we hadden uitgekozen gemakkelijk bereiden en daardoor konden we lekker snel eten. Iets wat we ook erg waardeerden was dat er bij iedere recept tips en tricks stonden hoe je het gerecht nog makkelijker kon maken. Andere tips die hier werden gegeven hadden weer invloed op de smaak en dat maakte het fijn dat je het recept niet tot in de puntjes hoefde te volgen.

Wat ons wel opviel toen we het boek doornamen, was dat er qua verhouding weinig ontbijt en lunch recepten in staan ten opzichte van het aantal diner recepten. Om de verhouding wat meer recht te trekken konden ze wat diner recepten en tussendoortjes vervangen voor wat meer ontbijt en lunch recepten. Daarnaast bevatte het diner gedeelte best weinig vegetarische recepten. Maar af en toe werd er wel de tip gegeven om bijvoorbeeld tofu te gebruiken in plaats van kip.

Conclusie TOP van Project Gezond review

Dan sluiten we nu af met de conclusie van ons boek review over TOP van Project Gezond. De schrijvers hebben met TOP een kookboek neergezet dat gemakkelijk in gebruik is waardoor ze afvallen gevarieerd, gemakkelijk en last but not least ook smakelijk houden. Hieronder volgen een aantal punten waarvan wij vinden dat die echt goed zijn uitgevoerd in het TOP kookboek.

 Goede duidelijke indeling

 Veel variatie tussen de verschillende recepten

 Snelle bereiding dus lekker snel eten

 Tips en tricks helpen om het gerecht aan te passen naar ieders wensen en behoeften

 Recepten zijn vaak laag in calorieën en dus geschikt voor afvallen

Maar we hadden ook nog een paar punten van aandacht gevonden tijdens ons boek review van TOP van Project Gezond. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er dus in vergelijking minder ontbijt en lunch recepten in het TOP kookboek staan dan diner recepten. Daarnaast viel het ook op dat er relatief weinig vegetarische gerechten in het diner gedeelte stonden. Om toch wat vaker een vegetarische optie te bieden, werd er wel soms aangeraden om het vlees te vervangen voor een vleesvervanger zoals tofu. Dit was dan te vinden bij de tips en tricks.

Al met al vinden wij het TOP kookboek van Project Gezond een erg goed kookboek wat ook nog eens makkelijk in gebruik is te nemen. De gerechten staan vlot op tafel, zijn gevarieerd, hoofdzakelijk laag in calorieën en smakelijk. Daarom raden wij het TOP kookboek ook zeker aan als jouw doel is om gezonder te eten of af te vallen.

Ben jij net als ons heel enthousiast geworden over het TOP kookboek van Project gezond en wil je er meer informatie over? Klik dan hier om meer info te krijgen over het TOP kookboek van Project Gezond!

Reactie plaatsen