Onlinevis banner
07 maart 2023 

Welke soorten padelwedstrijden zijn er op een club?

Je hebt nu een aantal keer lekker met je vrienden een baan gehuurd en een paar potjes padel gespeeld en eventueel een paar lessen gehad. Je weet de meeste spelregels van padel en je merkt dat je vooruitgang boekt. Daarom denk je er zelfs aan om je in te schrijven voor 1 van de padelwedstrijden op de club waar je vaak speelt. Alleen welke kies je? Er zijn namelijk verschillende soorten padelwedstrijden waar jij je voor kunt inschrijven. Naast individueel inschrijven is het ook zeker mogelijk om voor sommige wedstrijden in te schrijven als een team. Daarom vind je in dit artikel de antwoord op de vraag: welke soorten padelwedstrijden zijn er?

Mix toernooi

We beginnen met een wedstrijd format waarvoor jij je individueel inschrijft. Dit evenement heeft ongeveer een tijdsbestek van 2 uur. Hierin speel je meerdere padelwedstrijden van 15 tot 20 minuten. Je speelt tijdens de wedstrijden telkens met een andere partner. Hierdoor leer je telkens andere spelers kennen en kom je misschien wel juist tegenover bijvoorbeeld je normale padelpartner te staan. Doordat je iedere wedstrijd van partner wisselt varieert het niveau ook heel veel.

Een mix toernooi is heel leuk toernooi en zeker ook voor beginnende padelspelers. Je leert er namelijk mensen kennen van een gelijkwaardig niveau en misschien zelfs nieuwe partners om samen een baan mee te huren. Zo’n mix toernooi is meestal wel voor de beginnende padelspeler en er worden ook niet echt scores bijgehouden. Daarnaast zijn er ook verschillende concepten hiervan. Zo heb je bijvoorbeeld aparte toernooien voor mannen en vrouwen, maar ook voor verschillende leeftijdscategorieën. Hierdoor kan echt iedereen een keer meedoen aan een padelwedstrijd.

King of the court

Wil je nou eens voor het echt een toernooi spelen? Dan is King of the court wel wat voor jou! Voor dit soort padelwedstrijden schrijf jij je als team in met een partner. En samen strijden jullie voor de eer om op baan 1 te komen. De winnaar van het laatste potje op baan 1 is namelijk de zogeheten King of the court! Bij de meeste clubs het gewoon King of the court, maar op sommige clubs heet het anders, zoals bijvoorbeeld Move up, move down.

Soorten padelwedstrijden

Voor het toernooi vindt er een loting plaats. Deze loting bepaalt op welke baan je begint. Dus het kan zomaar voorkomen dat je al op baan 1 start, maar ook bijvoorbeeld op de laagste baan. Daarna starten de padelwedstrijden die ongeveer 15 á 20 minuten duren. Win je de wedstrijd, dan ga je een baan omhoog. Maar verlies je, dan ga je juist een baan omlaag. Hierbij blijft de winnaar van baan 1 staan en de verliezer van de laagste baan ook. Er wordt een zodanig aantal wedstrijden gespeeld zodat ook de teams die starten op de laagste baan ook een kans maken om op baan 1 te komen.

King of the court speel je normaal in teamverband. Je houdt dus telkens dezelfde partner. Maar bij sommige varianten wissel je ook na iedere wedstrijd van partner. Hierdoor is iedere wedstrijd die je speelt anders en daardoor weet je van tevoren nooit op welke baan je eindigt.

Supertiebreak toernooi

Een ander toernooi wat je in teamverband speelt is een supertiebreak toernooi. Hierbij speel je het hele toernooi wel met dezelfde partner. Tijdens het supertiebreak toernooi speel je in verschillende poules. Binnenin de poules spelen alle teams een keer tegen elkaar. Nadat alle padelwedstrijden in de poules zijn gespeeld, worden er nieuwe poules gevormd. Hierbij vormen alle nummers 1 van de eerste poules een nieuwe poule, de nummers 2 ook en ga zo maar door.

Je speelt per wedstrijd om 2 gewonnen supertiebreaks. Het is dus eigenlijk een best of 3. Wanneer een tiebreak op 9-9 staat, speel je om een golden point voor de winst van de supertiebreak. Het team dat aan het einde van het supertiebreak toernooi eindigt als nummer 1 in de eerste poule, gaat ervandoor met de winst van het toernooi!

Spelregels van padel

Reguliere competities

En dan is het tijd voor de laatste van de soorten padelwedstrijden in dit artikel. Dat is namelijk de reguliere padelcompetitie. Deze competities vinden eigenlijk ieder seizoen plaats. Zo is er in de lente, zomer, herfst en winter een individuele competitie. Voor een competitie vorm je een team van minimaal 4 personen. Hierbij maakt de samenstelling niet uit. Dus een team mag een combinatie zijn van mannen en vrouwen.

Een padelcompetitie bestaat uit 4 dubbelpartijen verdeeld over 5 wedstrijddagen (de wintercompetitie bestaat uit 7 dagen). Er zijn verschillende klassen waarin je kunt spelen. Dus of je nou een beginnend, gevorderd of een echte wedstrijdspeler bent, je kunt altijd meedoen op je eigen niveau. De wedstrijden gaan wel ergens om. Je speelt namelijk in de competitie voor promotie/degradatie. Dus wanneer je de competitie wint promoveer je naar een hogere klasse.

Naast dat een padelcompetitie ontzettend gezellig is, ontwikkel jij je ook nog verder vanwege de wedstrijdervaring die je opdoet. Daarnaast speel je ook tegen veel verschillende tegenstanders, waardoor je uiteindelijk ook een betere padelspeler wordt.

Soorten padelwedstrijden

Dus dit zijn de soorten padelwedstrijden

Dit zijn dus de meest voorkomende soorten padelwedstrijden die er te vinden zijn op je club. Het mix toernooi, King of the court en supertiebreak toernooi zijn wedstrijden waarvoor jij je gewoon kunt inschrijven die uiteindelijk nergens over gaan. De reguliere competities gaan dan weer wel ergens om. Hier speel je namelijk echt voor een hogere ranking. Dus wanneer je er over nadenkt om je in te schrijven voor een van deze padelwedstrijden zou ik zeggen, doen! Het is namelijk een ontzettende leuke ervaring en je leert er ook nog onwijs veel van, waardoor je alleen maar beter wordt als padelspeler.

Wat jou ook een betere padelspeler maakt is het hebben van een eigen padelracket. Je leert dan namelijk echt je eigen racket kennen waardoor je ballen ook beter slaat tijdens de wedstrijd. Wanneer je een beginner bent, is het een goed idee om de Control racket van &ergy padel te kopen. Dit padelracket is namelijk echt ontwikkeld voor het controleren van de bal en deze precies te slaan waar jij wilt. Ben je al wat meer ervaren, dan is de &ergy Pro racket wat meer voor jou. Dit racket heeft echt de perfecte balans tussen controle en power. Daarnaast heeft dit padelracket een ruwe toplaag waardoor je lekker veel effect aan de bal kan meegeven. Dus wil jij een nieuw padelracket kopen? Klik dan hieronder voor het Pro Racket van &ergy padel!

&ergy Pro racket kopen

Reactie plaatsen