Kibbeling! Wie heeft deze lekkernij nou niet een keer gehad? Lekker na een dagje uitwaaien op het strand in de herfst loop je nog even door naar de viskraam voor deze heerlijke gefrituurde stukjes vis. Het beslag waarin de vis zit, geeft kibbeling dat lekkere krokante laagje. Alleen omdat het gefrituurd is, is kibbeling dus helaas niet zo gezond. Door het frituren zit het namelijk bomvol met vet en daardoor zitten er onwijs veel calorieën in kibbeling. Maar wat nou als ik zeg dat er een andere manier is? Ik heb namelijk hieronder een recept waarmee je zelf gezondere kibbeling kunt maken. Deze kibbeling komt uit de oven in plaats van de frituurpan en bevat daardoor veel minder vet! Ben jij benieuwd geworden naar het recept? Scroll dan snel daarvoor verder!
Tegenwoordig worden er allerlei soorten witvis gebruikt voor kibbeling waarvan koolvis het meeste voorkomt. Maar het lekkerst is toch wel gewoon met kabeljauw zoals vroeger ook werd gebruikt. Daarom gebruik ik kabeljauwfilet van Onlinevis.nl. Dan heb je namelijk gegarandeerd verse vis voor ook nog een goede prijs!
Details van de kibbeling uit de oven
Hieronder vind je het boodschappenlijstje en de voedingswaarde van 500 gram zelf gemaakte kibbeling uit de oven. Uiteraard is dit te veel om zelf in 1 keer op te eten, dus is het uitstekend geschikt om te delen. Hierdoor deel je niet alleen dit lekkers, maar ook de calorieën!
Bereiding van de kibbeling (totale tijd 40 minuten)
Dan volgt hieronder de bereiding wanneer je deze overheerlijke kibbeling zelf wilt maken. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen zodat je lekker snel aan de slag kunt gaan.
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Oventijd: 25 minuten
Stap 1: Zet de oven aan en verwarm deze voor op 200 graden Celsius. Vergeet niet om van tevoren een bakplaat eruit te halen waar je de kibbeling op gaat leggen.
Stap 2: Snijd de kabeljauwfilet in stukjes van ongeveer 3 centimeter en leg deze voor nu aan de kant. Het is ook mogelijk om kant en klaar kabeljauw blokjes zonder vel te kopen via Onlinevis.nl.
Stap 3: Dan is het nu tijd om het beslag te maken. Klop het ei los in een kom en voeg vervolgens de vis- en cajun kruiden toe. Meng dit daarna door elkaar en voeg daarna de bloem toe. Daarna voeg je het bruisend water toe en meng je dit goed door elkaar voor het beslag.
Het beslag moet een beetje stroperig zijn en aan de vis blijven plakken. Is het beslag te dik, voeg dan nog wat bruisend water toe. Is het beslag te dun, dan voeg je nog wat bloem toe.
Stap 4: Wanneer het beslag klaar is, doe je daar de stukjes kabeljauw in en meng je dit goed door elkaar. Daarna haal je één voor één de stukjes eruit terwijl je ze een beetje boven de kom laat uitlekken. Zo voorkom je dat er te veel beslag eraan zit. Daarna leg je de stukjes kabeljauw op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Tip: Spray het bakpapier licht in met olie. Hiermee voorkom je dat de kibbeling aan het bakpapier blijft plakken terwijl het in de oven staat.
Stap 5: Doe de bakplaat met de kibbeling in de voorverwarmde oven. Bak daarin de kibbeling voor 25 minuten op de ingestelde temperatuur. Haal daarna de kibbeling uit de oven en serveer het met een saus naar eigen wens. Eet smakelijk!
Oké oké, het komt niet helemaal overeen met gefrituurde kibbeling. Maar de smaak is alsnog super goed en het ziet er fantastisch uit! Daarnaast is het ook nog een stuk gezonder. Naast dat deze kibbeling veel minder vetten bevat, is kabeljauw rijk aan eiwitten, wat goed is voor het herstel van je spieren. Een gezondere versie van kibbeling die je helemaal zelf kunt maken! Normaal hoort er een remouladesaus of ravigotesaus bij, maar het smaakt ook heel goed met je eigen home made knoflooksaus.
Voor een goede smaak van de kibbeling is het wel belangrijk dat je echt verse kabeljauw hiervoor hebt. Daarom haal ik altijd mijn vis bij Onlinevis.nl. Via hun webshop ben je namelijk gegarandeerd van de meest verse vis. Naast kabeljauw leveren ze ook nog bijvoorbeeld zalm en tonijn. Dus neem snel een kijkje bij Onlinevis.nl!