Onlinevis banner
14 mei 2024 

Hoeveel stappen moet je per dag zetten voor een optimale gezondheid?

1 van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid is wandelen. Het is de ideale laagdrempelige activiteit waar je nauwelijks voorbereidingen voor hoeft te treffen. Je stapt namelijk gewoon je deur uit en je begint. Helaas wonen we in Nederland en zit het dus niet altijd mee met af en toe wat regen en wind. Maar wanneer het weer het toe laat, maken wij Nederlanders graag een wandeling buiten. Alleen je hoort vaak dat je per dag 10,000 stappen moet zetten om te profiteren van de gezondheidsvoordelen, maar is dat wel zo? Hoeveel stappen moet je nou per dag zetten voor een optimale gezondheid?

Waarom is wandelen zo goed voor je?

Voor een goede gezondheid is het uiteraard belangrijk dat je voldoende beweegt. Een richtlijn die in Nederland gehanteerd wordt is dat een volwassen persoon minstens 150 minuten matig intensief moet bewegen per week. Dit komt neer op 30 minuten matig intensieve beweging 5 dagen per week. Er zijn verschillende activiteiten die bijdragen aan die 30 minuten bewegen per dag. En 1 van die activiteiten is een stevige wandeling.

Wandelen is 1 van de makkelijkste activiteiten die je kunt doen voor je gezondheid. Zoals ik in de intro ook al zei, heb je namelijk heel weinig voorbereiding nodig voor een wandeling. Wat uiteraard wel belangrijk is, is dat je een goed paar schoenen hebt. Daarnaast is het ook van belang dat je goed gekleed de deur uit gaat voor je wandeling. In Nederland is niets zo veranderlijk als het weer. Dus houd hier rekening mee wanneer je eropuit gaat.

Hoeveel stappen per dag

Wat zijn de gezondheidsvoordelen dan?

Naast dat je er zo mee kunt beginnen, zitten er ook nog veel gezondheidsvoordelen aan wandelen. Wandelen verlaagt namelijk het risico op vroegtijdig overlijden. Dit komt door een aantal dingen. De gezondheid van je hart en bloedvaten verbetert namelijk aanzienlijk door wandelen. Daarnaast ben je, wanneer je stevig door wandelt, ook veel calorieën aan het verbranden. Hierdoor heb je ook minder kans op overgewicht en zelfs obesitas doordat je dagelijks meer calorieën verbrandt.

Voor sommigen van deze positieve effecten hoef je niet eens zo veel te lopen. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer je al bijna 3,000 stappen per dag zet, dit een positief effect heeft op je hart en bloedvaten. Het is natuurlijk wel zo dat dit effect groter is wanneer je meer stappen zet. Daardoor verbrandt je ook nog eens meer calorieën. Alleen hoeveel stappen moet je nou per dag echt zetten om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen?

Het optimale aantal stappen

Er is een optimaal aantal stappen gevonden. In een review waarin 12 studies (met in totaal ruim 111,000 deelnemers) werden onderzocht kwam een aantal naar voren. En dit aantal is 8,800 stappen per dag.

Wanneer je minimaal dit aantal stappen per dag zet, heb je echt veel minder kans om vroegtijdig te komen te overlijden als onder andere het gevolg van hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook een uitstekende manier om in beweging te blijven. Hierbij betekent het trouwens niet dat wanneer je het aantal van 8,800 stappen niet haalt, dat je meteen ook niet profiteert van de positieve effecten. Het is dus niet alles of niets, maar juist iedere stap telt. Het verhogen van je aantal stappen per dag met bijvoorbeeld 1,000 stappen verbetert je algehele gezondheid al! Dit staat gelijk aan ongeveer een rondje van 10 minuten wandelen.

Wat wel naar voren komt in de onderzoeken is dat de positieve gezondheidseffecten wel op een plateau beginnen te raken bij ongeveer 10,000 stappen per dag. Wanneer je meer stappen zet zorg je er natuurlijk wel voor dat je meer beweegt en dus meer calorieën verbrandt. Dit heeft dus nog wel een positief effect op je lichaamssamenstelling. Daarnaast heeft meer wandelen ook een positief effect op je mentale gezondheid. Maar andere positieve gezondheidseffecten zoals een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, nemen eigenlijk niet meer toe. Het zetten van 10,000 stappen per dag of meer kan dus wel gebruikt voor andere doeleinden zoals dus meer calorieën verbranden. Alleen waarom word er dan aangeraden om minimaal 10,000 stappen per dag te zetten?

Wandelen

Waarom wordt vaak 10,000 stappen dan aangeraden?

Eigenlijk overal is wel op het internet te vinden dat je 10,000 stappen per dag moet zetten. Daarentegen vind je 8,800 stappen, die ik in dit artikel noem, eigenlijk nergens. De grootste reden waarom ik denk dat je dus overal die 10,00 stappen ziet is omdat het een mooi rond getal is. Want zeg nou zelf, 10,000 klinkt natuurlijk veel leuker dan 8,800.

Het is ook zeker niet slecht om meer dan 8,800 stappen per dag te zetten. Zoals eerder vermeld zijn er zelfs nog wat gezondheidsvoordelen mee te behalen door meer stappen te zetten! Alleen we zien dus wel dat veel positieve gezondheidseffecten niet meer toenemen na 10,000 stappen per dag.

Tegenwoordig doen veel mensen zittend werk. Hierdoor is het aantal dagelijkse stappen flink afgenomen voor werkend Nederland. Daardoor is het voor heel veel Nederlanders moeilijk om aan 10,000 stappen per dag te komen. Dan is het zetten van 8,800 dagelijkse stappen een realistischer doel. Zelfs bij kleine beetjes wandelen iedere keer, zet je toch telkens flink wat stappen. Er zijn zelfs bij lagere hoeveelheden stappen per dag genoeg gezondheidsvoordelen te behalen. Dus iedere stap telt!

Hoe zorg je ervoor dat je meer gaat wandelen?

Je bent na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd. Je wilt meer wandelen! Helemaal mooi! Zo zet je bijvoorbeeld al 3,000 stappen per dag, maar dit aantal wil je dus verhogen. Alleen hoe pak je dat aan? Daar heb ik een aantal tips voor. Deze vind je hieronder.

Ten eerste is het ontzettend belangrijk om je stappen te tellen. Hiermee kun je namelijk daadwerkelijk bijhouden hoeveel stappen je per dag zet. Daarom is het handig om een stappenteller te hebben en hiervoor zijn tal van handige apps voor op je telefoon voor. Deze zijn zelfs te verbinden met bijvoorbeeld een Fitbit. Zo kun je makkelijk bijhouden of je daadwerkelijk je stappendoel haalt per dag.

Wandelen in het bos

En dan nu de eerste echte tip voor het meer gaan wandelen. Dat is het veranderen van je route van en naar je werk. Als je de tijd hebt om dat te doen, kun je zo aardig wat stappen extra zetten. Ga je met het openbaar vervoer naar je werk? Stap dan bijvoorbeeld een halte eerder uit. Hierdoor zet je ook weer wat meer stappen. Ga je met de auto? Parkeer dan je auto wat verder weg. Dan zet je ook weer wat meer stappen.

Andere manieren om meer te wandelen zijn het gewoon daadwerkelijk doen. Ga bijvoorbeeld na de lunch op je werk een stukje wandelen in de buurt. Dit kun je ook toepassen na bijvoorbeeld het diner. Als je in een nieuwe buurt woont, verken je ook meteen je nieuwe woonomgeving.

Ben je echt nieuw met bewust wandelen? Dan is het handig om dit rustig op te bouwen aan de hand van een programma. Dit heb ik zelf ook gedaan nadat ik een hele tijd niet heb bewogen vanwege een hernia. Door de hernia moest ik uiteindelijk helemaal opnieuw beginnen met alles wat met bewegen te maken had. Zo ook dus met wandelen. Gelukkig vond ik de Wandeltrainer.nl. Hierdoor kon ik het wandelen weer oppakken en ook snel uitbreiden. Daardoor ging ik me ook weer fitter en energieker voelen! Dus wil jij ook beginnen met wandelen? Koop dan de 8 weekse training van de Wandeltrainer.nl!

Reactie plaatsen